Tea Čizmek Mesarić – Moja priča i osvrt na rast BYOB zajednice

by Tea Čizmek Mesarić
758 views

„Grupa Be your own boss slavi 3. rođendan“

Nedavno je Marina u grupi objavila kako BYOB zajednica slavi 3 godine. I pozvala nas da napišemo što smo sve doživjele u ove 3 godine, kakve suradnje ostvarile, zašto smo tu…

U komentaru sam odgovorila da bih mogla napisati roman. No, prije romana svijetlo dana će ugledati naša BYOB knjiga, a u sljedećim redcima i moja osobna ispovijest vezana za grupu. I napredak grupe kroz vrijeme.

Zatvaranje radi otvaranja

U grupu sam ušla još na samom početku u ožujku 2020.g. (13 dana nakon otvaranja grupe). Svi se vjerojatno sjećamo tog razdoblja, jer su tih dana zatvorili baš sve. Ceste, dućane, škole, poslove. Ali otvorilo se nešto novo – neki novi online svijet u kojem je odjednom sve bilo moguće obaviti online – i doktore i posao i školu.

U tim trenucima smo i muž i ja bili bez posla (čitaj: bez primanja) jer smo uskoro trebali početi raditi u hotelu, no to se nije dogodilo.

Na fejsu sam naišla na grupu „Be your own boss“. Mislim da sam automatski kliknula da se pridružim, jer je želja, da budem svoja šefica, postojala tada već 2 godine. Nisam imala prevelika očekivanja, zanimalo me svašta vezano za biznis. Čitala sam knjige, slušala podcaste… Imala svoj blog koji sam žarko željela pretvoriti u posao.

No, prije toga našla sam jedan drugi posao, i to kao Virtualni asistent kod Marine. Ni danas ne znam što sam točno radila (hahaha). Samo se sjećam osjećaja „Ovo nikad ne bih radila besplatno“. Ali tada nisam imala druga primanja, pa je kreativna Tea morala čekati neka bolja vremena da izađe van.

Širenje grupe u vidu članica i projekata

S vremenom su se u grupi počeli organizirati besplatni mentorski programi koje nikako nisam uspijevala osvojiti. A zašto to pamtim? Zato što mi je nakon prvog neuspjeha Marina poslala mail: „Znam da nisi prošli put ništa dobila, prijavi se ovaj put.“ I nakon toga: „Drago mi je da si se prijavila.“ Moram priznati da sam se na trenutak zapitala: „Što nije u redu s ovom ženom? Zašto ona pamti da sam se ja prijavila i nisam dobila mentorski? Zašto me nagovara da se opet prijavim? Što hoće ona od mene? Čudna neka žena… nisam navikla na takve.“

Da, zaista, to je bilo prvi put da sam osjetila podršku jedne žene, i to skroz nepoznate. No, Marina je takva. Njena namjera je da svima pomogne, a vizija da svima bude bolje i da napreduju. A to se vidi iz svakodnevnih objava u grupi u kojima žene zahvaljuju Marini što ih je potakla da objave/napišu/pokrenu nešto.

Kako je grupa postajala veća, tako su rasli i njeni programi i projekti. Sada su tu, za sve članice:

 • YouTube kanal
 • newsletter
 • web stranica

No, s obzirom na sve veći broj članica i programa (i beskonačnih Marininih ideja) nastala je potreba za novčanim podržavanjem članica putem platforme Patreon. Naime, već od 1 EUR mjesečno može se dobiti jako puno toga, a postoje i više razine koje onda omogućuju više benefita. Sve o tome možete pročitati ovdje : https://www.patreon.com/byobcroatia

Jedna od najznačajnijih benefita je besplatni mentorski program, koji je došao do svog sedmog kruga. Svaki je rušio rekord prethodnog, tako da je u zadnjem bilo ponuđeno čak 90 mentorica koje su mentorirale preko 400 žena.

Ostali plaćeni benefiti uključuju:

 • Book club
 • Accountibility partnerice
 • Business besties
 • Pauza uz kavu i ćakulu
 • Meet your business
 • Na kavi sa stručnjakom
 • Peer mastermind
 • Predavanja i radionice
 • Hot seat
 • Intervju s poduzetnicom
 • Vikend predstavljanje
 • Besplatne konzultacije srijedom
 • Promocija u grupi 2x mjesečno

Osim ovih fenomenalnih programa i ideja, grupa je iznjedrila nebrojeno mnogo edukacija, radionica, druženja, darivanja, suradnji i prijateljstava. Zajednica koja je pravi vjetar u leđa svim ženama koje razmišljaju o poduzetništvu ili su već u njemu.

Mislim da slobodno mogu reći da je vrhunac svih programa i ideja bila Prva BYOB konferencija: 3.-5.11.2022.g. (prvi i drugi dan online, a treći i najslađi – uživo i to u Zagrebu i Splitu istovremeno).

Kako nam je fenomenalno bilo možete provjeriti ovdje: https://www.instagram.com/reel/CkvZh8StcBa/?utm_source=ig_web_copy_link

Sve je više žena u grupi (trenutno oko 14 000), a budući da se sve više njih odlučuje na podržavanje rada grupe putem Patreona, odlučeno je da se 5-10 % mjesečnog iznosa donira u humanitarne svrhe. Na to nas je potaknula nedavna humanitarna akcija Lavina za Lavu. Dobrota zaista pokreće još dobrote.

Toliko toga u tako malo vremena. Zaista se treba pitati – što je sljedeće, što je sve još moguće, jer za ovu zajednicu poduzetnih žena jedno je sigurno: ne postoji nemoguće.

P.S. Tea s početka priče postala je svoja šefica. Zahvaljujući podršci koju su joj pružile žene iz ove grupe, poduzela je prvi korak i otvorila svoj mali-veliki obrt. I zato se želi zahvaliti. Marini i svakoj ženi koju je do sada srela. U znak zahvale, i kao poklon za proslavu 3. rođendana najbolje grupe na svijetu, poklanja(m) svoju uslugu „Copy instrukcije“ – uslugu uz pomoć koje će tvoj već napisani tekst dobiti novo ruho, tj. dobit ćeš upute kako prepraviti taj tekst (a i svaki sljedeći) da on bude primamljiviji za čitanje. I da na kraju dovede do željenog rezultata. Prijavi se tako što ćeš ostaviti neki komentar u grupi, na objavi vezano za ovaj tekst. Sretno!

Tea Čizmek Mesarić

Copywriterica, fotografkinja i blogerica. Mama dviju djevojčica i supruga. Živim u magičnoj Istri, zaljubljena u more i vino. Educiram žene da pokrenu svoj blog ili web putem online edukacije “Pokreni svoj blog/web”. Pišem poduzetnicama sadržaj za web (opis proizvoda/usluga, O meni, prodajne strane…). Javi se, čekam te na: teacizmekmesaric@gmail.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More