Tina Ugarković – od digitalne diplomacije do digitalnog marketinga 

by Marina Biljak
923 views

Bok Tina! Možeš li nam za početak reći par rečenica o sebi i svom poslu?

Moje ime je Tina, dolazim iz Rijeke i vlasnica sam obrta “Words and Visuals” koji se bavi digitalnim marketingom. U svom radu pomažem poduzetnicama da se predstave na društvenim mrežama i poboljšaju vidljivost svojih proizvoda i usluga.

Svoj sam obrt osnovala prije malo više od pola godine, a ranije sam radila u javnom sektoru, uvijek u svijetu digitalnih komunikacija. Studirala sam novinarstvo u Zagrebu, Mađarskoj i Južnoj Koreji, a radno iskustvo skupljala sam u europskim institucijama i neprofitnim organizacijama u Belgiji i Italiji.

Wow, po cijelom svijetu! Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica, i to u Hrvatskoj?

Imala sam podršku okoline budući da sam na dva posljednja radna mjesta pobila mit o sigurnosti posla u državnim službama pa tako nije moglo biti protuargumenata. Uvjerena da sam ja svoja najveća sigurnost, hrabro sam zakoračila u poduzetnički svijet i nisu me zanimali tuđi komentari, a za dežurne kritičare davno sam isključila telefon :). 

S obzirom da si po struci novinarka, što te točno potaklo da pokreneš svoj posao i to u sferi digitalnog marketinga?

Iako nikad nisam razmišljala o poduzetništvu, odnosno onome kako sam ga ja vidjela, zapravo sam oduvijek željela raditi po svojim pravilima i organizirati posao po svojim uvjetima. Umjetnički sam tip i potrebno mi je vrijeme koje mogu provoditi sa sobom, razmišljajući i stvarajući, što je teško uklopiti u korporativni posao. Kao pravi horoskopski Ovan, prirodno sam sklona leadershipu i organizaciji. Osim toga, volim raditi s ljudima i uvijek mislim da im mogu bolje pomoći ako mogu raditi direktno sa mnom, a to mi upravo online poduzetništvo omogućuje. Prošle godine, sve se poklopilo i odlučila sam napraviti taj korak.

Digitalni marketing jedna je jako popularna grana za solo poduzetnike. Što bi rekla da te izdvaja od konkurencije?

Moja kreativnost i darovitost u stvaranju autentičnog sadržaja, posebice u pisanju i fotografiji. Također moja otvorenost idejama, ljudima, pa i novim kulturama (u posljednjih deset godina živjela sam u šest zemalja).

Što bi izdvojila kao svoje temeljne vrijednosti? Jesu li utjecale na tvoj posao?

Sloboda, znatiželja i kreativnost. One i jesu moj posao.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš? Misliš li da je ženama teže u ovom poduzetničkom svijetu nego muškarcima?

U ovom poslu najvažnije je imati dobar mindset koji se stalno mora graditi, jer poduzetništvo osvijetljava upravo naše slabije strane i ako ne radimo na sebi, to će biti naše prepreke. Treba snažno vjerovati u sebe i u ljude. Vjerovati u dobre rezultate iako ih sada ne vidiš. Nema mjesta pesimizmu pa sam primjerice gledanje vijesti zamijenila čitanjem knjiga. Poduzetništvo je građenje, a na nama je vidjeti kako i čega.

Ženama je općenito teže u poslovnom svijetu, a posebice u poduzetništvu. Tu je i element rada od kuće gdje se treba imati jasne granice što se radi preko dana, a što ne. To što je netko “kod kuće” ne znači da zato na sebe preuzima sve kućanske obveze i to u bilo kojem trenutku. Postoji vrijeme za rad i vrijeme za odmor tako da može biti izazovno sve to posložiti.

Kako ti balansiraš svoj privatni i poslovni život kao poduzetnica?

Naučila sam dobro žonglirati. Google Calendar početak je i kraj mog dana i sve upisujem, čak i kave i druženja s prijateljima, kozmetičarku i treninge. To je jedini način da se ne osjećam preplavljeno i kao da sam stalno u work moodu.

A kako ostaješ motivirana i inspirirana za rad?

Slušam edukativne podcaste i plaćam edukacije i masterminde kako bih bila okružena poduzetnicama sličnima sebi. Moja velika strast su putovanja i gotovo svaki mjesec odem negdje na nekoliko dana kako bih se opustila i napunila baterije.

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

U poduzetničkoj eri svoga života, svakako to što sam sa svega sto Instagram pratitelja osmislila prvu online ponudu koju je odmah kupilo osam poduzetnica. Također i na to što sam već nakon tri mjeseca svoga rada surađivala s digitalnom agencijom iz Milana na velikim projektima.

U životu općenito veoma sam ponosna na to što sam sa 22 godine potpuno sama otišla živjeti i studirati na drugi kraj svijeta i zamijenila vilicu štapićima, a latinična slova korejskim hangeul pismom. Život na posve drugi način promijenio me iz temelja i to iskustvo najviše je zaslužno za samopouzdanje koje imam danas.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Organizirati svoj vlastiti mastermind te napisati i objaviti knjigu.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Vjerujte u sebe i samo krenite! Ako osjećate tu želju, s razlogom je ona tu. Sada je pravo vrijeme!

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Mogu zapratiti moj Instagram profil @wwwbyTina i povezati se sa mnom. Mogu također poslušati moj podcast “U Inat” dostupan na Spotifyu. Veselim se! 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More