Kako povećati samopouzdanje?

by Sabina Alispahić
700 views

Vjerovatno najmoćnije riječi koje možete sebi da govorite kako bi brzo i trajno povećali samopouzdanje su 

“Ja sam dovoljan/na”. 

Vi morate znati, osjećati i povjerovati da ste Vi dovoljni takvi kakvi jeste.

No zašto je mnogima tako teško povjerovati u to?

Najčešće zato što su nam u djetinjstvu direktno ili indirektno govorili da nismo dovoljni; da moramo biti uspješniji u školi, uredniji, drugačiji, kao brat/sestra itd. da bi bili dovoljni i vrijedni ljubavi.

Kroz psihoterapiju preispitujemo ove “programe” kojima smo često bili izloženi u ranom djetinjstvu, i u koje smo povjerovali, jer kao djeca nemamo filtere da preispitamo da li je ono što nam govore autoriteti poput roditelja i učitelja tačno. Naš dječiji um to jednostavno upije i prihvati kao konačnu i jedinu istinu, te podsvijesno nastavi da živi prema tim zadatim programima, možda zauvijek, ili do trenutka dok ih ne osvijestimo, preispitamo i možda odlučimo promijeniti.

Zbog toga je spoznaja “Ja sam dovoljan/na” u srcu svih vrsta samopouzdanja.

Kad znate da ste dovoljni, to vas oslobađa mnogih nepotrebnih nesigurnosti koje vam ruše samopouzdanje.

Osjećaj da niste dovoljno dobri/vrijedni ljubavi/interesantni/pametni/bogati/atraktivni itd. može biti glavni uzrok anksioznosti i depresije. 

Ako imate uvjerenje da niste dovoljni, onda Vam vjerovatno ništa nije dovoljno ni u vanjskom svijetu. To može biti okidač za prekomjerno trošenje, opijanje, hranjenje, zaokupljenost poslom, nakupljanje raznih stvari…Potreba za puno posla ili za puno materijalnih stvari mogla bi dolaziti iz osjećaja unutarnjeg nedostatka, osjećaja da smo prazni unutra, i da nam zato treba npr. više hrane, alkohola, stvari, zadataka koji će nas zaokupiti, da bi se osjećali vrijednim i kompenzirali unutarnju prazninu.

Umjesto svih tih kompenzacija, trebate razumijeti da u Vašem umu postoji ideja o nedostatku i da Vi imate moć da je promijenite.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da svaki dan, po sto puta ponavljate sebi: “Ja sam dovoljan/na”. To je toliko jednostavno, a može Vam život promijeniti.

Govorite to sebi svaki dan, govorite naglas, kao da apsolutno vjerujete u to, i ponavljajte bar nekoliko sedmica, dok um ne prihvati novo uvjerenje na mjesto starog osjećaja o nedovoljnosti. Ovo će doprinijeti da se tako zaista počnete i osjećati i da možete pogledati druge u oči jer znate da ste jednaki. Primijetit ćete da ćete se drugačije držati, hodati, laganije govoriti, a i drugi će primijetiti Vašu promjenu.

Bit ćete ono što zaista jeste, i živjeti svoju istinu. A istina je da 

Vi niste Vaša prošlost

Vi niste Vaš bankovni račun

Vi niste Vaše tijelo

Vi niste Vaša težina

Vi niste Vaša dob

Vi niste Vaš posao.

To su samo Vaši omoti.

Kad budete ugradili u svoju podsvijest novo uvjerenje, da ste Vi apsolutno dovoljni, možda se to neće svidjeti nekim ljudima, koji su preferirali Vašu staru verziju, posebno ako i njima nedostaje samopouzdanja. Sviđaju nam se ljudi koji su poput nas samih. Ne morate ostati isti, kako bi drugi bili sretni.

Ponavljajte svaki dan:

Ja sam ja, i ja sam dovoljan/na.

Ja sam uvijek dovoljan/na.

Ja ću biti uvijek dovoljan/na.

Izgovarajte ovo kad god možete, dok se tuširate, šminkate…

Napišite na svom laptopu, mobitelu, ogledalu, na papiriću u novčaniku, na frižideru, na ruku ako treba..napravite svuda podsjetnike da ste Vi dovoljni, jer to je istina!!

Ne morate čekati da Vam netko drugi to kaže, možete Vi to i sami.

Ako naiđete na otpor poput:

Nisam ja dovoljan/na jer

-nemam auto

-nemam dovoljno para

-imam previše kilograma i sl.

shvatite da ste Vi ti koji izmišljate te otpore, prema tome, Vi ih možete i zaustaviti. Kako bi to uradili, transformirajte otpore u drugačije izjave:

Možda nemam puno para, no svejedno sam dovoljan/na.

Sa ili bez posla, ja sam dovoljan/na.

Itd.

Prirodno je da ćete možda izmisliti dosta otpora, demantujte svaki!

Na taj način, uskoro ćete ostati bez ijednog otpora, i Vaš um će zaključiti “toliko često govori da je dovoljan/na i sa takvim uvjerenjem, mora da je to tačno”. Vaš um će se složiti i Vi ćete napredovati. Nakon toga, postat ćete i fizička ekspresija svog novog uvjerenja.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More