Zašto je backup podataka tako bitan?

by Jelena Drljo
742 views

Kad sam tek počela raditi kao sistem administrator, jedan od mojih prvih zadataka je bilo sastavljanje računala. Tadašnji šef mi je dao svoje računalo da zamijenim komponentu memorije jer je stara bila neispravna.

Prije nego sam se upustila u posao, napomenuo mi je da mu je to glavno računalo i da dobro pazim što radim. Možda se sad pitate zašto je uopće dao svoje računalo početniku, ali pretpostavljam da je čovjek jednostavno imao povjerenja.

Rastavila sam računalo, zamijenila memoriju i spojila na struju… Odjednom se čulo glasno BOOM i neugodan miris se širio uredom. Uspjela sam spržiti matičnu ploču, skupa sa svim podatcima na disku i naravno novu memoriju… Problijedila sam. Došlo mi je plakati… Očekivala sam momentalni otkaz. Kad sam se napokon usudila pogledati šefa u oči, iako vidno šokiran, rekao mi je: Nema veze. Iz grešaka se uči!

Priznajem, ništa mi nije bilo jasno… On se smije? Zašto?? Pa ostao je bez svih bitnih podataka! No tada sam naučila jednu od najvažnijih lekcija u mojoj poslovnoj karijeri. Zašto je važan backup podataka!

Ispostavilo se da iako mu jesam pokvarila računalo, barem je imao pohranjene podatke sa strane i nije bio toliki problem vratiti ih na novo računalo.

Vjerujem da se svatko od nas bar jedanput našlo u istoj ili sličnoj situaciji. Možda niste baš spržili šefovo računalo, ali vjerujem da ste bar jedanput ostali bez mobitela ili laptopa.

Nakon prvotnog šoka, stari uređaj relativno brzo zaboravimo. No što je sa svim podacima? Tek tad slijedi pravi šok! Sjetimo se da je nekad netko spominjao taj slavni backup, ali nas tada to sve skupa nije baš posebno zanimalo. Do sada. Ali kasno. Prekasno.

Ostajemo bez dragih uspomena, slika, kontakata, važnih podataka… Pitamo se postoji li ikakav način da ih vratimo?! Nažalost, ako nikad  nismo spremili podatke na neki  vanjski medij, teško da možemo išta napraviti…

I tako s novim uređajem u džepu, čvrsto odlučujemo da ćemo u budućnosti imati backup podataka!  No iz dugogodišnjeg iskustva znam da to nažalost često ostaje samo na pukim željama.

Kako napraviti backup podataka?

Iako  postoje firme koju su specijalizirane za vraćanje izgubljenih podataka, vjerujte mi, s obzirom na cijenu takvih usluga, ne želite biti primorani posegnuti za njima!

A zašto bi i trebali? Ne trebati biti tehnološki pismeni kako bi napravili vanjsku kopiju podataka.

Postoje dva jednostavna načina kako pohraniti podatke.

Manualni backup podataka

Manualno sigurnosno kopiranje je jednostavan copy/paste podataka s vašeg  na neki drugi uređaj. Učestalost backup-a ovisi o tome koliko često se vaši podaci mijenjaju.  Ovakva metoda zahtijeva nisku razinu znanja o računalima. Imate potpunu kontrolu nad onim što kopirate, a glavni nedostatak ovakvog načina kopiranja je što zahtjeva relativno puno vremena.

Automatiziran backup podataka

Ovakva metoda backup-a zahtijeva malo veću razinu znanja nego ručno kopiranje.  Za izvođenje automatiziranog backup-a potreban je određeni  software (program). Iako takvi programi nisu besplatni, jako brzo se isplate. Pogotovo za profesionalnu uporabu.

Dovoljno je jedanput podesiti sve postavke i program sam izvodi kopiranje. Možete unaprijed zakazati vrijeme kopiranja i odabrati koje podatke želite kopirati.

Gdje mogu spremiti svoje podatke?

Imate tri mogućnosti za pohranu svojih podataka:

Kopiranje na neki drugi uređaj

U slučajevima kad primjerice izgubite mobitel ili vam se pokvari, bitno je moći posegnuti za podatcima koje se nalaze na njemu. To možete napraviti kopiranjem vama bitnih medija na računalo ili laptop. Vodite računa o redovitom kopiranju, kako ne bi izgubili najnovije podatke.

SD kartica ili vanjski disk

Ako vaš mobilni uređaj podržava uporabu dodatne SD kartice, svoje podatke možete spremiti na nju. Preporuka je redovito prebacivanje podataka sa SD kartice na računalo ili laptop, jer su kartice podložne čestim kvarovima te podaci postaju nevažeći.

Kad vam podaci s računala ili laptopa iz bilo kojeg razloga nedostupni, kopiranje istih na vanjski disk se nudi kao odlično rješenje. Naravno, preporuka je da to napraviti prije nego vam se računalo ne može pokvari!

Backup u oblaku (cloud backup)

Sigurnosno kopiranje koje pohranjuje podatke u podatkovne centre pružatelja usluga u oblaku nazivamo cloud backup.

Čak i kad vam se uređaj pokvari, podaci su vam dostupni. Potrebna je samo internetska veza i pristup određenom profilu.

Google i Apple primjerice nude vlastita rješenja za sigurnosno kopiranje putem svojih oblaka. Za razliku od korisnika androida kod kojih su podaci potpuno kriptirani, Apple ima pristup nekim podacima korisnika.

Zaključak

Iako mobitele i laptope koristimo svaki dan, rijetko razmišljamo o backup-u podataka. Djelomice jer smo tehnički slabije pismeni, a djelomice jer ne razumijemo važnost sigurnosnih kopija sve do momenta dok ne ostanemo bez važnih dokumenata, slika ili kontakata.

S obzirom na to da pohrana podataka  i nije toliko komplicirana, a postoje i automatizirana rješenja, poštedite se šokova uzrokovanih gubitkom istih i redovito radite backup!

Ako vam je tekst o backupu podataka bio koristan, pročitajte i Jelenin tekst o tome kako sami napraviti svoju web stranicu.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More