Marijana Mikulić Škrinjar: Svaki korak naprijed je važan, bez obzira koliko malen ili velik bio

by Vaše Priče
638 views

Pozdrav Marijana, možeš li nam se ukratko predstaviti!

Moje ime je Marijana Mikulić Škrinjar preko 18 godina sam aktivna u svijetu marketinga i prodaje. Prije nego što sam se upustila u poduzetničke vode, najveći dio radnog vijeka sam radila  kao voditeljica marketinga i prodaje u online medijima, stječući dragocjeno iskustvo u stvaranju marketinških strategija i surađujući s različitim velikim i malim klijentima.

Premašujući izazove i koristeći prilike koje su se pojavile, odlučila sam pokrenuti vlastitu agenciju za digitalni marketing. Godinu dana vodim svoju agenciju sa strašću i predanošću. Također, zajedno sa suprugom, preko četiri godine vodim agenciju za grafički dizajn, pružajući cjelovite usluge dizajna i kreativnih rješenja našim klijentima.

Moje najveće područje stručnosti leži u kreiranju digitalnog kreativnog sadržaja. Svjesna sam važnosti povezivanja klijenata s njihovom publikom, izgradnje povjerenja i pretvaranja te publike u lojalne kupce. Kroz temeljito razrađene marketinške strategije, radim sa svojim klijentima kako bi postigli uspjeh u njihovom poslovanju.

Vjerujem da je pametan marketing ključan za uspjeh svake tvrtke otud je i nastalo ime moje web stranice www.markethik.hr. Strastveno radim kako bih osigurala da svaka tvrtka ostvari uspjeh bez previše napora, koristeći moje iskustvo i kreativnost kako bih pružila vrhunske marketinške usluge svojim klijentima.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica? Što ti je bilo najteže? 

Kada sam donijela odluku postati poduzetnica, imala sam sreću da sam imala podršku svoje obitelji  Razumjeli su moju strast prema poslovnom svijetu i podržali me u svakom koraku mog poduzetničkog puta. Njihova podrška bila je iznimno važna i pružila mi dodatnu motivaciju i samopouzdanje u ostvarivanju svojih ciljeva.

Kao poduzetnica, preuzela sam odgovornost za sve aspekte svog poslovanja, uključujući financije, marketing, prodaju. Bilo je teško napraviti ravnotežu između svih tih različitih aspekata poslovanja i prilagođavanje promjenjivim uvjetima na tržištu.

Ipak, izazovi su me potaknuli na osobni i profesionalni rast. Naučila sam cijeniti važnost upornosti, prilagodljivosti i učenja iz svakog iskustva, čak i iz teških trenutaka. Ti izazovi su me oblikovali kao poduzetnicu i pomogli mi izgraditi snažnu osnovu za uspješno vođenje vlastitog poslovanja. U konačnici, podrška okoline i spremnost da se suočim s izazovima bili su ključni faktori koji su mi pomogli prevladati teškoće i ostvariti svoje poduzetničke ciljeve.

Koji bi savjet dala poduzetnicama koje planiraju pokrenuti posao sa svojim partnerom? Koji su plusevi a koji minusi? 

Pokretanje posla sa svojim partnerom donosi brojne prednosti, barem u našem slučaju. Povjerenje i podrška izgrađeni u vezi pružaju osnovu za uspješno poslovno partnerstvo. Komplementarne vještine omogućuju sinergiju i bolje pokrivanje različitih aspekata poslovanja. Fleksibilnost u ravnoteži rada i života također je prednost. Međutim, izazovi mogu uključivati odvajanje privatnog i poslovnog života te potrebu za otvorenom komunikacijom i postizanjem konsenzusa. . Važno je biti otvoren za izazove, prilagodljiv u rješavanju problema i komunicirati na jasan i konstruktivan način kako biste izgradili snažno poslovno partnerstvo u skladu sa vašim obiteljskim životom. Nema previše filozofije, priča, ljubav i želja za radom moraju rezultirati uspjehom..

