Kako sam uz pomoć BYOB grupe postala poduzetnica

by Vaše Priče
1.5K views

Prije nego sam postala poduzetnica više od 14 godina sam radila za druge i promijenila 5 firmi.
Susretala sam se s mobingom, potplaćenosti, neisplaćenim plaćama, lošim međuljudskim odnosima, nefleksibilnosti radnog vremena.

Tražila sam svoje mjesto pod suncem ali nikad ama baš nikad nisam niti pomislila biti sama svoj šef i postati poduzetnicom.

A onda sam se u proljeće 2022. učlanila u BYOB, počela upijati inspirativne priče poduzetnica i u meni se nešto promijenilo. Svakim danom dobivala sam sve više hrabrosti i počela sam razmišljati o poduzetništvu.

Najprije sam u jednom darivanju u grupi osvojila program od Martine Žgombe “Postani virtualni asistent”.
Za virtualnu asistenciju sam čula i prije i skupljala informacije sama ali i dalje sam imala “rupa”. Martina mi je iznimno pomogla s odgovorima na sve nedoumice koje sam imala. U Internshipu po završetku programa Martina me je spojila s mojom prvom klijenticom Susanne Raguž.
Po završetku programa bila sam sigurna da je to za mene i da je pravi trenutak.

Nakon toga opet u jednom darivanju osvojila sam savjetovanje sa Selmom Bleković. Selma mi je pomogla u definiranju idealnog klijenta ali i anti-idealnog klijenta.

Moj prvi mentorski bio je “Ispričaj svoju autentičnu priču kroz business storytelling!” Martine Hranj od koje sam naučila kako bolje ispričati svoju autentičnu poduzetničku priču. S Martinom sam kliknula na prvu a poslije mi je postala i klijenticom.

U mom drugom krugu mentorstva sam dobila dvije mentorice, Lejlu Josipović koja mi je pomogla u organizaciji posla, što je jako bitno kad imaš više klijenata, te Slavicu Basarovsku koja me učila content strategiji.

Marina me je spojila u izvrsnu ekipu Peer Masterminda (Marijana Mikulić Škrinjar, Lucia Herceg, Romana Šabić, Emilija Korač) od kojih sam dobila dodatnu podršku i ohrabrenje.
Marijana nas je sve pozvala u svoj mentorski te sam uz nju produbila znanje iz marketinga.
Na Marijanu se uvijek mogu osloniti i baš sam sretna što je imam.

Kako sam krenula pisati plan za samozapošljavanje HZZ-a Marina me spojila s accountability partnericom Anamarijom Stevanović s kojom sam razmjenjivala iskustva oko pisanja plana i otvaranja obrta.

Poslovni plan mi je odobren iz prve i obrt za virtualnu asistenciju IVANA-VA sam otvorila u 10.2022.
Nakon toga Marina me je spojila i s divnom business bestie Dinom Jakšić. Postale smo prijateljice, živimo blizu pa se viđamo i uživo.

Uključila sam se i u Splitski ogranak BYOB gdje sam upoznala puno divnih žena. Nakon druženja uvijek sam puna pozitivne energije i elana.

Na konferenciju sam došla u strahu kako ću se snaći s toliko nepoznatih žena a onda baš upoznala Kseniju Valentić Duvnjak koja mi je prirasla srcu i postala prijateljica, moj SEO guru.

Sama sam radila svoj web a ona mi je napravila SEO optimizaciju. Koliko rastura dokaz je što ću uskoro biti na 1. stranici Google.

Preko grupe sam imala par predstavljanja te tako dobila i nekoliko klijentica na čemu sam jako zahvalna.

Seminare, webinare i ne brojim a na svakom sam učila i širila poznanstva.

Networking mi je bio odličan na “Ćakulama uz kavu i vino” gdje u opuštenom i neobaveznom druženju se žene najbolje upoznaju.

Kao šlag na kraju došla je objava 1. BYOB knjige u kojoj sam dobila čast predstaviti svoju inspirativnu priču.

U ovom krugu mentorskog prijavila sam se kao mentorica kako bih i ja mogla nekome pomoći. Odabrala sam Gmail zbog velikog interesa koji je imao moj video Gmail tips & tricks na BYOB YouTube kanalu.

Patreonka sam postala i prije otvaranja obrta jer sam se željela bar nekako odužiti Marini i grupi za sve što su mi pružili.

Preporučila bih svima da se uključe u Patreon i iskoriste prednosti koje grupa pruža.
Dobit ćete podršku, savjete, znanja, poznanstva, prijateljstva, ma dobit ćete krila!
Meni je ova grupa otvorila novi svijet i pokazala da se snovi ne trebaju samo sanjati već se mogu i živjeti!

O autorici:
Ja sam virtualna asistentica Ivana Dedić. Nakon 14 godina rada u 5 firmi stekla sam bogato iskustvo te otvorila obrt za virtualnu asistenciju IVANA-VA. Pomažem malim poduzetnicima u administraciji, marketingu i osobnoj asistenciji. Magistra sam ekonomije, smjer marketing. Dodatno sam se obrazovala za Voditelja izrade i provedbe projekata EU fondova te Internet marketing i brendiranje. Pronađite me na Facebooku ili Linkedinu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More