ivka armanda todorović

Vlasnica studia Angels Body and Emotions Ivka Armanda Todorović: Budim strast i životnu energiju u ženama

by Vaše Priče
209 views

Kad me pitaju čime se bavim uvijek malo zastanem da razmislim kako najbolje sažeti sve ono što radim na dnevnoj bazi. Najkraća verzija jest da budim strast i životnu energiju u ženama. Činim to u svom studiu Angels Body and Emotions kojeg smo okarakterizirale kao studio za osobni rast i razvoj žena kroz pokret i ples.
U studiu imamo dva stalna programa – program s ljuljačkom i program sa šipkom – oba imaju krovni naziv BODY AND EMOTIONS – koji označava našu filozofiju u radu sa ženama i jedinstveni pristup koji provodimo, a koji sam osmislila tamo negdje 2013. godine. Povezanost tijela i emocija je nešto u čemu pronalazim svu kreativnost, strast, ali i osobnu životnu snagu i inspiraciju.
Na taj način radim i sa ženama privatno. Kroz ples, pokret, muziku i osvještavanje emocija vodim žene u proces prihvaćanja, a zatim i voljenja sebe u svim verzijama, te voljenja svog tijela bez opterećenosti odrazom u ogledalu. Uvijek se tu provlači i pitanje seksualnosti, koju promatram sa puno širok aspekta od samog libida i izjednačavam ju sa kreativnošću, energijom i sočnosti života.
Trenutno svoja znanja i ogromno iskustvo podupirem i edukacijom Gestalt psihoterapije jer želim pružiti još dublje iskustvo svakoj ženi koja se odluči raditi sa mnom.

Osim programa i individualnih satova, posebno zadovoljstvo su mi radionice i kraći ciklusi radionica s različitim temama. Teme mi dolaze kroz životna iskustva ali naječešće je o ispunjavanje moje misije i poziva – učenje žena da su dovoljne takve kakve jesu, da život istovremeno smije biti i predivan i težak i da njihovo tijelo može biti izvor zadovoljstva, radosti i rasta.
Volim rušiti predrasude o tome kako svi moramo stalno biti sretni i radosni da bi život imao smisla i stvarati sliku svih emocija kao dopuštenih i poželjnih. Uživam i podučavati o životu i biznisu usklađenom s cikličkom prirodom žene i o odmoru kao revolucionarnom aktu u današnjem ludom svijetu.


Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila otvoriti studio? Što ti je bilo najteže?

Ma cijeli taj moj put je zapravo pomalo smješan. Nisam nikad zamišljala da ću raditi to što radim, niti da ću raditi sama za sebe. Krenula sam nekim utabanim stazama, jako se mučila i gutala go.na i onda me život rasprčkao. Mislim da to tako biva kad često kad stvarno imaš neku misiju na zemlji. Ne možeš pobjeći ma koliko se krivala, haha.

Ja sam završila novinarstvo i paralelno sam radila u PR agenciji, i tog trena kad mi je diploma napokon doslovno sjela u ruke, ja sam dala otkaz i otišla plesati. Radila sam promociju i vodila grupe u jednom studiu gdje sam i dobila početno znanje o ovom što radim danas. No onda su se i tamo stvari razdrmale i taj odnos, koji je bio naizgled totalno neprekidiv, između mene i vlasnice, na kraju je pukao neočekivano. Tad sam se ja našla pred zidom ili raskrižjem – nikad više ne raditi ovaj posao ili krenuti sama. Prva opcija za mene nije bila opcija i eto nas tu di jesmo. Ne možeš ne raditi svoj poziv, no pasaran.

Tako da je zapravo okolina prvo bila šokirana mojim ludilom – dobila diplomu Fakulteta političkih znanosti i otišla plesati oko šipke. No ne mogu reći da postoji netko tko me nije podržavao. Prijateljice i klijentice držale su mi ljestve dok sam se penjala u svom ludilu. Roditeljima je bilo malo čudno ali nisu previše prigovarali jer znaju da imaju tvrdoglavu kćer. Ubrzo su svi vidjeli da nema boljeg mjesta za mene pa su svi postali moji navijači. I danas su.


Koji su najveći izazovi s kojima si se susrela tijekom godina rada i plivanja u poduzetničkim vodama?

Mislim da bi štorija o izazovima mogla premašiti kartice ovog intervjua. Ovaj moj poziv i plivanje u ovim našim vodama izazvali su mi sve – mene osobno, sve moje odnose, moj pogled na život, rad i balans, moje majčinstvo, moje postavke u glavi. Sve. Valjda je to tako i prirodno kad ti je posao ples i osvještavanje. Kad učiš druge tvoj je zadatak uvijek biti stepenicu dublje da možeš osvijetliti put onima koje podučavaš. Pa onda nema mira kod mene, uvijek izazovi i uvijek neko šamaranje osvještavanja.