Što bi rekla da te izdvaja od konkurencije?  

Ono što me posebno ističe od konkurencije je moj pozitivan stav prema konkurenciji i uvjerenje da ona može biti izvor osobnog napretka i potencijalno partnerstvo. U cijelom svom radnom vijeku, nikada nisam gledala na konkurenciju negativno. Umjesto toga, naglašavam svojim klijentima važnost konkurencije kao inspiracije i motivacije za poboljšanje i postizanje uspjeha. Ova filozofija je duboko usađena u moj sustav vrijednosti i osnovu na kojoj gradim svoje poslovanje.

Drugo, moja strast prema radu, iskustvo i dugogodišnji rad u industriji marketinga i prodaje čine me različitom od konkurencije. Preko 18 godina aktivnog sudjelovanja u ovom području omogućilo mi je da steknem duboko razumijevanje industrije, njene trendove i prakse. Ova iskustva su me oblikovala kao stručnjaka i omogućila mi da razvijem izvanredne vještine i znanja koja primjenjujem u radu s klijentima.

Treće, moj holistički pristup poslovanju je još jedan faktor koji me izdvaja od konkurencije. Uzimam u obzir sve relevantne aspekte poslovanja i ne ograničavam se samo na digitalni marketing i grafički dizajn. Važno mi je razumjeti specifične potrebe i ciljeve svakog klijenta te pružiti cjelovita rješenja koja će im pomoći u postizanju uspjeha. Kroz individualno savjetovanje, webinare, mentorski program, gotove digitalne proizvode kao nedavno lansirani Ljetni val sadržaj, pružam personalizirane usluge i stratešku podršku.

Ukratko, ono što me čini jedinstvenom je kombinacija pozitivnog stava prema konkurenciji, strasti prema radu, bogatog iskustva u industriji te holističkog pristupa poslovanju. 

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš? Misliš li da je ženama teže u ovom poduzetničkom svijetu nego muškarcima? 

Kao poduzetnica, svakodnevno se suočavam s raznim izazovima u svom poslovanju. Upravljanje vremenom je jedan od tih izazova, jer moram balansirati poslovne obveze, zahtjeve klijenata i privatni život. Ponekad se osjećam pod pritiskom da postignem mnogo toga u ograničenom vremenskom okviru, zato mi je jako važno imati dobre strategije i alate za efikasno raspoređivanje i prioritizaciju zadataka.

Što se tiče pitanja o tome je li ženama teže u poduzetničkom svijetu nego muškarcima, svjesna sam da postoji nejednakost i izazovi s kojima se žene suočavaju. Prepreke kao što su stereotipi, nedostatak jednakih prilika i pristranost mogu predstavljati izazove za žene u poduzetništvu. Međutim, isto tako vidim mnogo inspirativnih i uspješnih žena poduzetnica koje su uspjele prebroditi te prepreke i postići izvrsnost u svom poslovanju. Smatram da je važno podržavati jednakost i pružati potporu ženama u poduzetništvu kako bi im se omogućilo ostvarivanje punog potencijala i uspjeha.

Kako organiziraš svoj dan – djeca, rad od kuće, sastanci…? 

S obzirom na to da mi je obitelj iznimno važna, svaki slobodan trenutak posvećujem svojoj djeci. To znači da planiram vrijeme za igru i zajedničke aktivnosti kako bih osigurala njihovu sreću i dobrobit.

Kako bih mogla pružiti kvalitetan rad i posvetiti se svojim klijentima, organiziram svoje radno vrijeme s obzirom na raspored djece. Radim od kuće, što mi omogućuje fleksibilnost u organizaciji radnih sati. Ujutro se često fokusiram na hitne zadatke i sastanke, dok popodne provodim više vremena s djecom. Održavam produktivnost i fokus tijekom radnog vremena kako bih maksimalno iskoristila svoje vrijeme.

