Paulina Kowalczyk: Volim Poljsku ali Hrvatska mi je trenutno bliža srcu

by Vaše Priče
1K views

Za početak, možeš li se ukratko predstaviti našim čitateljicama.

Moje ime je Paulina Kowalczyk, dolazim iz Poljske i prva sam kreatorica sadržaja za vjenčanja u Hrvatskoj. Živim u ovoj prekrasnoj državi više od 3 godine i to da sam se ovdje preselila bila je jedna od najboljih odluka. Također se bavim digitalnim marketingom i mobilnim videostvaralaštvom u Zagrebu više od 3 godine. Kreirala sam prvu uslugu reel paketa u Hrvatskoj za ugostiteljstvo. Društvene mreže i vjenčanja su područja koja volim cijelim životom i u njima vidim svoju budućnost.

Kako si se prilagodila životu u Hrvatskoj nakon dolaska iz Poljske za vrijeme pandemije?

U Hrvatsku sam se doselila prije 3 godine, dok je harala pandemija i bio je veliki problem s pronalaskom posla u Poljskoj (partner i ja smo tražili posao više od 6 mjeseci). Bilo je to teško vrijeme za nas jer kad smo se doselili, obećan nam je posao koji nismo dobili. Stan smo iznajmli, ali nismo imali sredstava za život. U tom trenutku grupa “Expats in Zagreb” na Facebooku mi je puno pomogla da pronađem posao preko noći. I tako je sve počelo :). Neću reći da prilagodba na život ovdje bila laka, pogotovo, ako ovdje nemate prijatelja i ne znate jezik. Velika prednost bila je podrška mog dečka koji, iako je i on isto Poljak, živio u Hrvatskoj i tečno govori jezik. Zapravo mi je trebalo više od godinu dana da se prilagodim novom životu. U prvoj godini počela sam učiti jezik, novu kulturu i raširila krila.

Gdje vidiš najveće razlike kod života u Poljskoj i Hrvatskoj?

Prije svega u mentalitetu. Volim Poljsku svim srcem, tamo imam prijatelje i obitelj, ali mislim da mi je Hrvatska trenutno bliža srcu. Hrvatska je otvorenija prema manjinama. Hrvati su gostoljubiviji narod, što se vidi i po ponašanju i razgovoru s njima. Za više od 3 godine života nikada se nisam ovdje osjećala strancem. Tretiraju me kao jednu od njih. Drugi važan aspekt je pristup poslu. Poljska ima zapadnjački mentalitet, tj. jurnjava za novcem i vječiti nedostatak vremena. Primijetila sam da Hrvati imaju vremena, ne žuri im se, ali dalje su sretni i ponosni na svoju zemlju. :). Pošto popijem nekoliko kava dnevno, mogu reći da je Hrvatska uhodanija što se tiče kulture ispijanja kave, u kojoj vrlo rado sudjeljujem.

Kako si došla na ideju da postaneš organizatorica vjenčanja u Istri za parove iz Poljske? Je li ti žao što to nije uspjelo?

Nije da nije išlo, samo sam došla do zaključka da je prerano. Vrlo sam društvena osoba i volim kontakt s ljudima. Osim toga, oduvijek sam volila planirati evente (rođendane, vjenčanja itd.) i bila sam fascinirana američkim organizatorima vjenčanja. Želiela sam učiniti takvu uslugu dostupnu svojim sunarodnjacima. Na području HR postoje samo 2. agencije koje organiziraju ovakva vjenčanja i obje su na jugu Dalmacije. Tako sam došla na ideju da otvorim svoju agenciju za organizaciju vjenčanja “Marry Croatia”, ali u Istri, regiji koja mi je bliska srcu. Razlog odabira Istre bila je i sama činjenica da tamo živi obitelj mog partnera koja vuče korijene iz sektora turizma. Iako sam imala spremnu ponudu iprve upite, zaključila sam da bi agencija imala više smisla da živim bliže obali. Mislim da u tom trenutku nisam bila spremna na takav velik korak.

Žalim li zbog toga? Ne, jer ideja mi je još uvijek u glavi, a ne isključujem ni realizaciju 🙂

Možeš li nam reći više o “Wedding Content Creator” servisu i što on podrazumijeva?

Wedding Content Creator je osoba koja je uz mladence i snima sve što se oko njih događa. Riječ je o osobi koja uz fotografa slika fotografije i snima videe. Ovo je alternativa za ljude koji nemaju videografa ili koji žele imati jedinstveni sadržaj za svoje društvene mreže. Cijeli dan snimam, fotografiram i uređujem kako bi prvi materijali bili spremni i dostavljeni mladim parovima unutar 24 sata od vjenčanja 🙂 Kao kreatorica sadržaja, pripremam kratke reelse za parove izravno na Instagramu, uređujem odabrane fotografije za njihove društvene mreže, ali oni od mene dobivaju i gotov video vjenčanja (od 2-4 minute) kao i nekoliko stotina neobrađenih videozapisa i fotografija cijelog dana.

Kako vidiš budućnost svojeg novog projekta? Koji su tvoji ciljevi i planovi?

To je dosta teško pitanje jer je to nova usluga na tržištu i ljudi se s njom tek upoznavaju.  Mislim da ovakva usluga ima veliki potencijal kada je u pitanju industrija vjenčanja jer mladenci sav materijal dobiju u roku od 24-48 sati što je puno kraće od klasičnog razvijanja fotografija/videa i čekanja na iste.Život me naučio da planovi ne idu uvijek kako svi mi to zamislimo, stoga sam uvijek otvorena na promjene i nove prilike.

Kako si usklađivala svoje profesionalno iskustvo s promjenama i izazovima koje su došle tijekom pandemije?

Kad je u pitanju pandemija u Hrvatskoj, morala sam se prilagoditi novoj stvarnosti. Ovdje sam najprije radila kao čistačica i voditeljica ureda, zatim kao voditeljica poslovnog razvoja za poljsko tržište i na nekoliko drugih pozicija. Najteže je bilo raditi na poljskom tržištu, jer je posao zahtijevao česta putovanja koja, kako znamo, u to vrijeme nisu bila preporučljiva.

Koji su tvoji najveći izazovi u dosadašnjoj karijeri?

Stalno sama sebi postavljam izazove u karijeri jer sam odlučna i ambiciozna osoba. Mislim da je jezična barijera i dalje izazov i to što ga još ne govorim tečno kako bi htjela.

Je li teško početi ispočetka u novoj zemlji?

Jako je teško, pogotovo ako nemate obitelj i ne govorite jezik. Zapravo, ponovno gradite svoj život u drugoj zemlji i sklapate nova prijateljstva. Međutim, nakon nekog vremena se naviknete pa sve ide lakše.

Što bi poručila onima koji idu tim putem?

Prije svega, ne odustajte i ne slušajte što drugi govore o kako je loše u pojedinoj zemlji. Moramo zapamtiti da je svatko jednom izgradio svoj novi život, čak i kada se preselio u drugi grad, i često u puno težim okolnostima.

I za kraj, gdje te mogu pronaći čitateljice zainteresirane za tvoje usluge?

Najčešće sam aktivna na Instagramu, pišem o društvenim mrežama, mobilnom videu i stvaranju sadržaja za vjenčanja. Na ovoj platformi se uglavnom fokusiram na sadržaj vjenčanja. Aktivirala sam se i na Facebooku, i pozivam Vas isto na moj porfolio, i web stranicu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More