Ideje za brigu o sebi

by Dina Drozdek
565 views

Kako sve možete brinuti o svom mentalnom zdravlju

Živimo u izazovnom vremenu. Posljednje dvije godine su bile izuzetno izazovne. Uz pandemiju, dio Hrvatske su snašli potresi i sve što ide kao posljedica potresa – strah, iščekivanje, anksioznost, nezadovoljstvo reakcijama države, a kod nekih i briga o egzistenciji jer su izgubili sve što su imali.

Briga o mentalnom zdravlju je postala obavezna i nužna i većina nas primjećuje posljedice koje su posljednje dvije godine ostavile na naše psihičko zdravlje.

Kako bi vam barem donekle pomogla da pronađete potrebno vrijeme za sebe, donosim neke prijedloge


Evo neke ideje za brigu o sebi.


1. Bojanje – na tržištu postoje razne bojanke za odrasle, a na internetu različiti uzorci koje možete isprintati i koristiti. Bojanje nam omogućuje vježbanje fokusa, opuštanje od opterećujućih misli, vraća nas u sadašnji trenutak i vraća nas u opuštenost koju smo imali kao djeca. Možete boje koristiti intuitivno ili pak birati u skladu s raspoloženjem. Što god odaberete ne možete pogriješiti.

2. Pisanje – bio to dnevnik, ili što god vam padne na pamet (pjesme, priče ili snovi). Pisanje ima jednak učinak kao bojanje te se još uz to možete vratiti napisanom sadržaju i pratiti kakvo vam je raspoloženje bilo i koliko ste se promijenili kroz određeni period.

3. Kreativne tehnike – plesanje, sviranje, izrezivanje oblika, rad sa glinom ili plastelinom, pečenje, šivanje- što god odabrali dobro ćete odabrati. Kreativne tehnike nam omogućuju da se maknemo od misli koje nas brinu, omogućuju nam da primjećujemo emocije koje se javljaju u tijelu i stimuliraju osjetila. Čak i par minuta korištenja neke od ovih tehnika (i onih koje nisam navela, a padnu vam na pamet) imaju velik učinak na opuštanje.

4. Boravak u prirodi – šetnja, trčanje, sjedenje ili samo gledanje u prirodu ima snažno opuštajuće djelovanje. Priroda nas povezuje sa nama samima, osnažuje nas, vraća nas u sadašnjost i omogućava nam da nakratko zaboravimo na zadatke i obaveze koje imamo. Kako bi maksimalno iskoristili učinak prirode možete se zabaviti skupljajući žireve, šišarke, zanimljivo kamenje ili lišće, te školjke. Možete si dati zadatak da primijetite što više različitih vrsta biljaka ili životinja, otići sjesti kraj vode i samo promatrati promjene na vodi. Time ćete se potpuno fokusirati na sada i ovdje. Voda ima još jedan element koji je značajan za opuštanje, a to je zvuk. Ako idete na more iskoristite taj element i primijetite kako zvuk valova djeluje na vas.

5. Vježba papir i olovka – uzmite jedan papir i olovku. Nacrtate krug koji ne mora biti savršen, samo neka potpuno ispuni stranicu. Kada dovršite krug samo nastavite crtati na način da ne dižete olovku s papira. Samo primijetite gdje ta olovka ide, koji oblik se stvara, kakve osjećaje vam izaziva to kruženje po papiru. Poanta je da se fokusirate na procese koji se odvijaju unutar vas dok olovka kruži po papiru. Za dodatni benefit pokušajte koristiti nedominantnu ruku. Učinak ove vježbe je sličan meditaciji.

6. Isključite mobitel – odredite si jedan dan ili sat u tjednu kada ćete se isključiti s mreže. Pokušajte tada raditi nešto što vas opušta (čitanje, kuhanje, čišćenje, peglanje, vježbanje ili samo ležanje). Postupno pokušajte povećati period kada ćete se isključiti i primijetite kako se osjećate kada uzmete vremena za sebe.

7. Pobrinite se za druge – briga za druge je uvijek dobar način koji nam može podići samopouzdanje, samosvijest, ugodne emocije, zbližiti nas s drugima i dati nam osjećaj pripadanja i svrhe. Briga o drugima ne mora biti samo donacija nečega nekome. Brinuti se možemo na razne načine – možete skuhati ručak prijatelju/mami/tati/bratu/susjedu, možete dati vode i hrane pticama ili uličnim mačkama, možete ponuditi staroj susjedi da joj odete do trgovine, možete prepustiti svoje mjesto u tramvaju, možete se nasmijati teti u trgovini iako vam nije do smijeha, ili joj zaželjeti dobar i ugodan dan. Postoje razni načini kojima možete pokazati da vam je stalo i svaki od njih je dovoljno dobar.

8. Vježbanje – ako niste osoba od vježbanja možda vam ovo neće puno značiti. No ne morate to nazvati vježbanjem da bi to bilo to. Hodanje do tramvaja, busa, trgovine, do susjeda, ostavljanje auta pedeset metara dalje od ciljane lokacije, hodanje po stepenicama umjesto penjanje liftom, čišćenje kuće, sve to mogu biti načini na koji se krećete. Kretanje nam diže ugodne osjećaje, relaksira nam tijelo i um, pomaže nam stresti sve negativno sa sebe i pročišćava nas. Pokušajte nešto od toga.


Navela sam samo neke ideje za brigu o sebi koje već danas možete iskoristiti za podizanje energije i uzimanja vremena u danu za sebe.

Ako i vi imate neke ideje za brigu o sebi, slobodno ih podijelite u komentaru!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More