Kada se radi o sastancima, koristim virtualne platforme za sastanke kako bih smanjila vrijeme putovanja i olakšala suradnju s klijentima. Planiram sastanke unaprijed i usklađujem ih s rasporedom obitelji kako bih mogla biti prisutna i angažirana tijekom njih.

Što se tiče našeg načina života, suprug i ja smo prije dvije godine odlučili uvesti prirodniji i kvalitetniji način života, poznat kao “low tox” život. To uključuje korištenje prirodnih i ekološki prihvatljivih proizvoda na bazi eteričnih ulja. Slijedimo zdrave navike kako bismo održali energiju i dobro zdravlje, što nam pomaže da budemo produktivni i fokusirani na sve projekte koji su pred nama.

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li ikad bila na rubu burnouta? 

Kao poduzetnica, svjesna sam da je izazovno istinski se odmarati, ali aktivno se nosim s tim kako bih održala ravnotežu. Uz pomoć mog “low tox” načina života i upotrebe eteričnih ulja, uspijevam pronaći vrijeme i prostor za kvalitetan odmor. 

Koristim prirodne proizvode koji mi pomažu održavati ravnotežu i opuštanje. Jedan od načina na koji se nosim s teškoćom odmora je upotreba eteričnih ulja koja imaju umirujući učinak na tijelo i um. 

Važno mi je i postavljanje jasnih granica između poslovnog i privatnog vremena. Pokušavam uskladiti raspored i prioritete kako bih imala dovoljno vremena za odmor i obnavljanje energije.   Iako sam svjesna da burnout može biti realan izazov za poduzetnike, “low tox” način života i eterična ulja pomažu mi da se nosim s tim. Redovito njegujem svoje tijelo i um kako bih održala ravnotežu i izbjegla iscrpljenost. 

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna? 

Da, imam nekoliko postignuća na koja sam posebno ponosna. Jedno od njih je moj mentorski program “Formula uspjeha na društvenim mrežama“. Kroz taj program sam imala priliku podržati i surađivati sa stotinjak žena koje su prošle kroz program. Izgradila sam sa svima divan odnos, a radujem se što sam mogla biti dio njihovog napretka i uspjeha.

Također, ponosna sam na svoju zajednicu žena u Young Livingu. Imamo izniman tim žena s kojima rastem iz dana u dan. Kroz ovu zajednicu dijelimo znanje, podršku i inspiraciju o životu bez kemikalija sa eteričnim uljima kako bismo ostvarivale uspjeh i skladan život za sebe i svoje obitelji.

Osim toga, ponosna sam na svoje projekte i suradnje s ženama poduzetnicama iz moje okoline. Kroz izgradnju divnih odnosa, uspješno smo realizirale brojne projekte.

Naravno, ne mogu zaboraviti spomenuti i svoj podcast Markethink by Marijana- uspješne marketinške i poduzetničke priče  koji izlazi već 12 tjedana. U tom podcastu intervjuiram žene poduzetnice i zajedno istražujemo teme iz područja marketinga. Kroz razgovore i dijeljenje iskustava, nadam se da inspiriram druge žene poduzetnice da ostvare svoje ciljeve i rastu u svom poslovanju. Također već 9 mjeseci svake subote brojnim članovima mojeg newslettera stiže besplatno savjetovanje o digitalnom marketingu u njihove e mail sandučiće.

Uzbuđena sam zbog svih mogućnosti koje su pred mom i radujem se daljnjem rastu i ostvarenju novih postignuća u budućnosti.

A imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama? 

Kao i do sada, nastavit ću fokusirano raditi prema svojim ciljevima i usklađeno s mojim sustavom vrijednosti. Uz to, s divnom kolegicom dr. sc. Martinom Hranj trenutno radim na razvoju Akademije autentične preobrazbe: Zdravi Dom, Uspješan Biznis, Sjajna Ja. Akademija će početi u 9 mjesecu te će trajati tri mjeseca, a s njom želimo pružiti dodatnu vrijednost i podršku poduzetnicima. Ukupno gledajući, moji planovi za budućnost obuhvaćaju daljnji rast, inovaciju i pružanje vrijednosti poduzetnicama kroz različite kanale. 

