Anđelka Belinić – Treba prihvatiti svaku situaciju i iz nje izvući najbolje

by Vaše Priče
551 views

Za početak, možeš li se predstaviti našim čitateljicama?

Ja sam Anđelka Belinić. Imam 36. godina i živim u Sesvetama. Majka sam 10-godišnjeg dječaka kojeg odgajam sama.

U knjigovodstvu sam već jedno 15 god, jako volim svoj posao i veseli me kada kroz  suradnju sa strankom vidim rast što poslovnog subjekta a i same osoba koja se odlučila na poslovni poduhvat.

Nakon nekih privatnih neprilika, odlučila sam za otvaranje vlastitog knjigovodstvenog servisa, te sada već 2. godinu uspješno poslujem.

Što te potaklo da pokreneš knjigovodstveni servis? 

Radila sam godinama u jednom velikom knjigovodstvenom servisu. Imala sam odlične uvijete, posao koji volim, radna atmosfera je bila idilična ali u mom privatnom životu nije bilo tako sjajno.

Shvatila sam da sa plaćom koja je bila velika, nisam u mogućnosti sebi i svom djetetu priuštiti nešto više od svakodnevnog života.

Mijenjanje posla nije bila opcija jer uvijete koja sam imala je teško bilo nadmašiti.

Jednostavno sam morala zatvoriti jednu stranicu svog života, i započeti novu.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica? Što ti je bilo najteže?

Mogu reći da sam imala podršku. Na sreću okružena sam ljudima koji vjeruju u mene. Bilo je dana sam morala i samu sebe uvjeravati da sam donijela ispravnu odluku, ali uz podršku okoline nekako sam odradila i te teške početničke dane.

Koje su najveće prednosti i izazovi rada kao samostalni knjigovođa u usporedbi s radom u većoj knjigovodstvenoj tvrtki?

Ono što sam izgubila sa prekidom radnog odnosa je radno vrijeme, jednostavno u tih 8 sati rada sam rješavala obaveze koje se sada razvuku kroz cijeli dan. Dok sa druge strane imam mogućnost sama si organizirati dan.

Kako si se nosila s izazovima prvih nekoliko mjeseci rada u vlastitom poslu?

Pokušavala sam biti pozitivna, i držala sam se toga da je tek početak.

Kada krećete u poduzetničke vode najteža stvar su naravno financije. Taj nekakav strah od egzistencije pokreće te neke poslovne odluka, a sa druge strane Vas može dovesti i u drugom smjeru.

Koje su bile najveće prepreke i kako si ih prevladala?

Prepreka u ovom poslu mi je definitivno izdvajanje od konkurencije. U mojoj okolici ima dosta knjigovodstvenih servisa koji nude kvalitetnu uslugu i teško se uz njih izboriti za stranke.

Što bi rekla da te izdvaja od konkurencije?

Individualan rad sa svakom strankom te samo prilagođavanje usluge prema potrebi.

Što znaći da ne radim samo računovodstvo nego nudim i administrativne usluge manjim poduzećima koji si nisu u mogućnosti priuštiti zaposlenika za taj dio posla.

Te naravno sama kvaliteta usluge.


Mnoge poduzetnice imaju problem s odabirom knjigovođe. Imaš li nekakav dobar savjet kako odabrati pravi knjigovodstveni servis za sebe?

Prvo prema čemu se nebi trebale voditi je cijena. Ono što je i dalje na tržištu aktualno je biranje uslugu na principu jeftinije ponude.

Nešto što je svakoj poduzetnici poznato je to ako imaš jeftinije usluge trebaš imati više kupaca da bi imao dovoljne prihode, što u našem poslu  dovodi do toga da se vremenski manje možeš posvetiti stranci.


A u čemu nam sve može pomoći knjigovođa?

Bitno je imati knjigovođu od same ideje početka poslovanja.

Puno je zapreka i problema koji sa kojima se poduzetnik susreće na svom putu. Knjigovođa te zapreke ne može ukloniti ali svakako može olakšati.

Dobar knjigovođa svojim savjetima može doprinijeti uštedi u poslovanju svakog poduzetnika.


Podijelila si s nama da si i samohrana majka. Kako organiziraš svoj dan uz dijete i posao?

Majka sam dječaka koji će uskoro navršiti 11 godina, te se sama brinem o njemu.

Ja i on smo već uhodani tandem. Naravno da nije lako tu je puno odricanja, ali nekako uz organizaciju sve to ide. Nisam tip majke koja ima sve savršeno čisto, posloženo, organizirano… Jednostavno odlučim tokom dana što mi je prioritet i to se rješava, a ostalo može pričekati i sutra.


Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica? 

Naučila sam to da jednostavno ne možemo utjecati na neke situacije. Godinama sam bila „controlfreek“ a sada se pripremim najbolje što mogu i jednostavno pustim da se dogodi.

Živimo ubrzani tempo, koji nam svakodnevno nameće neka nova pravila. Treba samo prihvatiti svaku nastalu situaciju i iz nje izvući najbolje šta se može.

I za kraj, gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Ured se nalazi u Sesvetama, na adresi Ljudevita Posavskog 3. Provjeriti moje usluge mogu putem web stranice www.officepro.hr ili kontaktirati na broj 099/3511-350

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More