Što kad sve ode kvragu? (inspirirano stvarnim događajima)

by Barbara Boltiš
961 views

Draga prijateljica na jednoj radionica rekla je nešto u stilu: „Većina ljudi javno i na društvenim mrežama dijeli samo kada su uspješni. O teškim vremenima i preprekama govore tek kad taj period prođe i opet su dobro“. Zato sam ja odlučila pisati o ovoj temi sada usred vlastitog „da me auto pregazi učinio bi mi uslugu momenta“ (što je malo ironično jer sam imala prvu prometnu nedavno).

Ovaj blog je za sve one kojima se „zaredalo“, koje su izgubile perspektivu ili nisu sigurne što su idući koraci. Ovaj blog je i za sve one koje se osjećaju izgubljeno ili razočarano, ne znaju kome se obratiti, kako okrenuti situaciju na dobro. Hej, dobrodošla u klub (iz kojeg se nadam da ćemo sve jako brzo izaći i zaboraviti da postoji).

Domino efekt – Kako sve krene?

Kaže Cambridge Dictionary da je domino efekt kada se dogodi jedna (najčešće loša) situacija koja onda prouzroči seriju sličnih loših događaja. To bi po naški bilo „nesreća nikad ne dolazi sama“. Nakon što sam se sretna, zadovoljna i poletna krajem ožujka vratila s 20-dnevnog solo putovanja Španjolskom, imala sam osjećaj da će se sve posložiti.

Domino broj 1 – prometna nesreća

Međutim, početkom travnja prvi puta sam imala prometnu nesreću. Vozilo u suprotnom smjeru odrezalo je cijeli zavoj i udarilo moj automobil koji nisam imala ni godinu dana. Srećom, ja sam skroz usporila i maksimalno se maknula sa ceste. Prošla sam neokrznuta. Iako sam bila u šoku, uspjela sam dokazati odmah i policajcu da krivica nije bila moja. I dobro, kad je popustio prvotni šok sve se činilo skroz okej.

Domino broj 2 – poslovna nesreća

Kada je završio šok sa prometnom nesrećom, nastupio je show s poslom. Kao i većina koja ovo čita, i ja sam poduzetnica. Svoje poslovanje otvorila sam prije nekih 8 mjeseci. Već u ovih 8 mjeseci sam doživjela lijepe i one manje lijepe trenutke. Ipak, sve što sam doživjela u zadnjih mjesec dana ozbiljno me poljuljalo i zapitala sam se zašto uopće ovo sve radim. U jako kratkom roku ostala sam bez dva klijenta koji su mi trebali biti dugoročni i na koje sam računala. Najgore od svega (ili možda najbolje) je da ja uopće nisam ni bila uzrok prekida suradnje. Ali eto, poklopilo se. Plus, još sam neke suradnje sama prekrižila nakon malo dubljeg promišljanja. Jednostavno sam vidjela da to nije moj put.

Domino broj 3 – perspektivna nesreća (najgora od svih)

Bilo je još tu svega nečega između. Jedna od značajnijih stavki je dijagnoza da su sve naše kućne mačke zaražene leukemijom. Većinu ovog ostalog razočaranja na ljudskoj razini možda najbolje zaboraviti da se dogodilo. Mic po mic sve se nagomila. Kad se to dogodi jako je teško držati glavu uspravno, vidjeti što dalje poduzeti ili uopće imati zdravu perspektivu. Perspektiva ode niz vjetar.

Zašto sada ne plačem nego pišem ovo?

Glavni razlog zašto ovo pišem je jer znam da može biti neopisivo teško i činiti se kao da apsolutno nitko ne proživljava ništa slično. Iako se tako čini, nije istina. Kako ćemo reagirati i prihvaćati što nam se događa, najviše ovisi o nama.

Nemoj me gađati jajima zbog klišeja koji slijedi, ali i iz ovakvih situacija da se izvući pokoja pozitivna stvar da nam da vjetar u guzicu za dalje.

Evo nekih koje sam ja izvukla da preguram ovaj period:

  1. Podrška u teškim trenucima dolazi najčešće iz najneočekivanijih izvora.
  2. Prekid suradnji je prilika za rad s klijentima koji su kompatibilniji.
  3. Slobodno vrijeme je vrijeme za odmor, a ne za paničarenje.
  4. Mentalno smo puno snažniji nego što mislimo.
  5. Puštanje i odustajanje od svega što nam ne služi najveći je mogući blagoslov.
  6. Slušanje intuicije je najbolja stvar koju možeš učiniti za sebe i uštediti si vrijeme i živce (provjerila sam nekoliko puta kako to izgleda kad ju ne slušam, ne bih preporučila).
  7. Ponavljanje ne mora biti majka znanja, jedan put je i više nego dovoljno.
  8. Nikad ne podcjenjuj sebe i svoju vrijednost zbog nečega ili nekoga izvana. S tobom je skroz sve okej i ne treba ti potvrda izvana.
  9. U redu je ne znati svoj idući potez, ne imati ideju što će se iduće dogoditi ili kamo će te život odvesti. Sve najbolje avanture počinju sa skokom u nepoznato.
  10. Uzmi si vremena, ali nemoj pretjerati. Probavi emocije i misli, zatvori poglavlje, otpusti i samo nastavi dalje, makar i malenim koracima.

Kako znam da će sve biti dobro?

Imam povjerenje. Nekome je to vjera u Boga, nekome u svemir, a meni je to povjerenje u samu sebe i svoje odabire. Znam da sam puno puta prije odabrala dobro. Znam da se meni mogu događati lijepe stvari. Znam da je sve ovo privremeno i da loš period neće trajati vječno. Dok se sve to čisti, ne stojim na mjestu. I dalje vodim svoj život – vježbam redovito, družim se s ljudima, radim i guram dalje najbolje što mogu. To je najvažnije.

I znam da ne želiš ovo čuti, ali to je samo lekcija po putu. Iza nje će doći nešto bolje, oporavit ćeš se i u potpunosti zaboraviti da je ovaj teški period postojao. Svim srcem to i tebi i sebi želim što prije.

Dok se to ne desi, drži glavu iznad vode i nedaj se.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More