Lana Matica – Ako znaš hrvatski, možeš znati bilo koji jezik koji želiš!

by Marina Biljak
653 views

Možeš li nam se ukratko predstaviti. Čime se baviš, koliko dugo si već poduzetnica i čime si se bavila prije kretanja poduzetničkim stazama…

Ja sam Lana Matica, vlasnica obrta Beespoke za poduku engleskog jezika iz Zagreba. Iako sam diplomirana pravnica, otkad sam prije godinu i pol ušla u poduzetništvo, počela sam biti i raditi onako kako sam oduvijek htjela. Prije beyourownboss života, radila sam u agencijama za evente i PR, u kojima sam mogla vidjeti prve naznake onog što znači biti poduzetnica, kao i osjetiti prve iskre želje poduzetništva u sebi.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica?

Za svoju obiteljsku okolinu sam oduvijek bila ona koja mora nešto drukčije raditi od ostalih (i oduvijek sam bila preponosna na to! :)). Ironično, takav stav je od mene napravio svog no. 1 fana! Izuzetak je bila moja draga teta Sonja, koja je duboko ugrađena u temelje mojeg obrta i znam da me još uvijek prati u duhovnom obliku (i trenutno se jako ljuti što ju hvalim i uopće spominjem). 

Najveća i kontinuirana podrška je uvijek dolazila od najbližeg kruga prijatelja, koje smatram mrežom utjehe i radosti, bilo da mi je potrebna podrška za neki teži trenutak ili glasna proslava svakog uspjeha.

Kako si došla do prvih klijenata?

Sa engleskim sam niz godina pomagala obiteljskim prijateljima i njihovoj djeci iz užitka, a oni nikad nisu propustili baciti mi bubu u uho kako bih ovo mogla raditi u životu, na što sam pristojno kimala glavom (tada sam još previše bila u mindsetu ovo obrazovanje – ovaj posao do kraja života). 

Do prvih plaćenih klijenata sam došla na starinski način sa modernim twistom – putem oglasnika, ali onih online. Uvidjela sam veliki potencijal koji stoji u tome i uskoro se posao razvio do te mjere da danas gotovo 80% novih klijenata dolazi preko preporuke. 

Koji je najčešći problem u engleskom za čije ti se rješenje klijenti obraćaju?

Trema, blokada, anksioznost, nesigurnost, tj. strah od govora engleskog u svim svojim oblicima često predstavlja puno veću prepreku od rupa u gramatici ili manjem vokabularu. Razlog nastanka istog je najčešće trauma koja potječe još iz vremena osnovne ili srednje škole. Mnogi zbog tog i dan danas misle kako engleski jednostavno “nije za njih”. 

Upravo zato specijalizirala sam se za #engleskibezgranica, konverzaciju na engleskom koja je potpuno slobodna od bilo kakvih ograničavajućih uvjerenja oko sposobnosti pričanja engleskog u poslovnom ili privatnom životu, uz izgradnju mindseta koji će osobu podržavati bilo kada i bilo gdje i korištenje alata za održavanje cijelog novog sustava samopouzdanog engleskog. Sve to oblikovala sam u svoj signature program “English Formula”, koji je dosad pomagao nekolicini osoba da transformiraju svoj engleski i pričaju ga bez ograničenja. 

Moja je maksima: ako znaš hrvatski, možeš znati bilo koji jezik koji želiš.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš?

Rekla bih da se najčešće suočavam sama sa sobom! Ponekad mi nema većeg izazova od rada na mom (pre)perfekcionizmu, mijenjanja nekog uvjerenja koje mi više ne služi ili postavljanja granica sa kojima se ugodno osjećam. Naravno, kao i u svakom radu sa ljudima, ima predivnih i manje lijepih trenutaka, ali ne bih ni htjela da bude drugačije jer toliko dobivam i učim i iz jednih i iz drugih.

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Odmor nije postojao u mojem rječniku jakoooo dugo. Nisam to smatrala normalnim jer je jedino o čemu sam uvijek slušala jest kako MORA biti teško ako želim da bude dobro (samo pogledajte koji sam fakultet upisala! xd). Volim reći da sam si u početku bila gora šefica nego moj bivši šef – ako odsad imam 24 sata na raspolaganju za rad, idem raditi barem 20 sati, jer nema gubljenja vremena. Dosegla sam početak burnouta u prosincu 2021., kada bih slobodni dan provodila u krevetu, potpuno ispražnjena i na rubu toga da se razbolim.

Sada sam presretna jer se učim odmarati bez da stalno razmišljam što bih još mogla raditi uz odmor da najbolje iskoristim to vrijeme. Sada stvarno opušteno odmaram.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Ujesen krećem sa prvom generacijom grupa za pripremu za maturu iz engleskog “Matura sa eLanom”, kao i sa onom za pripremu za razgovor za posao na engleskom “Talk That Biz”. Veselim se i povratku svog signature programa “English Formula” za konverzaciju bez straha na engleskom u individualnom i grupnom obliku, kao i svima onima koje čeka još neviđeno lagan i jednostavan engelski bez granica. 

Do kraja godine planiram snimiti svoju prvu online edukaciju o engleskom mindsetu i učenju istog u flowu te pokrenuti Beespoke newsletter.

Koji je najbolji savjet koji si dobila dosad u poduzetništvu?

Pričaj što više možeš o svojoj usluzi, jer ljudi najčešće nisu niti svjesni da im ono što nudiš treba. Na prvu, smatrala sam taj savjet potpuno nelogičnim – kad ti nedostaje brašna, odeš u dućan po brašno, kada ti treba koverzacija iz engleskog, potražiš osobu koja nudi sate konverzacijskog engleskog. No, sama sam se kao potrošač nebrojeno puta uvjerila da dok nisam vidjela baš taj jedan oglas nisam bila svjesna koliko mi nešto uistinu treba. Stoga, pričajte o svojoj usluzi/proizvodu bez ikakvih kočnica, potrebno je tržištu više nego što mislite!

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

U vašem svijetu sve je moguće. Jer što ste više svoje, to se više onog što istinski želite u životu magnetizira u njega neviđenom brzinom i jednostavnošću.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More