Make Reels Real – mali trikovi i vodič za najpopularniju Reels aplikaciju  

by Ivana Granić Vican
2.1K views

S rastom Tik Toka i pojavom Instagram reelsa, započela je vladavina kratkih video formata kojoj se trenutno ne nazira kraj. Dapače, organski doseg reelsa na Instagramu nadmašuje oglašene slike bez pol’ muke. I samim time – nema sumnje da su reelsi idealni i za sve male biznise. Upusti se zajedno sa mnom u ovaj mali reels vodič te upoznaj InShot – aplikaciju za montažu videa na mobitelu. Pripremila sam ti desetak savjeta i vjerujem da će ti koristiti na tvom reels putovanju!


Vodič za snimanje reelsa i Inshot 

1. SNIMAJ MOBITELOM

Snimanje kamerom ima mnoge prednosti, ali sa sobom nosi i brojne komplikacije. Reelsi se ne moraju isticati po vrhunskoj kvaliteti. Važnije je da budu kreativni. Moj je prijedlog da ih snimaš i montiraš na mobitelu. Bit ćeš brža, učinkovitija i imat ćeš više volje jer ti je sve dostupno i na dohvat ruke.

2. RASPIŠI SCENARIJ

Imati scenarij za video od jedva 30 sekundi čini se smiješno. Ali moj je prijedlog da ga ipak napišeš. Zašto? Znati koje točno kadrove trebate nasnimiti i kojim redom ćete ih slagati, povećavaju šanse za uspjeh. I drastično skrajuću vrijeme koje ćeš utrošiti na snimanje.

3. ULOŽI U MALI STATIV

Za mnoge reelse bitni su precizni kadrovi i jasni prijelazi. Na pamet mi odmah padaju reelsi s presvlačenjem odjeće kakve si zasigurno već susrela! Kako bi mobitel nepomično stajao i kako bi se ti neometano mogla kretati ispred kamere – nabavi mali stativ za mobitel. Na tržištu se daju naći odlične varijante s malim ringlightom za svega stotinjak kuna. Investicija koja će se višestruko isplatiti.

4. SNIMAJ MATERIJAL IZ JEDNOG POTEZA

Jedan od najvažnijih prijedloga je nasnimavanje materijala iz jednog poteza. Lakše je sijeći jedan te isti video nego slagati male komadiće videa u kojima se možda pomaknete vi ili stativ. Naravno, nekad nije moguće snimati iz jednog poteza, ali kada nije moguće – najčešće nije ni poanta (primjerice, reels u različitim prostorijama).

5. GLAZBA

Koristiti glazbu s Instagrama brzo je i lako, a odlično je. Osim toga, lako upratiš koja je glazba u trendu. Ukoliko ti Instagram već nije ograničio glazbu kao poslovnom korisniku, pripazi na autorska prava.

 U aplikacijama za montažu najčešće ima opcija dodavanja njihove glazbe (ne baš pretjerano dobre, ruku na srce) ili unošenja svoje vlastite. Nije loše pronaći glazbu na Tik Toku, skinuti je pa dodati u aplikaciji za svoj video.

 

U nastavku ovog članka čeka te mali slikovni vodič aplikacije InShot – mog maksimalnog favorita kada je u pitanju montaža reelsa! Nadam se da će ti biti ugodan i koristan. Želim ti mnogo uspješnih reelsa na tvom putu!

1. CANVAS, MUSIC, STICKER

Dok su Canvas i Sticker opcije koje ćeš, po mom mišljenju, trebati rijetko, za opcijom Music posezat ćeš češće. To je opcija dodavanja glazbe koja u aplikaciji postoji (i nije baš zanimljiva), ali i uvoženja glazbe koju si odnekud skinula. Pripazi na autorska prava i oplemeni svoje videe fantastičnim zvukovima.

2. TEXT I FILTER

Opcija dodavanja teksta u InShotu je brza i lagana. Dostupni su odlični fontovi i više opcija bojenja teksta. Ne preskači taj korak, a posebice je važan ako u reelsu govoriš. Dobar dio publike reelse gleda dok nema mogućnosti slušati pa je tekst posebno važan.

Filter, opcija, pak, je jako korisna, ali nemoj se previše zaigrati. Filteri funkcioniraju slično kao na fotografijama pa koristi stil koji je u skladu s vizualnim identitetom tvog brenda.

3. EFFECTS

Efekti su mi omiljeni dio InShota. Retro stil, trešnja, vatromet i šljokice – sve to možeš dodati. Ipak, nemoj sve odjednom. Prouči, poigraj se i otkrij doista beskonačne mogućnosti.

4. PIP I SPLIT

Pomoću alata Pip možeš se udvostručiti, ali predlažem da malo provježbaš ostale alate prije ovog koraka. A Split? Pomoću toga ja režem svoje videe i oblikujem prijelaze. Brzo, jednostavno i lako.

5. VOLUME, SPEED I REPLACE

Pomoću ovih sekcija možeš upravljati brzinom i glasnoćom svojih videa. Ovisno o tome što ti je ideja, reelsi su jako popularni ubrzani. Ja često stavljam brzinu na 2.50.  U Replace sekciji možeš zamijeniti jedan dio videa drugim.

6. DUPLICATE

Pomoću Duplicate opcije možeš lako udvostručiti komadić videa, a tu su i opcije rezanja slika iz videa te vrćenje videa unatraške.

Nadam se da ti je ovaj mali slikovni priručnik pomogao. Ali nemoj zaboraviti najvažniju stvar – samo kreni! Samo će te praksa dovesti do savršenstva!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More