rad s drugog kraja svijeta

Rad s drugog kraja svijeta

by Klara Frančišković
452 views

Ležim u krevetu, vruće je, vlaga je previsoka, u daljini trube automobila, nerazumljiv ženski glas motorom prolazi pod prozorom.

Jesam u nekom filmu? Tek je ožujak, a ja bi kožu od vrućine trgala sa sebe.

Zvuči li ovo sada kada kao početak nekog erotskog romana? Žao mi je – nije. Ovo je početak priče – pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti.

S koje lokacije danas radimo?

Uskoro će dvije godine otkad sam poduzetnica. Radim kao virtualna asistentica i skupila sam poveći broj klijenata.

Sjećam se kao da je bilo jučer – ovo je super posao za mene koja voli putovati. Mogu raditi s bilo kojeg kraja svijeta. Istina – ako imaš dovoljno novaca da si to platiš.

Kada ste samozaposleni, onda birate kada ćete na godišnji – kako divno. Ali kada odete na godišnji, ne radite, pa nemate ni očekivane prihode. Ok, nije tako kod svakog, netko prodaje online tečajeve koji su tu, neovisno jeste li vi na godišnjem ili ne.

Ali, u mom poslu nije tako. Naplaćujem većinom po satu, – ako ne radim, ne zarađujem.

No, i za to ima postoji rješenje. Sve je stvar organizacije.

Moj suprug poduzetnik je već 15 godina. Posao mu je terenski – bavi se ugradnjom dizala. I često ga nema – ovisno gdje ugovori projekt. Moj odlazak u poduzetničke vode nam je donio više slobode i zajedničkih trenutaka – kada je moguće.

Sukošan – može.

Thessaloniki – može.

Rim – može.

Vietnam – a što ne bi moglo?

Ha Long bay, Vietnam

Vietnam – zemlja za rad i život!

Projekt u Vietnamu, drugi je projekt koji je moj suprug dogovorio u toj zemlji. Na prvom ga nije bilo nešto više od 6 mjeseci, a mi zbog Covida nismo mogli ući u zemlju, jer su dvije godine bili zatvoreni za turiste.

Zato nismo htjeli propustiti priliku otići sada. Nekako smo gledali da prelomimo na pola puta. Pa smo nakon 2 mjeseca kako je suprug otišao stigli i mi.

5godišnjak i ja na putu 26 sati – koje je on naravno podnio bolje od mene. Isplanirali smo tri tjedna boravka u Vietnamu. Od toga dva tjedna radna, jedan tjedan godišnjeg odmora i putovanja zemljom.

Vietnam me kao zemlja oduševio – ljudi, vrijeme (osim vlage – divno toplo), način života, jednostavnost i ljubaznost. Svaki dan u tjednu, da i nedjelju, oni rade. Ako želite masažu u nedjelju u 20h – nema problema. I da, to mi je bilo jako čudno. Uz njih sam postala i milijunašica – po prvi puta. Novčanice su u velikim apoenima, najveća 500 000, što je nekih 20 EUR. Iako mnogi ne znaju engleski, nekako smo se sporazumjeli.

Jako vole djecu, parkovi su im čisti i super uređeni. Misle i na odrasle – sprave za vježbanje su na svakom koraku. Nisam našla zamjerke – a znam biti dosta kritična.

Što kažu klijenti?

Vremenska razlika +6h u korist Vietnama, dok se sat kod nas nije promijenio – onda smo smanjili na +5.

Moji su klijenti mjesec dana prije bili upoznati s mojim odlaskom, terminom godišnjeg od tjedan dana. Svi su bili uzbuđeni jednako kao i ja odlaskom.

Vremenska razlika nije problem kada radite posao koji ne mora biti odrađen odmah i sada. Kada bi se probudila i krenula raditi, u Hrvatskoj je bilo 2h ujutro i svi su spavali. Kad su se probudili, posao je bio odrađen. Ja sam imala vremena za šetnju, poludnevne izlete, s kojih bi došla u 15h, kada je kod nas bilo 9h/10h. I opet sve stigla.

Da, nekoliko sam dana radila do 22h, i to me iscrpilo, ali bi idući dan spavala duže.

Žao mi je što nisam otišla do nekog co-working prostora, ali s malim djetetom nije baš jednostavno organizirati se. Ipak, mi smo živjeli u stanu, gotovo do 18h smo bili sami, pa mi nije bilo potrebno otići “u ured”.

Većina klijenata nije mi delegirala uobičajnu količinu posla. Ali, za isto stvarno nije bilo potrebe. Imala sam dovoljno vremena za rad, upoznavanje i uživanje.

Koliko košta rad s drugog kraja svijeta?

Nemojmo se lagati, putovanja koštaju. Nisam influencer da mogu proći povoljnije, i pouzdam se u samostalnu organizaciju putovanja – uspješno to radim već 20 godina za sebe.

Kada putujemo kao “koferi”, odnosno uletimo suprugu unutar projekta, onda nas smještaj ne košta ništa – sina i mene naravno! No, za usporedbu. Stan 67m2 u elitnijem dijelu grada, 2SB + dnevni, kuhinja,2 kupaonice, 2 balkona = 350 €. Mjesečne režije oko 25 €.

Hrana je puno jeftinija nego u Hrvatskoj, i da mislim i na hranu u restaurantima. Naravno da postoje mjesta koja su u kategoriji naših restauranta – cjenovno, ali vi za 2€ možete pojesti ručak – obilan. Izleti su skupi, jer naravno ne ciljaju lokalno stanovništvo. Primjer: izlet brodom na otoke gdje se snimao Kong, s uključenim ručkom, 40 €.

Najskuplje je naravno doći do Vietnama. Mi smo karte kupili mjesec dana prije odlaska, i naravno da sam u samo tjedan dana izgubila 200€ po karti, što nije mali iznos koji se mora izdvojiti. Ponekad kupuješ u zadnji čas jer ne znaš do zadnjeg trena hoćeš li uopće krenuti na put.

Hoteli nisu skupi. Agoda je definitivno za Aziju pun pogodak. Mi smo našli odlične hotele za 40$/noć s doručkom za nas troje. Smještaj se može naći i za 8$/noć – ovisno što želite i koliko dugo planirate ostati.

Da Nang, Vietnam

Koja je iduća destinacija?

Znamo da nas čeka dio ljeta na Korčuli – naravno pratimo supruga na novom projektu. Cipar mi je iduća destinacija koju pikiram za godišnji odmor. I možda nas Vietnam ugosti iduće godine ponovno, ali onda će morati “pasti” i neka od susjednih država – Kambodža, Laos, Filipini, Tajland…tko zna.

Mjesečno mi zato nije teško izdvojiti u fond za putovanja. Jer Mastercard nije baš za sve ostalo.

Ako imate priliku – krenite u avanture, radite par dana s neke druge lokacije. Kasnije si priuštite duža putovanja. Otvorit ćete si prilike za nove ideje koje će vam pomoći u poslovanju, ali i u privatnom životu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More