Prvo sam bila u izazovu krivnje. Iako sam svoju školu platila i iako sam iskustvom učila posao, imala sam osjećaj da to nije do kraja „moje“ uz sve promjene koje sam ja unijela u način poslovanja i rada. Tamo gdje sam radila uvijek se to isticalo, da nitko ne može to tako, pa sam dio toga i ponijela sa sobom u svoj novi život. Kako sam se rješavala toga, tako sam sve više bila svoja, i stvarala neki svoj način i filozofiju.
Drugo su uvijek bile financije – pa skupi najmovi, režije, hladni pogon preko ljeta dok nema puno žena u Zagrebu.
Treće su bili prostori. Prvo sam bila u podnajmovima s osjećajem da nigdje nisam doma. Onda sam otvorila studio na Radničkoj, istočnom dijelu Zagreba. Tamo sam uložila za uređenje i nekoliko godina bilo nam je divno osim što smo se naplaćale režija za sedam života jer je prostor bio građen poput konzerve pa je sav topli zrak nestajao iz njega brzinom kojom se stvarao.
2018. ljeto, sjećam se ko jučer, vlasnici su mi poslali rok za izlazak iz prostora. Tad sam bila na moru i uživala, a kad mi je muž poslao sliku nesretnog papira sve mi se srušilo. Uspjele smo se nekako smjestiti opet u podnajam u uvjetima za koje se još uvijek pitam kako su ih žene prihvatile. Neću ići u detalje, reći ću samo da nismo imale ni vrata od wc-a. Danas mi je to jako smješno, tada nije bilo zabavno. Hahaha.

Bila sam ful kruta dok sam tražila prostor i isključivo opet, zbog klijentica, htjela biti blizu starog prostora. No nije išlo. Kad sam napokon pronašla prostor i prihvatila preseljenje na drugi kraj grada (što se ispostavilo kao fenomenalna odluka za mene jer sad imam 10 minuta do studia), uredila prostor i krenula – četiri mjeseca poslije došla je korona i slijedilo je razdoblje otvaranja i zatvaranja i izolacija i kaosa. Nekako smo preživjele, zahvaljujući podršci koju sam imala od svojih najbližih, ali i od svog čopora žena koje su stale uz nas i odlučile da će Angels preživjeti kako god. Beskrajno sam zahvalna na tim čudesnim ženama.

Ima i sad izazova. Ali to su neki klasični problemi koje donosi poslovanje i poduzetništvo i sve što ga prati. Kad mi se ne trese tlo pod nogama onda stvarno imam osjećaj da mogu uživati u onome što radim, razvijati se i doprinositi maksimalno.

Eh da, nekako sam potisnula izazov od nespavanja posljednje tri godine. Žene mame čija su djeca noćne budilice razumjet će što znači voditi posao bez bar 6 sati dnevno sna u komadu. To je izazov za sebe. Sad je malo bolje, ali osjećam da će oporavak trajati.

Kako su se događali izazovi u poslovnom smislu, tako su i poticali izazove u mom osobnom životu. Neke od tih stvari koje su se događale pokazale su mi prirodu mojih odnosa, kakva sam ja u tim odnosima, što dopuštam a ne bi trebala. Kao da su me resetirali i poveli na neki drugačiji put. Put u kojem sam postala Brutalno Svoja – a tako sam nazvala i novi brend pod kojim radim sa ženama mimo klasičnog Angels programa.

Moje ambicije i zadovoljavanje ciljeva koji zapravo, otkrila sam kasnije, nisu bili istinski moji, doveli su me do burn outa. Ne jednom. Dva put je dva put. Čupala sam se radikalnim odmaranjem jer sam to mogla pošto je biznis relativno dobro funkcionirao i bez mene. Čupala sam se i radikalnim radom na sebi – plesom i psihoterapijom (gestalt). Sad drugačije gledam na svoje ciljeve i ambicije i znam prepoznati što radim zbog sebe a što zbog neke slike koju želim da drugi imaju o meni. Kad zaglibim u tu sliku, odmah prestajem. Na vrijeme.


Kako vidiš ulogu mentorstva i podrške drugim ženama u poslovnom svijetu?

Nisam sigurna da tu imam ispravan odgovor. Zapravo, kad čitam pitanje, imposter sindrom u meni divlja. Tu sam najslabija. Kako se ja borim s svime i svačime u poslovnom smislu, onda mi je prva pomisao – ma što ja koga mogu naučiti. Ali znam da zapravo mogu. Imam tim žena koje funkcioniraju odlično. I sve smo si dobre. Imam iskustva čupanja iz svakakvih situacija, a imam i iskustvo pregorijevanja kroz koje sam naučila da brže nije uvijek i bolje. Sjajno bi bilo mentorirati žene u tome kako posao uklopiti u život a ne život u posao, kako se odmarati i tako prkositi svijetu i kako funkcionirati prema svom ciklusu u svijetu koji to baš i ne odobrava. I možda zapravo kako je dobro iskoristiti mušku energiju u sebi da postaviš procese u poslu i strukturu koja će ti poslije omogućiti bivanje u opuštenoj io protočnoj ženskoj energiji.

