Nataša Lipej: Nakon svih pokušaja da se uklopim u taj neki sistem, odustala sam i osnovala obrt

by Marina Biljak
1.3K views

Možeš li nam se ukratko predstaviti. Čime se baviš, koliko dugo si već poduzetnica i čime si se bavila prije kretanja poduzetničkim stazama?

Moje ime je Nataša Lipej, imam 35 godina, po struci sam magistra prava, ravnateljica obiteljske poliklinike za hemodijalizu i vlasnica obrta V.L CONSULTING za poslovno savjetovanje i edukacije. Majka sam sinčića Viktora od godinu dana, supruga, žena koja si trudi ugoditi. Prisilno sam postala poduzetnica prije 6 godina kada je moj otac umro i kada sam preuzela
Polikliniku koju je on osnovao i sa velikom ljubavlju i strašću vodio. Svoju poslovnu karijeru započela sam u odvjetničkom društvu Vukić i partneri d.o.o. kao odvjetnički vježbenik. Nakon toga sam se zaposlila u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, kao viši stručni savjetnik za procjenu vrijednosti nekretnina. Nakon što sam upoznala svog sadašnjeg supruga, preselila sam se u Zagreb te zaposlila u Ministarstvu za kulturu i medije kao viši stručni savjetnik u službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju.

Nakon svih pokušaja da se uklopim u taj neki sistem, odustala sam i osnovala sam V.L. CONSULTING, obrt za poslovno savjetovanje. Pomažem budućim poduzetnicima već od ranih faza poslovanja pri otvaranju obrta ili trgovačkog društva, kao i onima koji zainteresirani za rast ili upravljanje svojim već postojećim poslovanjem. Također, držim i
edukacije.

Kako je došla odluka za otvaranje V.L. consultinga? 

Nakon većinu vremena provedenog u državnim firmama gdje je fiksno radno vrijeme od 8-16h, odlučila sam da je vrijeme da krojim život prema nekim svojim pravilima i „uvjerenjima“. Činjenica da nisam slobodna, me psihički ubijala. Nisam se mogla miriti sa time da moram sjediti u uredu na jednom mjesto bez obzira odradila ja posao u 2 sata ili 8 sati. To mi je bilo užasno demotivirajuće.

Drugi razlog je što sam upisala pravo vjerujući kako je pravo i pravda jedno te isto no ubrzo sam shvatila da to i nije baš tako. Nisam se mogla miriti sa činjenicom da ne mogu garantirati svakom klijentu da će dobiti spor iako je zakon bio jasan i nedvojbeno u njegovu korist. Nakon položenog pravosudnog ispita, sa čime sam si dala mogućnost da se u svakom trenu vratim na sud ili u odvjetništvo, odlučila sam da mogu pomoći i na drugačiji način, prenoseći svoje znanje dalje u nekom drugačijem obliku.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila uz vođenje poliklinike dodati još jedan posao?

Hmm, zanimljivo pitanje. Pa načelno jesam, no, nisam sigurna da li su svi razumjeli moju odluku. Neki su smatrali da obzirom da već vodim polikliniku i da je to nešto uhodano, ne treba mi više ništa, što ću si raditi dodatnog posla? Rijetki su istinski razumjeli moje prave razloge. Moj posao za polikliniku došao je po „sili zakona“ u moje ruke. Poliklinika je uhodan posao,  gdje ja trebam samo kada nešto „gori“. Ja sam htjela nešto svoje. Nešto što ću ja voditi od početka do kraja, nešto što je moja strast, nešto što i ako ne uspije moći ću si reći „bar sam probala“, nisam htjela da mi jednog dana bude žao što nisam barem pokušala. No ja nekako u dubini duše, vjerujem da bi ovo moglo biti dobra priča sa happy endom. 😊

Ja sam osoba koja se teško miri sa nečim ako nisam zadovoljna. Kada sam napuštala “siguran posao“, svi su mi govorili da sam luda, jer je to posao na neodređeno sa sigurnom i dobrom plaćom no mene taj posao nije ispunjavao. Ja sam htjela više, htjela sam raditi posao koji volim i koji mi daje slobodu. Tako da, da, imam podršku no nisam sigurna da li svi istinski razumiju potrebu da stvorim nešto sama. Dovoljno je za reći da kada sam bratu rekla da napuštam „siguran posao“, razgovarao je sa mnom pol sata na telefonu, što nije nikad.

Znam ja da se brinuo i osjećao odgovorim da me razuvjeri od te ideje pošto tata tada više nije bio živ, no za mene je ovo što živim sada ispravan put što god drugi mislili, bili oni uz mene ili ne.  

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš?

Moj najveći izazov su ljudi. Nekad imaju stvarno nerealna očekivanja. Čovjek se trudi ugoditi, no onda za neke shvatiš da koliko god se ti trudio ugoditi taj netko neće biti zadovoljan. To zna biti malo frustrirajuće, no na sreću ima i divnih ljudi zbog kojih onda sve bude lakše i osjećaš se ispunjeno. Mislim da vrlo brzo uvidiš tko te ustvari poštuje i cijeni to što radiš a tko je.

Kako organiziraš svoj dan – dijete, putovanja Rijeka-Zagreb?

Ja smatram da se uz dobru organizaciju sve može. Mi smo u Zagrebu sami, nemamo baka servis, tako da sam zaposlila tetu čuvalicu na 4 sata dnevno obzirom da mi vrtić još nije opcija. Muž isto radi od doma tako da se uvijek uspijemo nekako „pokrpati“. A putovanja Rijeka, Zagreb, Pakrac i Njemačka su jako jako zahtjevna. Prije kad bi se sjetila da idem u Rijeku, sjela bi u auto i krenula, sada su to visinske pripreme s obzirom na bebača. No, ništa nije nemoguće.

A radni dan, nije nikad isti tako da se organiziram zavisno od toga što me čeka taj dan. Sve skupa je zbilja zahtjevno. Mogu reći da se uspijem organizirati, ali bolje pitanje je  koliko se istrošim da sve realiziram što sam zamislila. Nekad sama sebi stvaram stres i zadajem si prevelike zalogaje.

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time?
Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Ne mogu reći da sam bila na rubu burnouta. No, ima perioda kada mi se zareda par teških poslovnih ili privatnih situacija i onda baš klonem. Pitam se čemu se uopće trudim kada ništa ne ide? Na sreću, u većina slučajeva to je period kada sam u PMS-u. Prije bi se propitkivala zašto sam tužna, ljuta, bezvoljna, sada samo prihvatim da je to period koji će proći.

Sama sebi kažem kako trebam na dan-dva sve pustiti da se vratim sebi.

Dođe dan da ne radim apsolutno ništa, dovoljno mi je da se poigram sa svojim sinom i to mi puni baterije. Ponekad mi je potrebno da preležim cijeli dan, da navečer muž i ja sjednemo pred TV, pogledamo neku seriju, naručimo pizzu i odmaramo zajedno.

Odmor i ljubav za mene imaju najbolji terapijski učinak.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Ne planiram previše unaprijed jer sam shvatila da je ovaj život nepredvidiv, za sada jedina želja, poslovno, je da sve dobro napreduje sa obrtom i da mogu živjeti od onog što volim. 

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Može me se naći:
WEB: www.vlconsulting.hr
IG: https://www.instagram.com/vlconsulting_n/
LI: https://www.linkedin.com/in/nata%C5%A1a-lipej-48950a103/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More