Često se čini da je Zagreb glavni centar kad je riječ o konferencijama i događanjima za poduzetnice. Kakva je poduzetnička scena u Varaždinu? Druže li se poduzetnice? 

Kao žena poduzetnica u Varaždinu, prepoznala sam potrebu za promjenom i povezivanjem u poduzetničkoj sceni. Zajedno s nekoliko inspirativnih Varaždinki  Martinom Hranj, Jasenkom Čerin, Majom Bilušić, Jasnom Škiljan, Antonelom Brajković Cesar i uz podršku gošće predavačice Jasnime Hadela, organizirale smo u ožujku ove godine prvu konferenciju “Žene za Ženu” u Varaždinu. Bilo mi je iznimno zadovoljstvo biti jedna od organizatorica i panelistica tog događaja. Konferencija je bila prilika za povezivanje, razmjenu znanja i inspiraciju za sve prisutne. Shvatili smo tada koliko je važno umrežavanje među ženama poduzetnicama te smo odlučile nastaviti s organizacijom druženja, edukacija i humanitarnih akcija u Varaždinu.

Uz podršku tebe Marina, osnovali smo i ogranak “BYOB Varaždin”. Vjerujemo u snagu suradnje i podrške među nama te želimo stvarati okruženje u kojem se možemo razvijati, surađivati i ostvarivati uspjeh zajedno. Radujem se nastavku naših druženja i umrežavanja u Varaždinu. Vjerujem da zajedno možemo postići mnogo i ostvariti pozitivne promjene u našoj poduzetničkoj zajednici. Hvala svima koji su dosad podržali naše projekte, i veselim se budućim događanjima i projektima koje ćemo zajedno ostvariti u našem predivnom gradu.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Uspjeh ne dolazi preko noći, stoga budite strpljive i uporne. Svaki korak naprijed je važan, bez obzira koliko malen ili velik bio. Naučite uživati u procesu razvijanja svojeg poslovanja i budite otvorene za učenje. Nikad nemojte prestati razvijati svoje vještine i tražiti nove mogućnosti za rast.

Umrežite se s drugim poduzetnicima i pridružite se zajednicama koje podržavaju žene u poslovnom svijetu. Podijelite svoje ideje, iskustva i izazove s drugima i pronađite podršku koja vam je potrebna. Nemojte se bojati pitati za pomoć i koristiti resurse koji su vam na raspolaganju.

Budite radosne i vjerujte u svoje jedinstvene talente i viziju. Neka vaše poslovanje odražava vaše vrijednosti i strast. 

Najvažnije od svega, ne zaboravite brinuti o sebi. Njegujte svoje fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje.  Vjerujem u vašu snagu, talent i sposobnost da ostvarite svoje ciljeve.

I za kraj, gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje digitalne proizvode i usluge? 

Sve moje usluge i digitalni proizvodi za marketing se nalaze na mojem webu www.markethink.hr , a mogu me potražiti i na mojim društvenim medijima Instagram: Markethink_by_marijana, mogu se prijavit na moj newsletter gdje pišem savjete za digitalni marketing, ili pak slušati moj podcast Markethink by Marijana- uspješne marketinške i poduzetničke priče, slobodno mi se jave i poduzetnice koje žele gostovati u mojem podcastu!  Ako pak žele saznati kao živim život bez kemikalija: Marijana  i Facebook low tox dom. Otvorena sam za komunikaciju i savjetovanje za marketing tako da se radujem svakoj novoj osobi koja mi se javi.  Više o meni možeš vidjeti:

Web stranica: www.markethink.hr

Instagram: Markethink_by_marijana

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More