Martina Ćorković – Kako uskladiti stalni posao i poduzetništvo

by Blanka Horbec Davidović
stalni posao i poduzetništvo

Martina Ćorković, mlada poduzetnica i uskoro novopečena mama, uz stalni radni posao, odlučila je nedavno sa suprugom osnovati tvrtku za računovodstvene usluge i porezno savjetovanje Za Be Your own Boss stranicu ispričala nam je kako je uspjela uskladiti stalni posao i poduzetništvo.

 1.Pozdrav Martina, možeš li nam se kratko predstaviti ?

Pozdrav, ja sam Martina Ćorković, imam 30 godina i dolazim iz Zagreba. Završila sam stručni studijračunovodstva i financija i radim u struci. Volim svoj posao, pedantna sam, uredna i organizirana, što je dosta bitno u poslu koji obavljam. Znatiželja je ta koja me iz dana u dan vodi u nove poslovne pobjede. Sretno sam udana i uskoro ću postati majka malog dječaka. U slobodno vrijeme volim peći kolače, ljubav prema pečenju kolača naslijedila sam od majke. Također volim druženja s obitelji i prijateljima, zabavu i odlazak u kazalište.

2. Opiši nam , molim te,  čime se baviš ?

Zaposlena sam u jednoj privatnoj firmi kao voditeljica računovodstva, a u vlastitoj firmi obavljam sve poslove, od računovodstva i financija, poreznog savjetovanja, održavanja profitabilnog poslovanja firme, raspoređivanja resursima, praćenje troškova do podmirivanja obveza.

3. Kako to da si se uz stalno radno mjesto odlučila još otvoriti i svoju tvrtku?

Još od srednjoškolskih dana sam maštala o tome kako ću jednog dana imati svoju firmu. Dosta prijateljica me još u toj fazi „maštanja“ pitalo jesam li sigurna želim li to s obzirom koliko ću vremena trebati uložiti u svoju tvrtku, ali niti u tim teenagerskim danima nisam odustajala. Nakon što sam se zaposlila i stekla radno iskustvo, suprug i ja odlučili smo otvoriti vlastitu firmu i moja želja se napokon ostvarila. Motiv pokretanja vlastite firme nije bio novac, već želja za novim poslovnim izazovima i susretanju s novim prilikama i iskustvima.

4. Da li je teško uskladiti dva posla istovremeno?

Naravno da je, moj radni dan ne traje 8 sati, nego onoliko koliko je potrebno da se posao napravi. Nakon redovnog posla obavljam privatni posao, a niti subote nisu isključene. Za privatan posao uistinu trebam biti dostupna 24/7, ali uspjela sam uskladiti sve tako da je nedjelja dan za odmor i za druženje. U takvoj situaciji teško je uskladiti posao i privatan život, ali uvijek uspijem naći vremena za druženje s obitelji i prijateljima. Dodatnu podršku mi daju kolege koji su odlični u svom poslu te  je u timskom radu puno lakše svakodnevno izvršavati poslovne obaveze.

5. Nekako većina ljudi gleda na računovodstvo i porezno savjetovanje kao suhoparan posao.

Zašto si se odlučila baš za računovodstvo , što te tome privlači?

Takvo mišljenje sam i ja imala dok se nisam zaposlila u računovodstvenom servisu 😊 Ali kada sam počela raditi taj posao shvatila sam da mi je svaki zadatak novi izazov. Pogotovo ako se radi o nekoj situaciji s kojom se ne susrećem svakodnevno ili ako to još nisam radila, čitati i istraživati naše opsežne zakone zna biti zamorno, ali ne mogu vam opisati zadovoljstvo kada dođete do rezultata.

6. Kako biraš i privlačiš nove klijente?

Do sada su to uvijek bile preporuke gdje su klijenti birali nas. Niti jednog klijenta za sada nismo tražili sami. Čak smo bili u situaciji gdje smo morali odbiti klijenta jer uistinu ne bi sve stigli. O zapošljavanju novih osoba još nismo razmišljali, za sada želimo da smo nas dvoje ti koji vode firmu, cjelokupan posao i brigu o poslovanju.

7. Što ti predstavlja najveći izazov u poslovanju, a što te najviše veseli ?

Najveći izazov, kako sam ranije spomenula, predstavlja mi taj dio posla koji ne obavljam svakodnevno i kada trebam istražiti na koji način je ispravno raditi. A najviše me veseli kada dođem do traženog rezultata, da je knjiženje ispravno i da je sve napravljeno u skladu sa zakonima. Također me veseli kada klijent izrazi zadovoljstvo našim uslugama te prepozna naš trud i rad.

8. Kako ste se ti i suprug uskladili u svakodnevnom poslovanju?

Suprug i ja smo zaposleni u istoj firmi, tako da nam je lakše uskladiti sve poslovne obveze. Zajedno putujemo na posao i s posla, tako da u zagrebačkim gužvama često znamo imati „poslovni sastanak“ i rješavati probleme.

9. Uskoro ćeš postati mama, da li razmišljaš o tome kako ćeš uskladiti poslovne i obiteljske obaveze?

Da, puno sam razmišljala o tome, ali još uvijek nisam našla pravo rješenje. Naravno da je obitelj na prvom mjestu, a ne želim napustiti niti jedan posao.  Srećom imamo veliki krug obitelji i prijatelja koji nas okružuju te nam svojim pozitivnim stavom ulijevaju dodatnu sigurnost da ću sve to uspjeti izvršavati na zadovoljavajući način. U potpunosti sam uvjerena da ću uspjeti pronaći pravi balans između privatnog i poslovnog života.

10.  Koji bi savjet podijelila sa drugima koji možda tek imaju ideju o poduzetništvu ,  a nikako da se  odluče i stvarno krenu u to?

Ukoliko imate želju pokrenuti vlastiti biznis, nemate se čega bojati. Svaki početak je težak i zahtjeva puno vremena, strpljenja i živaca, ali uistinu se isplati gledati nešto kako „raste“, a to ste vi stvorili svojim radom, voljom i trudom. Usporedila bih to sa cvijećem, kada ga posadimo, brinemo se o njemu, a kada naraste fascinirani smo ljepotom. Takva postignuća se posebno cijene kada nešto sami stvorite. Bitne su želja i volja za stvaranjem i naravno dobra ideja koja pokreće cijeli posao. Ako vam se sviđa što nam je ispričala Martina Ćorković o tome kako je uskladila stalni posao i poduzetništvo, slobodno se i vi javite i ispričajte svoju priču!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More