kristinka lazar

Kristinka Lazar – Kreativnost me ispunjava i veseli jer znam da na svoj autentičan način doprinosim svijetu

by Vaše Priče
651 views

Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Moje ime je Kristinka Lazar, Portretistica sam & autorica prvog hrvatskog Dnevnika Snova.

Kreativnost je moj z(n)ačin života, a ljubav prema umjetnosti rodila se od malih nogu kada sam godinama crtala i stvarala animacije u školi animiranog filma Vanima Varaždin.

Dolaskom u Zagreb krenula sam put grafike te niz godina radila u struci kao grafička inženjerka. 2017.-e godine odlučila sam, uz svoj posao, vratiti se u svijet stvaralaštva. Educirala se, pohađala brojne radionice, stekla zanimanje kreativnog crtača te se posljednjih godina fokusirala na crtanje Portreta. 2020.-e godine kreirala sam svoj prvi Dnevnik (iz) Snova a prošle sam jeseni pokrenula i Crtaonice za djecu.

Jednom sam nogom poduzetnica već dvije godine, a drugom još plešem na ‘sigurnom’ podiju. Ipak, zaljubljenica sam u ples :).

Koji trenutak smatraš početkom svog neslužbenog poduzetništva?

2021. Tu sam godinu započela izlaskom iz zone komfora u svim životnim poljima, i to u vrijeme dok je još vladala korona.

Uz preseljenje, donijela sam odluku da s kreativnim poslom krećem ozbiljno i napravila osobni i poslovni zaokret; usvojila nova znanja u poslovanju, odradila svoje prvo profesionalno snimanje, tiskala englesko izdanje Dnevnika, otvorila Etsy shop i započela s crtanjem Portreta uživo što mi je bila najveća, ali i najteže ostvariva želja.

S obzirom da sam to ljeto radila na moru iskoristila sam priliku i započela s crtanjem Portreta turistima. Put do toga je bio je izazovan radi mnogih blokada koje sam nosila u sebi, no kada sam se s njima krenula suočavati hrabrost me vodila dalje. Crtanje uživo mi je poseban gušt.

Koji su ti najdraži motivi za Portrete?

Najviše volim crtati djecu. Njihova lica su još u razvoju što je izazovnije, no oni su odlični modeli. Jedno od dražih evenata mi je crtanje na dječjim rođendanima. Zanimljivo je promatrati njihova ozbiljna lica kada tek dođu, a onda se polako opuste i jedva čekaju vidjeti svoj crtež.

U posljednje vrijeme sve je veći interes za Travel i Pet Portretima što me raduje jer na svoj način integriram ljubav prema putovanjima, ljubimcima i umjetnosti!

A kako je nastao Dnevnik Snova?

Nekako u slično vrijeme s počecima ozbiljnijeg crtanja moji su se snovi počeli ‘buditi’. Ključni trenutak bio je kada sam sanjala vrlo intenzivne i ponavljajuće snove koji su za nekoliko mjeseci, u jednoj svojoj formi, postali moja realnost. Tragom znatiželje počela sam redovito zapisivati ih i pokušati otkriti njihovo značenje. To me motiviralo da kreiram svoj Dnevnik Snova te od tada redovito zapisujem avanture iz svog ‘noćnog života’.

Ovaj nježni Dnevnik predstavila sam i kao poslovnu ideju u sklopu projekta ‘Development of Cross-Border Cooperation Network of Creative Industries’ u Prijedoru 2022.-e godine.

Suočavaš li se trenutno s nekim poduzetničkim izazovima?

Osoba sam koji baš svaki dan ide korak dalje. U proteklih nekoliko godina imam mnoštvo ideja koje sam pokrenula ali jednostavno nisu uspjele. Na to gledam kao školu koja mi daje vrijedne lekcije. Jedan uspješan projekt poništi barem 20 neuspjelih!

Osim toga, ulaskom u poslovne vode prepoznala sam i neka ograničavajuća uvjerenja. Učim nositi se sa svim izazovima i pronaći nešto dobro u svakom od njih. Danas mi je drago što neke suradnje nisu uspjele.

