Osječanka Ivana Maltašić: Ne odgađamo zadatak nego bježimo od negativnih emocija vezanih uz njega!

by Vaše Priče
440 views

Zovem se Ivana Maltašić, živim u Osijeku i mama sam dvjema djevojčicama i supruga jednog inženjera 🙂 

Niz godina sam se pitala kako bi to bilo raditi za sebe i imati svoj biznis u kojem sve odluke donosim ja. Imala sam priliku preko 10 godina raditi na organizaciji velikih sportskih evenata, pisati i voditi projekte te se baviti koordinacijom aktivnosti velike i uspješne sportske organizacije i upravo sam tamo do kraja “ispekla” svoj ekonomski zanat. Ipak s ulaskom u 40-te godine shvatila sam da je sada prilika da se osamostalim i pokušam ostvariti neku novu viziju sebe.

Ukratko, nakon promišljanja što i kako dalje (jer u trenutku odluke da napustim trenutno radno mjesto nisam znala koji je sljedeći korak) odlučila sam upisati coaching akademiju što smatram jednim od svojih najboljih poteza. 

Upravo komunikacija s kolegama s akademije te praćenje rada BYOB grupe svaki dan mi je davalo snagu i vjeru u ispravnost moje odluke da se u potpunosti okrenem onome što me je oduševljavalo – a to je osobni razvoj, mene i drugih.  

Što vas je potaknulo da se fokusirate na temu odgađanja?

Ja sama sam svoje tridesete provela u odgađanju. Na van, ostavljala sam dojam uspješne, organizirane i ostvarene osobe, ali u pozadini borila sam se sa prokrastinacijom koja mi je bila veliki teret. Tek kasnije sam shvatila da sam iz svoje najranije dobi donijela izrazito jaku potrebu za vanjskom validacijom, da tek kada netko izvana potvrdi da dobro radim – ja sama povjerujem u to. To je bio izuzetno toksičan obrazac ponašanja koji me je u jednom trenutku koštao i zdravlja. Nakon godina rada na sebi i kroz niz edukacija, shvatila sam da odgađanje kao oblik ponašanje ne liječi se novim i naprednijim tehnikama planiranja i organizacije nego radom na našim dubokim uvjerenjima i strahovima u kojima leži stvarni razlog zašto odgađamo. 

Kako je vaše osobno iskustvo s odgađanjem utjecalo na vaš profesionalni život?

Godinama moj rad bio je popraćen tjeskobom jer ja sama nisam vjerovala da ikad radim dovoljno i dobro. Tek sada s odmakom vidim koliko je taj obrazac bio štetan za mene. Potreba za vanjskom validacijom, činjenica da nisam do kraja vjerovala u sebe i sebi i perfekcionizam bili su moja svakodnevica. Danas, srećom, živim potpuno drukčije 🙂

Kako biste opisali svoj pristup coachingu?

Onog trenutka da sam bila toliko loše da sama sebi i drugima priznam da nisam dobro, počeo je moj oporavak. Dobila sam podršku i pomoć i upravo to je ono što je moj život zauvijek promijenilo na bolje. Coaching smatram izuzetno plemenitom profesijom i sretna sam što danas imam znanja i alate da pomognem sebi i svima onima koji kroz moje programe dođu u kontakt sa mnom. Meni osobno je coaching izuzetno koristan i u odgoju moje dvije djevojčice jer vjerujem da svi danas znamo koliko odgoj može biti itekako izazovan. Ukratko, učenje kako biti komforna sa nekomfornim emocijama je za mene bio početak suočavanja s navikom odgađanja.

Zašto toliko odgađamo? 🙂

Odgađamo zato jer nismo u ovom trenutku sposobni nositi se s negativnim emocijama koje smo povezali sa zadatkom koji želimo odgoditi. Ukratko, ne odgađamo zadatak nego bježimo od negativnih emocija vezanih uz taj zadatak. Zbog toga nama koji se borimo (ili smo se borili) sa odgađanjem nove tehnike planiranja, blokiranje vremena ili novi planeri pretjerano ne pomažu. Zašto? Jer time rješavamo simptome problema, ali ne i korijen. Tek kada naučimo nositi se s negativnim emocijama vezanim uz zadatak koji odgađamo i shvatimo koja su to duboka uvjerenja i strahovi zbog kojih odgađamo (a najčešće smo ih donijeli iz djetinjstva i/ili mladosti), možemo početi ozbiljno raditi na tome da odbacimo našu naviku odgađanja. 

Koje vještine smatrate ključnima za uspjeh kao poduzetnica?

U poduzetništvu i životu jednu vještinu smatram NAJBITNIJOM – a to je sposobnost da se emotivno izreguliramo i da do određene mjere toleriramo negativne emocije i nekomfor koji dolazi sa izlaskom iz zone komfora. Ovo govorim iz osobnog iskustva – iako sam tek na relativnom početku svog poduzetničkog puta, smatram da idem dosta brzo i to samo iz jednog razloga – zato što sam naučila da se nosim s strahovima i rizicima koji prate sve novo i nepoznato što mi se događa. Ovo smatram svojom trenutno najvrjednijom vještinom.

Koje biste savjete dali drugim ženama koje razmišljaju o prelasku iz korporativnog svijeta u poduzetništvo?

Dati savjete tog tipa je, rekla bih, nezahvalno jer svaka žena je jedinstvena i svaka ovakva odluka je jedinstvena. Jedini savjet koji bih mogla dati jeste da upoznaju sebe i da rade na svom samopoštovanju. Kako? Tako što drže riječ koju su dale same sebi. Da ne odustanu u zadnji tren od svog treninga, odluke da pronađu novi hobi ili novi krug poznanika – iz nekog razloga su dobile impuls da to naprave, a najbolji način da grade svoje samopouzdanje je da drže riječ i naprave taj mali (a opet veliki) korak koliko god u tom trenu se to činilo “strašno”. Poslije će same sebi biti zahvalne što su napravile taj skok u nepoznato 🙂

Kako balansirate svoju ulogu supruge, majke i poduzetnice, i koji su vaši najvažniji prioriteti u svakodnevnom životu?

Imam veliku sreću što imam bezrezervnu podršku supruga koji potpuno vjeruje u mene i moj rad 🙂 Na tome sam najzahvalnija i upravo zbog toga nemam problema s balansiranjem svojih uloga. Moje djevojčice su već velike i poprilično samostalne tako da sve stižemo. Nije uvijek bilo tako, ali njihovo odrastanje nam je to donijelo. Najvažniji prioriteti su mi suprug i kćeri i to da svaki dan radim na onome što je moja tema – odgađanje koje je mene dugo pratilo u životu, a sada kada više s tim nemam problema (danas ponekad i prebrzo skačem u nepoznato i donosim odluke :D). 

Velika mi je želja da moj program “Od odgađanja do akcije” (koji trenutno testiram s divnom grupom žena) dobije svoj finalni oblik i od srpnja bude edukacija dostupna svima koji se žele konačno riješiti svoje navike odgađanja, naučiti kako izlaziti iz zone komfora i brže donositi odluke. Za sada imam odlične povratne informacije i veselim se što je program od pomoći onima s kojima radim.

I za kraj, gdje vas mogu pronaći žene zainteresirane za vaše usluge? 

Svakodnevno sam aktivna na mom Instagram profilu gdje kroz live-ove progovaram o temi odgađanja i svemu što ono nosi i na to kako utječe na naš život. 

Sve Bossice me mogu pronaći na sljedećem linku: https://www.instagram.com/ivana_ne.odgadjaj/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More