Kako otkriti i ostvariti svoj puni potencijal?

by Dunja Horvat
1.1K views

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da trebamo razmisliti o svojim potencijalima i načinu na koji ih možemo najbolje koristiti. Možda je to bila situacija kada smo trebali sastaviti životopis i predstaviti se potencijalnom poslodavcu ili poslovnom partneru, kada smo razmišljali o pokretanju vlastitog posla i mogućnosti kako se možemo istaknuti svojim radom ili kada smo općenito razmišljali o smjeru kojim želimo ići u svom životu – bilo privatno ili profesionalno. Prepoznati i osvijestiti svoje potencijale, a onda ih aktivno i koristiti u svom životu, dio je razvoja svijesti o sebi, a u ovom tekstu pronaći ćete vježbe koje će vam u tome pomoći. Svaka vježba nadovezuje se na onu prethodnu pa je preporuka da ih napravite baš ovim redoslijedom.

Za početak, odgovorite na pitanje: Tko sam ja?

Ovo je pitanje na koje toliko često generički odgovaramo kada se u bilo kojoj situaciji trebamo predstaviti i reći nešto o sebi, a toliko rijetko ustvari razmislimo tko smo mi zaista. Na ovo pitanje uglavnom odgovaramo nabrajajući svoje poslovne titule, pozicije na kojima radimo, diplome koje smo stekli ili životnim ulogama koje imamo. Pa tako primjerice možemo čuti rečenice: „ja sam poduzetnica“, „ja se bavim digitalnim marketingom“, „ja sam majka dvoje djece“, „ja sam psihologinja“ i slično. Da se razumijemo, nema ništa pogrešnoga u ovakvom predstavljanju jer sve te titule i uloge jesu dio našega identiteta i kao takve zauzimaju važno mjesto u definiranju nas kao osobe. Međutim, dobro je osvijestiti tko smo mi kad maknemo sve titule, uloge i društvene odrednice sa svog imena.

Ova pitanja će vam pomoći u tome: Tko sam ja kao osoba? Koje su moje ključne kvalitete (navedite barem 3 do 5)? Kakva sam ja u odnosu prema sebi? Kakva sam u odnosu prema drugima? Kako koristim svoje kvalitete u svakodnevnom životu? Kako ih mogu (još više) integrirati u sve što radim?

Napravite popis svojih temeljnih vrijednosti.

Naše vrijednosti označavaju ono što je nama osobno važno u životu. U slučajevima kada ne živimo svoje vrijednosti, bilo da je to zato što ih nismo osvijestili i definirali ili ih jesmo definirali, ali naše akcije nisu u skladu s njima, neminovno dolazi do osjećaja nezadovoljstva jer na neki način idemo protiv sebe i onoga što nam je važno.

Razmislite o svojim vrijednostima i napravite popis vaših 5 do 7 ključnih vrijednosti koje želite slijediti, a potom definirajte što one za vas znače u praksi. Primjerice, vrijednost sloboda – znači da u svakom trenutku slobodno donosim odluke što, kada i kako ću raditi. Nakon što ste definirali svoje vrijednosti, u idućih mjesec dana pratite koliko zaista živite te vrijednosti. Ovo je dobar test da vidite jeste li dobro definirali svoje vrijednosti. Može se dogoditi da ćemo birati određenu vrijednost zato što nam dobro zvuči u teoriji (npr. zdravlje), a onda shvatimo da u praksi slabo brinemo o svojoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju općenito. U tom trenutku kad to osvijestimo, možemo odlučiti nešto aktivno početi mijenjati kako bismo živjeli svoje stvarne vrijednosti ili eventualno prihvatiti da nam to trenutno nije prioritet. Kako god bilo, važno je da svjesno donesemo odluku i preuzmemo odgovornost za svoj život.

Napravite vašu osobnu SWOT analizu.

SWOT analiza sastoji se od 4 dijela: strengths (snage), weaknesses (slabosti), opportunities (prilike) i threats (prijetnje). U ovoj vježbi cilj je osvijestiti svoje najveće snage i slabosti. Osobne snage su vaše kvalitete, talenti, osobine, znanja, vještine i iskustvo, a slabosti predstavljaju vaš prostor za napredak, ono na čemu trebate poraditi želite li ostvariti svoje ciljeve. Prilike označavaju sve ono što možemo ostvariti, mogućnosti koje bi nam se potencijalno otvorile kada bismo koristili svoje snage na najbolji način, u svom punom potencijalu i ako bismo radili na svojim slabostima onoliko koliko je potrebno da imamo željene rezultate. Prijetnje se odnose na ono što „gubimo“ i što potencijalno nećemo ostvariti ako sve ostane ovako kako je sada, ako nećemo raditi na sebi i napraviti određene promjene.  

Poanta je što više i češće jačati svoje osobne snage, ono u čemu već jesmo odlični, ono što nam prirodno leži i ono gdje se nalaze naše ključne kvalitete. Tako ćemo puno brže i lakše napredovati nego kada bismo se stalno bavili svojim slabostima. Koliko god se trudili unaprijediti svoje slabosti, nikad nećemo biti toliko izvrsni u njima, kao što možemo biti u svojim snagama, posebno ako ih dodatno razvijamo i jačamo. Uz to, svakako je važan osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti kad radimo ono u čemu smo odlični. Zato, jačajte svoje osobne snage, a na svojim slabostima radite tek onoliko koliko je potrebno da vam ne predstavljaju prepreku u ostvarenju vaših ciljeva. Ne moramo biti dobri u svemu, ali možemo biti izvrsni u nečemu. Svjesno birajte to svoje nešto. 🙂

Pronađite svoj IKIGAI.

Prethodne vježbe poslužit će vam kao dobar uvod i podloga za ovu posljednju vježbu koja proizlazi iz japanske filozofije za život. IKIGAI polazi od toga da je naše osobno zadovoljstvo i uspjeh u životu mnogo više od karijere i titula koje imamo (ovdje možete uočiti zašto je važna vježba s početka teksta). IKIGAI predstavlja naš razlog postojanja, razlog za život ili svrhu života, a obuhvaća 4 kategorije: Što volim?moja STRAST; Što svijetu treba?moja MISIJA; Za što mogu biti plaćen/a?moj POZIV i U čemu sam dobar/ra? moja PROFESIJA. Odgovorite na ova pitanja što detaljnije možete i nakon toga pronađite gdje se vaši odgovori preklapaju.

Ono što volite raditi i ono u čemu ste dobri označava vašu STRAST. Preklapanje onoga što volite i onoga što svijetu treba je vaša MISIJA. Preklapanje onoga za što možete biti plaćeni i onoga u čemu ste dobri je vaša PROFESIJA. I posljednje, kombinacija onoga što svijetu treba i za što možete biti plaćeni je vaš POZIV. U središtu tih međusobno povezanih dijelova nalazi se vaš razlog postojanja, vaše zašto i vaša svrha. Predložak za vizualni prikaz svog IKIGAI-ja možete preuzeti na linku.

Ne zaboravite da je ostvarivanje potencijala cjeloživotni put i nema krajnji doseg koji možemo postići. Dobar znak da trenutno živite svoj puni potencijal je kada navečer legnete u krevet, osvrnete se na svoj dan i osjetite zadovoljstvo jer je sve baš onako kako u ovom trenutku treba biti i vi ste na svom putu koji ste odabrali – bez obzira koliko daleko vam se neki ciljevi čine, važno je da svakog dana aktivno, pa nekad i najmanjim pomacima, koračate svojim putem. Sretno u pronalaženju i aktiviranju vašeg punog potencijala!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More