žene koje rade za računalom

Je li teško biti žena u IT svijetu?

by Jelena Drljo
409 views

Iskreno, nije to baš tako jednostavno kao pritisnuti “Ctrl + Alt + Delete” na tipkovnici…

Prije više od 20 godina, kad sam krenula na FESB (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), bila sam jedna od samo pet žena na smjeru računarstva. I nikad neću zaboraviti svoj prvi susret s profesorom Elektrotehnike koji se nije nimalo trudio sakriti svoje predrasude – “Žene nemaju što raditi na ovom fakultetu.”

Ali eto, pet godina kasnije, ponosno sam držala diplomu u ruci. Bilo je teško, ali svaki trud se isplatio.

Kakva je situacija danas? Je li IT još uvijek “muški posao” ili smo konačno na putu prema promjenama?
U zadnjih nekoliko godina primjećuje se pozitivan pomak, ali ima još dosta posla.

S kojim problemima se susreću žene koje rade u IT sektoru?

Kad sam tek počela raditi, bili smo mali tim od osam ljudi. Šest muškaraca i dvije žene. Danas je situacija malo drugačija, ali i dalje postoji velika neravnoteža spolova. Kako smo mi i dalje patrijarhalni narod, žene sporije i rjeđe napreduju. Na rukovodećim i menedžerskim pozicijama većinom su muškarci. Vjerujem da poneki poslodavci unaprijed kalkuliraju da će na duži period ostati bez radnice kad se odluči na majčinstvo, a kasnije češće izbivati zbog brige o djeci. S jedne strane razumijem njihov strah, dok s druge strane smatram da to nikako ne bi smjela biti kočnica za napredovanje.

Prema službenim istraživanjem žene u hrvatskom IT-u plaćene su značajno manje od muškaraca. Unatoč činjenici da rade sličan ili isti posao te imaju jednak stupanj obrazovanja. Moram priznati da to nisam osjetila na svojoj koži, ali sam u razgovoru s kolegicama često čula tu primjedbu.

Možda jedan od najvećih problema s kojim sam se ja osobno susrela je dokazivanje svojih kompetencija, pogotovo u telefonskim razgovorima. Kad bi čuli ženski glas s druge linije prvih pet minuta bi provela objašnjavajući da i sama radim u informatici i da dobro znam o čemu pričaju.  Srećom društvena svijest o ravnopravnosti se počela polako mijenjati.

Kakva je budućnost žena u IT sektoru u Hrvatskoj?

Sve više organizacija posvećuje pažnju osnaživanju žena i pružanju prilika za razvoj znanja i vještina u IT području. Njihov cilj je potaknuti i približiti mlade djevojke mogućnostima koje pruža ICT industrija. Organizacija konferencija i projekata služi kao platforma za promicanje raznolikosti u IT sektoru, te za inspiriranje žena da se uključe i ostvare uspješne karijere u tom polju.

Jedan od istaknutih događanja koja privlače veliku medijsku pažnju je ICT Supergirls, inicijativa hrvatske softverske kompanije Lemax koja se već osam godina održava na našim prostorima. Još jedan važan projekt koji promiče ulogu žena u IT industriji u Hrvatskoj je Žene u STEM-u, kojega organizira portal srednja.hr u suradnji s partnerima. Glavni cilj oba projekta je  poticanje interesa i sudjelovanje žena u znanstvenim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim područjima (STEM).

Prije nekoliko godina Republika Hrvatska potpisala je i Deklaraciju o posvećenosti pitanja žena u digitalnom svijetu gdje su se potpisnici obvezali na poticanje aktivne uloge žena u IT sektoru. Prilikom potpisivanja deklaracije organiziran je okrugli stol pod imenom „Postani i TI, djevojka IT” namijenjen djevojkama viših razreda srednjih škola, gdje su dugogodišnje zaposlenice u IT industriji pričale o svojim iskustvima i radu.

Budućnost žena u IT sektoru je obećavajuća i donosi pozitivne promjene u industriji. Primjećuje se da sve više mladih djevojaka i žena pokazuje interes za rad u ovom sektoru, a društvo također shvaća koliko je važno povećati broj žena u IT industriji te omogućiti inspirativnu i pravednu radnu okolinu za sve.

I za kraj…

Biti žena u IT svijetu donosi izazove, ali i bezbroj prilika za rast, kako osobno tako i profesionalno. Naše prisustvo u ovom polju može biti pravi izvor inspiracije za druge, posebice za mlade djevojke koje sanjaju o tehnološkoj karijeri. Naši uspjesi mogu pomoći u razbijanju starih stereotipa i otvaranju novih vrata za buduće generacije.

Iako je moja kćer već s osam godina izjavila da se ona nikad neće baviti računalima i informatikom, potajno se nadam ću je svojim primjerom potaknuti da ipak razmisli vidi li svoju budućnost u IT struci.

Želite pročitati priču o važnosti back-upa podataka, što vam je sve potrebno za samostalnu izradu web stranice ili važnosti SEO optimizacije?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More