Promjena perspektive – korisna vještina u poduzetništvu

by Gordana Trošt-Lanča
317 views

Svi smo mi naučeni gledati na život iz te neke svoje, sigurne perspektive, gdje je A uvijek jednako B, gdje su stvari predvidive i očekivane, gdje razumijemo što se i zašto dogodilo.

Ali je li to doista tako ili je sve samo privid? 

Ukoliko ste krenuli u poduzetništvo vjerujem da vam je brzo postalo kristalno jasno da sigurnosti ustvari nema, da je sve privid, sigurna kućica koju ste kreirali svojim mislima i uvjerenjima. 

A poduzetništvo tu kućicu drma. 

Kao u priči o Tri prašćića, kad dođe vuk i otpuše kućicu od slame. Onda si složite neka nova uvjerenja, sigurni da sad znate bolje, da vam je sad sve jasno, ali opet dođe zločesti vuk (a.k.a. izazovi poduzetništva) i otpuše i ta nova uvjerenja kao kućicu od dasaka.

Sad vam je već jasno gdje priča vodi i pitate se: što su to moje cigle u poduzetništvu, cigle kojima ću izgraditi stabilan posao? Ali pitanje koje si ustvari trebate postaviti je: što je to što će držati moje cigle na mjestu, da vuk ne može ništa mojoj kućici? Što je vezivno sredstvo?

Jer cigle su različite za svaku od nas, ovisno o poslu kojim se bavimo, proizvodima ili uslugama koje kreiramo i ciljnoj grupi kojoj to nudimo. Ono što ih drži stabilno na mjestu je uvijek isto: poduzetnički mindset. 

Tema je preširoka da stane u jedan tekst i zato ću danas navesti samo jedan sastojak dobrog vezivnog sredstva: promjenu perspektive. Kad na isti problem gledate sa različitih strana, možete pronaći i više rješenja za njega i zatim odabrati ono koje vam u tom trenutku najviše odgovara. 

Evo nekoliko primjera kako vam postavljanje pravih pitanja može pomoći da promijenite perspektivu i tako nađete nove odgovore za bolje poslovanje:

Ovo je nemoguće! možete pretvoriti u A kako je moguće?

Ne znam kako riješiti ovaj problem! možete pretvoriti u A što znam vezano uz ovaj problem?

Nitko ne kupuje! možete pretvoriti u Što sve mogu uraditi da nađem svoje kupce?

Misle da sam preskupa! možete pretvoriti u Na koji način mojim klijentima mogu pokazati vrijednost koju dobivaju angažirajući/kupujući od mene?

Nema dovoljno kupaca za moj proizvod/uslugu na našem tržištu! možete pretvoriti u Na koji način mogu proširiti svoje tržište? Što mi treba da na postojećem tržištu povećam potražnju za moj proizvod/uslugu?

Ništa mi ne ide od ruke! Možda poduzetništvo i nije za mene! možete pretvoriti u Što je to što me privuklo poduzetništvu i kako tome mogu dati veći značaj već danas?

Kako vam ide promjena perspektive?

Photo by Anika Huizinga on Unsplash

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More