Stiglo je novo poglavlje u Be Your Own Boss priči

by Marina Biljak
915 views

Kako započeti ovu priču?

Najprije da ti kažem: HVALA TI ŠTO SI TU.

Hvala ti što si dio Be your own boss priče.

Dugo je to bila moja tajna želja. Nešto što sam htjela pokrenuti, ali strah je uvijek bio jači. Pa tko sam ja da otvaram takvu grupu? Tko sam ja da sanjarim o mentorskim programima za žene poduzetnice?

Čak i danas, nakon što je grupa aktivna preko godinu dana, nakon što smo skupa odradili već tri mentorska programa, a uskoro i četvrti, nakon stotine i stotine odrađenih konzultacija – i dalje se ponekad javi sumnja: Ima li ova grupa uopće smisla? Kako da ova grupa i dalje raste i bude korisnija svima?

Zbog svega što sam prošla u svom poslu, a pogotovo nakon što sam se preselila u Nizozemsku, u meni se stvorila velika želja da pomognem ženama koje su zapele na putu prema poslovnoj samostalnosti, ženama koje ne vjeruju dovoljno u sebe i svoje sposobnosti.

Pa tko sam zapravo ja i kako je došlo do toga da krenem u “Sam svoj šef” projekt?

Ne volim se baš stavljati ispred objektiva. Novinarka po struci, više volim biti ona koja držim mikrofon ispred sebe, a ne ona koja priča u njega. Zato ni u grupi ne pričam puno o sebi i svom poslu.
Bitnije ste mi vi. Bitnije mi je kako sa svojim znanjem mogu pomoći vama.

Moja uspješna poslovna priča počela je prije nekih deset godina kad sam dala otkaz. Nije to bio običan otkaz. Bio je to otkaz na poslu u struci. To se tada nije radilo (a ni danas nije puno drugačije). Nisam imala stalni ugovor i nisam vidjela nikakvu mogućnost za napredak. Radno vrijeme nije bilo fiksno, radilo se kad god zatreba. Sve se to još nekako i pregrmi kad dobiješ plaću kakvu zaslužuješ, ali plaća ovdje nije bila u skladu s količinom posla. Na posao sam išla s knedlom u grlu, a ta knedla je svakog dana postajala sve veća.

Jednog dana odlučila sam da je dosta. Ako se ja sama ne brinem za sebe, zašto bi se brinuo itko drugi?

Nije to bila lagana odluka. Bojala sam se. Nisam imala drugi posao koji me čeka. Svi oko mene komentirali su da sam luda, da se to ne radi…
Ali ja sam znala da sam sposobna, vrijedna i željna učenja i rada. I tog trenutka kad sam odlučila da ću to napraviti, dat ću otkaz i postat ću sam svoj šef – odmah sam prodisala!

Već sljedeći dan napravila sam profil na nekoliko online platformi za freelancere i krenula u potragu za poslom. Prvi posao za koji sam se prijavila (i dobila ga) bio je plaćen 2,5 dolara po satu.

I to se pokazala kao najbolja odluka u mom životu.

Klijent je bio oduševljen mojom željom za učenjem i radom te mi je ponudio plaćeno mentorstvo unutar svoje digitalne marketinške agencije, koje sam rado prihvatila. Od njega sam naučila o idejama, o tome što pokreće ljude, što ih zanima, što ih uzbuđuje… i lagano krenula učiti o digitalnom marketingu u kojem radim i dan danas.

Već godinama radim za sebe, s klijentima iz cijelog svijeta. Radim kad hoću, gdje hoću i koliko hoću. I baš ta sloboda mi je dala mogućnost da krenem u projekt Be Your Own Boss iz čiste želje da nekom pomognem, bez ikakve pomisli da ću tu nešto zaraditi.

Naravno, moja situacija i moja odluka bile su ekstremne.

Ne trebaš donositi nagle odluke, dati otkaz, živjeti u (financijskoj) neizvjesnosti, ali možeš poduzeti neke male korake koji te mogu jedan dan dovesti do posla u kojem uživaš. Za početak možeš posvetiti svom hobiju tek sat-dva vremena preko vikenda. Poslije možda još koji sat. Pomalo. Korak po korak.

Evo i kod mene ide korak po korak.

I tako smo tu.
Na tvom ekranu.
Nadam se da će ovo druženje biti dobro i za mene i za tebe.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More