Zašto mame poduzetnice nemaju vremena za sebe – i kako ga stvoriti

by Lorena Majcen Bajić
512 views

Svi pričaju o tom famoznom vremenu za sebe, a tebi se javlja blaga frustracija svaki put kad čuješ o njemu. Jako rado bi imala svojih pola sata, ali jednostavno ne znaš odakle ih stvoriti.

Zato ti danas donosim najčešće razloge zbog kojih mame poduzetnice nemaju vremena za sebe te kako da ga i ti imaš više!

  • Perfekcionist si

Sve što radiš, mora biti prema najvišim (tvojim) kriterijima. Ako ne osjećaš da si dala baš sve od sebe, kao da to nisi ni radila. Zato svaki dan iznova kuhaš ručak, ručno pripremaš zdrave obroke (jer zašto kupiti kekse, ako ih sama možeš ispeći?), uvijek ti sve mora biti čisto i na mjestu, a s djetetom se igraš dok ne padneš od umora. 

I onda, čak i kad uzmeš vrijeme za sebe, osjećaš nelagodu i grižnju savjesti. Ne bi li sad trebala biti s djetetom? Tko zna što ćeš sve propustiti? Hoće li se dogoditi nešto loše dok je „sam s tatom“? A vidi tek onu hrpu neispeglanog veša…

Kako bi umanjila svoj perfekcionizam, zapitaj se: Kako ovo može biti jednostavnije?

Kreni od jedne obaveze u danu koju možeš napraviti jednostavnije (čitaj: brže) i u vremenu koje uštediš na njoj – uzmi vrijeme za sebe. Potom primijeti kako i dalje sve stižeš, ali si i znatno svježija i punijih baterija!

Osobno, ovo sam primijenila kuhanjem ručka za dva dana odjednom, peglanjem sve robe odjedanput (jednom tjedno), pospremanjem stana tek kad dijete zaspi ili ode u vrtić (umjesto STALNO), pravljenjem zdravih keksića i muffina samo vikendom, isl.

  • Ne radiš kućanske poslove dok je dijete kraj tebe

Uključivanje malene djece u kućanske poslove? Da, i to se može! I, da, treba znatno više vremena i nije sve uvijek napravljeno savršeno, ali štedi jako puno vremena. I zabavno je!

Svog 2,5 godišnjaka uključila sam u usisavanje (pokazuje mrvice plastelina na podu), peglanje (odvaja svoju od moje robe, razvrstava po bojama), slaganje veša na sušilo (dodaje robu i kvačice) i kuhanje (bira komade povrća, miješa ako nije prevruće). 

Na taj način, kad dijete zaspi ili ode u vrtić, svi kućanski poslovi su obavljeni, a ti si stvorila vrijeme u kojem se možeš posvetiti samo sebi!

  • Sve je na tebi 

Radiš od kuće pa je “normalno” da stigneš sve napraviti. Kućanski poslovi, nabavke, odvođenje djeteta u vrtić, kuhanje, ranojutarnje ustajanje, večernja rutina… i to sve, a da nisi ni sjela za laptop!

Sve ti to nekako stigneš pa zašto bi išta prepustila nekom drugom…

Međutim, da bi bile izbalansirane mame poduzetnice, ključno je znati tražiti i primiti pomoć.

Što ne moraš raditi isključivo ti? Tko može umjesto tebe?

Mojih prvih godinu i pol dana majčinstva, u kojima je i prva godina pokretanja mog obrta za coaching i edukacije mama, obilježila je misao “znam najbolje, sve ću ja to sama“. Rezultat: 0% vremena za sebe i 100% burnouta.

Tek kad sam dala sve što sam imala i potpuno pregorjela, shvatila sam da ću, ipak, morati drugačije. Počela sam tražiti pomoć svekrve oko kuhanja ručka i povremenog čuvanja te uključila supruga u znatno više toga. 

Kad sam dobila pomoć oko ranojutarnjih ustajanja, odlazaka u park (kojih nisam velika ljubiteljica) te večernje rutine – postala sam kao nova! Ili, bolje rečeno, “stara ja“. 🙂

Imala sam znatno više vremena za svoj posao i za sebe te se osjećala poletnije i zadovoljnije!

  • Nemaš jasne prioritete u danu

Znam, sve bi stigla u jednom danu, ali… moraš li?

Dugo sam radila po principu “ako nešto mogu odmah, moram odmah“. Zbog toga sam stalno negdje jurila i krcala dan raznim obavezama. Ipak, shvatila sam da se ne mora baš sve odmah i sada. 

I svaki dan se počela pitati: Što danas (ni)je prioritet?

Ne moraš danas odgovoriti na sve mailove, možeš i svaki drugi dan.

Ne moraš danas stvarati sadržaj za Instagram, možeš i sutra pa za više dana unaprijed.

Ne moraš danas ići dva sata u park, možete se i igrati doma i paralelno kuhati ručak, nakon čega ćeš imati barem sat vremena više za sebe.

I, najvažnije: Kada si ti prioritet? U koje doba dana i na koji način ćeš se posvetiti samo sebi?

Kad mame poduzetnice rade od doma, pogotovo kraj malene djece, svaki trenutak samoće želimo iskoristiti za svoj posao. Što je normalno, on nam je izvor prihoda i – obožavamo ga!

Ipak, kada dio tog vremena usmjerimo prema sebi, činjenica je da ćemo u svom poslu biti znatno kreativnije i produktivnije. 

Zato, kada uzmeš vrijeme za sebe, to nije samo zbog tebe. Uzimaš ga i zbog svog posla, i svog muža i svog djeteta. Jer kad si ti dobro, tvoja obitelj i posao su dobro. I baš zato nije sebično, nego nužno!

Ako ti se svidio ovaj tekst, pročitaj i što Andrea Perković kaže o organizaciji svog vremena!

You may also like

1 comment

Ideje za brigu o sebi - Be your own boss December 5, 2022 - 6:09 am

[…] bi vam barem donekle pomogla da pronađete potrebno vrijeme za sebe, donosim neke […]

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More