Srećom, posjedujem priličnu dozu upornosti koja me, nekad više nekad manje ali svaki dan iznova pokreće.

Mnoge poduzetnice često osjećaju da nisu dovoljno dobre. Boriš li se i ti s imposter sindromom?

Analizirajući protekle godine svog života primjećujem da je moj osobni rast prilično vezan uz moju svakodnevnu rutinu koja uključuje zapisivanje snova i crtanje. Nakon godina strogoće prema sebi, u posljednje vrijeme razina kritičnosti se smanjila. Moja ‘art terapija’ dogodila se spontano povezivanjem nekoliko strasti i pomaže mi u razumijevanju same sebe. Vjerujem da je velika samokritičnost uzrokovana imposter sindromom, baš kao i stalna potreba za novim znanjima. Zanima me puno tema i redovito posvećujem vrijeme učenju. Teško se odlučujem napraviti pauzu no i to se polako mijenja.

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Moram priznati da sam ponosna na sva postignuća i rado ih se prisjećam u trenucima kada sve krene u neželjenom smjeru.

Iza mene je nekoliko zajedničkih izložbi kao i jedna samostalna, a dobitnica sam i druge nagrade na foto-likovnom natječaju međunarodnog projekta ‘Only What You Give is Yours’. To je ujedno i moje prvo izlaganje izvan granica Hrvatske, u Sarajevu.

Ljeti crtam na moru a 2021. godine imala sam priliku slikati uživo na promociji knjige u gradu Rabu.

U ožujku 2020. započela sam izazov ‘Drawing every day’ i nakon više od tri godine još uvijek sam dosljedna. Osim brušenja tehničkih vještina tim sam pothvatom zavirila dublje u svoj unutarnji svijet.

Izdvojila bih i autorski projekt ‘Lice s Ilice’ sa jesenskog izdanja Festivala Ilica Q’art koji je prošao izuzetno uspješno, a gdje sam crtala Portrete uživo.

Što bi izdvojila kao svoje temeljne vrijednosti? Jesu li utjecale na tvoj posao?

Moje stvaralaštvo i vrijednosti definitivno su usklađene. Kreativnost me ispunjava i veseli jer znam da na svoj autentičan način doprinosim svijetu. Dugo sam se ‘tražila’ a sada se sve polako slaže.

Neke od mojih vrijednosti su svakako sloboda i empatija, a ono najdraže mi je što se to prepoznaje u mojim radovima.

Što bi poručila onima koji su na početku svog puta?

Prvo i najvažnije je vjera u ono što radimo. Doista, ako ne vjeruješ u sebe i ono što radiš, neće ni drugi.

Također želim napomenuti da, unatoč mom zaokretu iz 2021.-e godine ništa se (samo) dalje nije dogodilo. Iskoračila sam u svijet, i što sada? Morala sam nastaviti raditi svaki dan, tražiti prilike i načine gdje i kako plasirati usluge i proizvod a istodobno sam se još više posvetila osobnom razvoju.

Dakle educiranje, izlazak iz zone komfora i povezivanje s drugim poduzetnicima – svakako! No uz to treba ostati uporan i dosljedan. Put nije lagan, no s vremenom to se posloži. Ne postoji univerzalan recept; ono što funkcionira kod drugih, ne znači da će i kod nas. Pokušaji i promašaji su dio priče i smatram da su nam potrebni kako bismo bili spremni za ono što slijedi.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Ono što bih izdvojila su nove tematske CRTAONICE za djecu nižih razreda osnovne škole. Osmislila sam ih kao radionice na kojima na zabavan način poučavam djecu crtanju Portreta, a neke su CRTAONICE posvećene temi Snova. Posebno me veseli što ima dosta interesa za tu temu.

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje proizvode?

Dnevnike redovito izlažem na festivalima Ilica Q’art i MADE BY a moguće ih je i naručiti putem društvenih mreža, baš kao i Portrete.

Više o mom radu ali i najave festivala na kojima sudjelujem možete pronaći na stranicama:

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More