1,2,3 OKTOGOOON!

by Marina Biljak
351 views

Prije nekoliko tjedana u moj inbox je uletjela poruka:

“Znam da ulijećem u najkaotičnije vrijeme ali ima jedan trener ženske nogometne ekipe koji se trudi svim silama da te cure zaljubi u sport koji treniraju. Dobila sam molbu da ih povežem s nekim tko može pomoći. Rekla sam da ima BYOB zajednica na čelu s Marinom kojoj je stalo. Do žena, cura, poduzetništva i do širenja empatije prema ženskom kutku svemira”

Kad nešto ovakvo pročitam – zar sam mogla reći ‘ne’?

I zato vam sad na naše stranice stiže jedna drugačija priča. Nije poduzetnička, ali je poduzetna!
Priča o malonogometnom ženskom klubu Oktogon iz Zagreba.
O igračicama koje ruše predrasude o ženama u nogometu.
O treneru koji je prije sedam godina preko noći donio odluku da trenira žene i dokaže da je sve moguće!

Zamolila sam trenera Roberta da jedna ili dvije igračice odgovore na moja pitanja, no stiglo je tu puno više materijala od toga. Nogometni entuzijazam koji je ovih dana kolao mojim email inboxom nisam mogla zaustaviti i kako sad dalje a da ne spomenem sve igračice koje su se potrudile napisati nekoliko riječi!

– Sam mali nogomet za mene je odvajanje od svijeta, briga, problema. Na terenu je fokus samo na loptu i timski rad. Iz utakmice u utakmicu učimo biti sve bolji, makar to bila pobjeda ili poraz – ispričala nam je Emilia Bagarić, te naglasila kako se ovdje pruža prilika djevojkama da zaigraju i osjete strast malog nogometa.

I studentica Lana Stanković dio je Oktogon tima. Osim što studira fizioterapiju, još igra i veliki nogomet te radi putem student servisa.

– Što se tiče ovog “muškog sporta”, još uvijek je teško igrati ga kao žena. Žene u nogometu nisu još toliko popularne kao muškarci pa se samim time teže negdje probiti. No, zahvaljujući dobrim ljudima i ljudima koji vole i razumiju sport, mislim da će u budućnosti biti bolje. Nažalost, još uvijek ima negativnih komentara sa strane, ali toga će uvijek biti, pa stoga ne brinem. –

S Lanom se slaže i golmanica Barbara Kelava iz Varaždina koja je veliki nogomet počela igrati već u trećem razredu. U petom je razredu branila za svoju školu u županijskom natjecanju i tu otkrila svoju ljubav prema malom nogometu. Barbarina želja, ali i želja svih članova kluba, je potaknuti djevojke da isprobaju mali nogomet već u mladoj dobi. Na taj način bi se sigurno povećao broj malonogometašica jer bi puno više djevojaka imalo priliku zaljubiti se u taj sport.

Dokaz da je mali nogomet ljubav je i Sindy Budimir, kojoj je lopta uvijek bila prvi izbor.

– Kao dijete sam uvijek radije birala loptu na ulici nego maminu kuhaču ili knjigu. Bolesna, kontinuirano po bolnicama radi astme, no, nisam se dala smesti… Radije sam birala loptu i prašinu. Bila sama ili okružena drugom djecom, uvijek sam bila nekako s loptom…Rukomet, odbojka – dugi niz godina i unatoč dobrim rezultatima ženske paraolimpijske Hrvatske reprezentacije- ipak, presudila je ljubav prema nogometu.. –

Nažalost, Sindy je prije nekoliko mjeseci imala ozljedu koljena te je morala pauzirati s igranjem, no i dalje je prisutpna na skoro svakom treningu ili utakmici.

I golmanica Marina Galinović tu je redovito, unatoč obvezama igranja za fakultetski klub i Sveučiličnu reprezentaciju.

– Ženski mali nogomet se ne cijeni dovoljno i često se doživljava na smiješan način jer su u pitanju žene, ali smatram da je ženski mali nogomet prekrasan i da žene upotpunjuju ovaj sport svojim duhom i karakterom. Iako u klubu nisam dugo, rade se veliki koraci, klub je prijavio ligu i od rekreacije došli smo do profesionalnog bavljenja ovim sportom – poručila je Marina te dodala da bi se i sportski savezi više zauzeli za mali nogomet.

I mnoge druge igračice balansiraju između fakulteta i obveza u klubu. Tea Kockarević ističe kako je klub poprilično fleksibilan po pitanju fakultetskih obveza, no njoj je najveći izazov odlučiti hoće li odvojiti jedan vikend i otići kući u posjet
obitelji ili će ipak ostati zbog treninga. Njena suigračica Anja Dominić dodaje da su i trener i igračice opušteni te nije problem održavati balans između kluba i ostalih obveza. Napadačica Nika Tokić ima obveze i u velikom nogometu kao i studentski posao ali rado bi igrala za Oktogon u punom pogonu!

I studentica Sanja Marjanović ističe kako joj je fakultet na prvom mjestu, no klub je i dalje veoma bitan.

– Osjećam se ponosno i sretno što, kao ambasadorica ženskog nogometa, imam priliku promovirati ženski nogomet. Da bi se povećala popularnost ženskog nogometa smatram da je ključno ulaganje u sam sport krenuvši od adekvatne opreme, terena/dvorana, zatim podrške sponzora i prisutnosti medija. Također je važno promovirati ženski nogomet na razne način kako bi potaknuli mlađe djevojčice da se uključe u nogomet, te im pružiti podršku u tome – kaže nam Sanja.

U klubu se nadaju da će već sljedeće sezone zaigrati prvu žensku malonogometnu ligu.
– Svakako mislim da ćemo naporno radeći postići velike rezultate u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi za žene, pa dalje na turnirima u nadolazećoj sezoni – poručila je igračica Mateja Perši.

Za to im je naravno potrebna podrška, bilo financijska za pokrivanje troškova opreme i putovanja, ali i podrška s tribina.

Javite se treneru Robertu Novaku na 099 20 99 609 a obavezno ih pratite i na instagramu.
A nađite ih: MNK OKTOGON, Kvaternikova ulica 146, 10 000 Zagreb

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More