Martina Ćorković – Kako uskladiti stalni posao i poduzetništvo

by Blanka Horbec Davidović
564 views

Martina Ćorković, mlada poduzetnica i uskoro novopečena mama, uz stalni radni posao, odlučila je nedavno sa suprugom osnovati tvrtku za računovodstvene usluge i porezno savjetovanje Za Be Your own Boss stranicu ispričala nam je kako je uspjela uskladiti stalni posao i poduzetništvo.

 1.Pozdrav Martina, možeš li nam se kratko predstaviti ?

Pozdrav, ja sam Martina Ćorković, imam 30 godina i dolazim iz Zagreba. Završila sam stručni studijračunovodstva i financija i radim u struci. Volim svoj posao, pedantna sam, uredna i organizirana, što je dosta bitno u poslu koji obavljam. Znatiželja je ta koja me iz dana u dan vodi u nove poslovne pobjede. Sretno sam udana i uskoro ću postati majka malog dječaka. U slobodno vrijeme volim peći kolače, ljubav prema pečenju kolača naslijedila sam od majke. Također volim druženja s obitelji i prijateljima, zabavu i odlazak u kazalište.

2. Opiši nam , molim te,  čime se baviš ?

Zaposlena sam u jednoj privatnoj firmi kao voditeljica računovodstva, a u vlastitoj firmi obavljam sve poslove, od računovodstva i financija, poreznog savjetovanja, održavanja profitabilnog poslovanja firme, raspoređivanja resursima, praćenje troškova do podmirivanja obveza.

3. Kako to da si se uz stalno radno mjesto odlučila još otvoriti i svoju tvrtku?

Još od srednjoškolskih dana sam maštala o tome kako ću jednog dana imati svoju firmu. Dosta prijateljica me još u toj fazi „maštanja“ pitalo jesam li sigurna želim li to s obzirom koliko ću vremena trebati uložiti u svoju tvrtku, ali niti u tim teenagerskim danima nisam odustajala. Nakon što sam se zaposlila i stekla radno iskustvo, suprug i ja odlučili smo otvoriti vlastitu firmu i moja želja se napokon ostvarila. Motiv pokretanja vlastite firme nije bio novac, već želja za novim poslovnim izazovima i susretanju s novim prilikama i iskustvima.

4. Da li je teško uskladiti dva posla istovremeno?

Naravno da je, moj radni dan ne traje 8 sati, nego onoliko koliko je potrebno da se posao napravi. Nakon redovnog posla obavljam privatni posao, a niti subote nisu isključene. Za privatan posao uistinu trebam biti dostupna 24/7, ali uspjela sam uskladiti sve tako da je nedjelja dan za odmor i za druženje. U takvoj situaciji teško je uskladiti posao i privatan život, ali uvijek uspijem naći vremena za druženje s obitelji i prijateljima. Dodatnu podršku mi daju kolege koji su odlični u svom poslu te  je u timskom radu puno lakše svakodnevno izvršavati poslovne obaveze.

5. Nekako većina ljudi gleda na računovodstvo i porezno savjetovanje kao suhoparan posao.

Zašto si se odlučila baš za računovodstvo , što te tome privlači?

Takvo mišljenje sam i ja imala dok se nisam zaposlila u računovodstvenom servisu 😊 Ali kada sam počela raditi taj posao shvatila sam da mi je svaki zadatak novi izazov. Pogotovo ako se radi o nekoj situaciji s kojom se ne susrećem svakodnevno ili ako to još nisam radila, čitati i istraživati naše opsežne zakone zna biti zamorno, ali ne mogu vam opisati zadovoljstvo kada dođete do rezultata.

6. Kako biraš i privlačiš nove klijente?

Do sada su to uvijek bile preporuke gdje su klijenti birali nas. Niti jednog klijenta za sada nismo tražili sami. Čak smo bili u situaciji gdje smo morali odbiti klijenta jer uistinu ne bi sve stigli. O zapošljavanju novih osoba još nismo razmišljali, za sada želimo da smo nas dvoje ti koji vode firmu, cjelokupan posao i brigu o poslovanju.

7. Što ti predstavlja najveći izazov u poslovanju, a što te najviše veseli ?

Najveći izazov, kako sam ranije spomenula, predstavlja mi taj dio posla koji ne obavljam svakodnevno i kada trebam istražiti na koji način je ispravno raditi. A najviše me veseli kada dođem do traženog rezultata, da je knjiženje ispravno i da je sve napravljeno u skladu sa zakonima. Također me veseli kada klijent izrazi zadovoljstvo našim uslugama te prepozna naš trud i rad.

8. Kako ste se ti i suprug uskladili u svakodnevnom poslovanju?

Suprug i ja smo zaposleni u istoj firmi, tako da nam je lakše uskladiti sve poslovne obveze. Zajedno putujemo na posao i s posla, tako da u zagrebačkim gužvama često znamo imati „poslovni sastanak“ i rješavati probleme.

9. Uskoro ćeš postati mama, da li razmišljaš o tome kako ćeš uskladiti poslovne i obiteljske obaveze?

Da, puno sam razmišljala o tome, ali još uvijek nisam našla pravo rješenje. Naravno da je obitelj na prvom mjestu, a ne želim napustiti niti jedan posao.  Srećom imamo veliki krug obitelji i prijatelja koji nas okružuju te nam svojim pozitivnim stavom ulijevaju dodatnu sigurnost da ću sve to uspjeti izvršavati na zadovoljavajući način. U potpunosti sam uvjerena da ću uspjeti pronaći pravi balans između privatnog i poslovnog života.

10.  Koji bi savjet podijelila sa drugima koji možda tek imaju ideju o poduzetništvu ,  a nikako da se  odluče i stvarno krenu u to?

Ukoliko imate želju pokrenuti vlastiti biznis, nemate se čega bojati. Svaki početak je težak i zahtjeva puno vremena, strpljenja i živaca, ali uistinu se isplati gledati nešto kako „raste“, a to ste vi stvorili svojim radom, voljom i trudom. Usporedila bih to sa cvijećem, kada ga posadimo, brinemo se o njemu, a kada naraste fascinirani smo ljepotom. Takva postignuća se posebno cijene kada nešto sami stvorite. Bitne su želja i volja za stvaranjem i naravno dobra ideja koja pokreće cijeli posao. Ako vam se sviđa što nam je ispričala Martina Ćorković o tome kako je uskladila stalni posao i poduzetništvo, slobodno se i vi javite i ispričajte svoju priču!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More