terezija grubišić rokovnik za knjigovođe

Terezija Grubišić: U poduzetništvu morate biti spremne i na dobre i na loše dane

by Vaše Priče
170 views

– Možeš li nam se ukratko predstaviti! 

Ja sam Terezija Grubišić i obožavam ići na more, samo miris mora odmah moj mozak prebacuje na odmor. Volim čitati knjige i gledati filmove, rolati se i uživati dugo na kavi u dobrom društvu. Pored toga sam i mama 3 djece, supruga, poduzetnica i autorica rokovnika za knjigovođe. Rokovnik je proizvod na koji sam baš jako ponosna jer je u potpunosti moja ideja i realizacija od početka do kraja. A feedback knjigovođa me jednostavno ostavlja bez teksta.


– Što te inspiriralo za kreiranje Rokovnika za knjigovođe? 

Kreiranje rokovnika potaknula je frustracija na jednom Interliberu jer nisam uspjela pronaći rokovnik koji bi zadovoljio moje poslovne potrebe. Zatim sam tu ideju zapisala i pustila da se kuha malo. Te tek 3 mjeseca kasnije krenula u osmišljavanje rokovnika. Kada sam dobila proizvod napokon u ruke mislim da nisam bi bila svjesna što sam kreirala i u kojoj mjeri će pomoći ne samo meni nego i drugima u mojoj struci. Razlikuje se od ostalih rokovnika jer prati potrebe knjigovođa tijekom godine. Sadrži u sebi različite popise i podsjetnike koje su bitne u knjigovodstvu. Mislim da svaki knjigovođa može izvući maksimum za sebe i zapisati si sve klijente, obaveze i rokove na jedno mjesto i to uvijek imati kraj sebe.


– S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš? 

Najčešće se suočavam s padom motivacije i inspiracije. Ali sada nakon 3 godine već imam svoj recept kako se vraćam ” u formu”.

Koji je to recept?

Kada mi se ništa ne da dozvolim si te osjećaje i pustim se malo da se sama sebi žalim kako mi je teško. Onda si kažem da je dosta i upalim si muziku. Ona uvijek baš pozitivno utječe na moje raspoloženje. Zatim krenem slušati podcaste koje volim i koji me uvijek pokrenu. I na kraju se podsjetim zašto radim to što radim i koji su mi planovi za ovu godinu.

Koje podcaste voliš slušati i zašto? 

Podcast od Tee Zavacki #radimposvom slušam jer uvijek čujem nešto novo i zanimljivo što bi mogla nekako primijeniti i u svom biznisu.

Podcast od Sare Peranić slušam kada želim čuti što je sve moguće u poduzetništvu i kako to napraviti promjenom mindseta.


– Nadamo se da ćeš uskoro uživati i u BYOB podcastu! Možeš li nam opisati kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo kao poduzetnica?

Imam pozitivno iskustvo kao poduzetnica jer zadnjih 10 godina gledam mamu kako se ona bori i opstaje na tržištu unatoč svim krizama i problemima. Ona ima knjigovodstveni ured (u kojem zajedno radimo) već 30 godina i ”preživjela” je do sada sve ekonomske krize koje su je snašle na putu. Tako da i kada je meni došao problem, pad inspiracije i motivacije nikada mi nije palo na pamet da odustanem jer sam svjesna da je to sve dio puta. Samo je pitanje kako ćemo se nositi s time. A kada znamo kako se nositi s time onda je sve lakše.

Rad u knjigovodstvu je prvo bio moj studentski posao a nakon fakulteta sam se i zaposlila. Tu sam uvijek znala da je mama tu kao podrška i kao jocker zovi kad zaškripi. I iako sam mislila da sam kroz njega naučila sve o poduzetništvu zapravo je to bila laž. Tek kad sam se upustila u rad sa rokovnikom sam shvatila koliko toga ja ne znam i koliko još moram učiti kako bi mogla izgraditi posao na koji ću biti ponosna i koji će mi biti više od hobija.


– Kako organiziraš svoj dan?

Imam zapisane neke smjernice i zadatke koji se trebaju obaviti, neki su vezani vremenom neki ne. Ali dozvoljavam se da se vodim intuicijom i biram kada mi se radi a kada bi više odmarala. Nekada mi se desi da si ne zapišem sve što bi trebala raditi jer ”imam sve to u glavi” i onda se nađem da zujim u ekran i zapravo ne znaš što da radim. A nekada i previše toga zapiše pa se ljutim na sebe jer nisam stigla sve a realno ne bi stigla ni da se kloniram. Tako da iako je rokovnik stalno prisutan imam i ja svoje padove motivacije pisanja u njega, ali mu se stalno vraćam jer znam koji su benefiti. Osim rokovnika nedavno sam počela koristiti u Google kalendar kao podsjetnik na sastanke koji su vezani vremenom. Jer zaboravim pogledati na sat kad radim, a ovako mi dođe podsjetnik pa sam prestala zaboravljati bitne stvari.


– Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica?

Ako želim nešto postići moram se fokusirati na svoj cilj i stalno se podsjećati na njega. Samo zato što sam ga zapisala ne znači da će se i ostvariti. Zna mi se desiti da mi padne motivacija i onda se moram podsjetiti na svoje ciljeve i korake koji su potrebni da bi taj cilj ostvarila te na taj način mi bude lakše pokrenuti se. Još jedna lekcija koju sam usvojila je: to je samo posao. A to znači da ako želim promijeniti web, dizajnera, planer, način rada – Mogu, bez da se nekome ispričavam i opravdavam.– Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Poručila bi im da budu spremne i na dobre i na loše dane. Kao i na dane kada će htjeti odustati jer ništa nema smisla. Tada se treba pokriti po glavi i dozvoliti si te osjećaje a zatim uzeti svoj cilj i podsjetiti se zašto su u to uopće krenule.


– Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Mogu me pronaći na Facebooku (Rokovnik za knjigovođe – Fin planer | Zagreb | Facebook)

Instagramu (Terezija | Rokovnik za knjigovođe (@rokovnik_za_knjigovode) | Instagram)I web stranici preko koje se mogu prijaviti i na Newseltter u kojem prvo javljam sve novosti vezane za rokovnik (www.planerzasvakoga.hr )

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More