Ne znam je li ovaj tok misli otišao u dobrom smjeru ili sasvim krivom, ali da, svakako mislim da je žensko mentorstvo važno jer jedna drugu najbolje možemo razumjeti. O tome koliko cijenim i koliko mislim da je neizmjerno važna ženska podrška svjedoči cijeli moj život i cijeli moj poslovni put. Uvijek su žene bile te koje su mi davale vjetar u leđa, podržavale me i gurale dalje kad sam htjela posustati. Moje prijateljice, moje instruktorice, moje klijentice i moja Maja, moja desna ruka i često i moj mozak bez koje bi bila potpuno izgubljene. Same žene oko mene. Ne da mislim da je uloga ženske podrške važna, nego mislim da bez nje ne bi imala ništa. Podržavam i ja žene, ne samo one mene. Iskreno se veselim svakom koraku i uspjehu i iskreno vjerujem u jedan svijet bizisa koji će biti prilagođeniji nama. I mislim da ova zajednica ima potencijala da takav jedan svijet i stvori.


Kako održavaš ravnotežu između osobnog života i vođenja posla?

Baš sam neki dan pisala o tome. Ne održavam. Puštam da se kreira sama. Nekad tjednima brijem na posao i edukaciju i zapuštam obitelj. Nekad mjesecima slažem raspored uzimajući prvo djecu u obzir. Nekad mi brak propada jer nemam vremena ni misliti o partneru kad sam u naletu inspiracije ili izlazaka s frendicama. Nekad sam umorna od svega pa je vagica na strani mene – masaža, spavanja, čitanja i blejanja u netflix. Tak da, zapravo ne volim tu riječ balans jer ono – ko još to može? Idem intuitivno kroz život i slušam tijelo i inspiraciju i bude na kraju baš dobro sve ispremješano iako neke stvari kontinuirano pate. Al to mi je oke. Svjesna sam da i u poslu moje vrijeme tek dolazi. Kad svi malo stasaju (točnije kad mi kćer od tri godine bude spavala i bila samostalnija) – znam da će biti jednostavnije ispuniti vrijeme svim stvarima koje još želim napraviti. Hoćeš nećeš, kad imaš malu djecu, ne možeš imati sve. Bar ne u isto vrijeme.

Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica?

Što je tvoje neće te promašiti.

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Uh, ima ih. Cijela moja priča je za mene postignuće jer sam iz mnogih nemogućih uvjeta u životu uvijek uspjela stvoriti kreativne projekte i predivne priče. Nisam sigurna da ima neki poseban moment, samo bezbroj malih trenutaka kad sam bila autentična ja. I možda stotine žena kojima je nešto što sam ja stvorila pomoglo da uljepšaju, promjene ili intenzivnije dožive život.


A imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama? A što bi sljedeće napravila kad bi znala da je sve moguće?

Kad bi znala da je sve moguće izgradila bi veliki centar za žene gdje bih radila ovo što sad radim i napunila ga s drugim ženama koje također rade vrhunski svoj posao ispunjavajući svoju svrhu. Kao neki holistički centar, ali s nogama na zemlji jer bi dolje svakako bila birtija za ispijanje kave, za cugicu nakon treninga i za raskalašene ženske partije.

Ona neka druga ja pak u tom svijetu neograničenih mogućnosti živjela bi na nekom zabačenom imanju na jugu, na moru i povremeno radile retreateve za žene. To bi bilo ogromni prostor sa šumom, plažom i kućama za žene, bazenom, i svime što ženi treba da se na par dana odmori. Ja bi vodila programe i stvarala okruženje u kojem bi se one skroz opustile i napunile baterije ????

A moji pravi planovi za budućnost malo su skromniji: napokon stvoriti neki cjeloviti online program tj online studio za žene koje nisu u Zagrebu, realizirati program za Mame s mojom dragom Majom Fitkom, i organizirati ženski retreat s mojim SUpermamama.


Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Sve informacije o studiu i grupnim programima mogu se naći na Angels Webu
www.angels.com.hr i kanalima studia:
https://www.instagram.com/angels_body_and_emotions/
https://www.facebook.com/AngelsDance/

Nekih snimljenih treninga i puno plesa mogu vidjeti na jutjubu:
https://www.youtube.com/channel/UCC0tgRJ6mopnVvPEu7nDpkg

A mene je najlakše upoznai na mob webu čitajući postove i blogove:
www.ivkaarmandatodorovic.com
na insta @brutalnosvoja I na podcastima u aranžmanu Supermama – serijal divlja žena
https://soundcloud.com/user-624987433/sets/divlja-ena-s-ivkom-armandom

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More