Brojevi su tvoj feedback

by Ivana Legin
216 views

Prihodi, troškovi, profit – sveto trojstvo financija. To su tri broja, tri ključna podatka koja će ti ispričati priču o tvom biznisu. Priču koja ima glavnu junakinju – tebe kao kao CEO-a svog biznisa, sporedne likove u obliku svih odluka koje si donijela. Pozornica su financijski podaci koje je knjigovođa sumirala na temelju podataka koje si joj ti dala. Gledatelji? Gledatelja često nema. Ponekad su oni osim države zainteresirana javnost, poput tvoje konkurencije. Ali najvažniji gledatelj bi trebala biti ti.

Uzročno-posljedična veza u biznisu

Svaka tvoja odluka ima posljedicu u obliku određenog broja. Ili će nastati trošak, ili prihod. U nekim slučajevima neka vrsta obveze ili potraživanja, ali ostati ćemo na površini priče. Posljedica prihoda i troškova je profit. Onaj broj kojeg se bojimo jer to znači porez na dobit. To je onaj broj koji je doslovno za većinu poduzetnica posljedica jer se ili dogodi ili ne. Zaboravljamo da je profit poduzetnička plaća. Plaća za preuzeti rizik. Ako si željela biti plaćena samo za rad koji obavljaš u svom biznisu, poput onog CEO-a, onda si se komotno mogla zaposliti negdje drugdje. Jer ulaskom u poduzetništvo izašla si iz zone komfora, poduzela određeni rizik i zaslužuješ nagradu za to. 

Ako odlučiš kupiti automobil nastati će određeni trošak odnosno odljev s tvog računa. Hoće li taj automobil biti investicija na duge staze ili će se pokazati kao nepromišljena odluka ovisi o tome kako si donijela odluku. Možeš donijeti i odluku o ulaganju u unaprjeđenje usluge. Kratkoročno ti možda to neće donijeti ništa, ali ti igraš na duge staze, dugoročno znaš da će ti donijeti više prihode. 

Iznos profita direktno ovisi o načinu na koji upravljaš svojim troškovima i prihodima. Profit = prihodi – troškovi, kaže formula. Ali formula može biti Troškovi = prihodi – željeni profit, na ovaj način ćeš troškove ograničiti jer planiraš određenu razinu profita.

Brojevi: kako iskoristiti njihovu moć?

Od brojeva zaziremo jer iste povezujemo s matematikom, a tko voli matematiku? Moja sjećanja (a ja se bavim financijama) nisu nimalo lijepa na matematiku. Uvijek sam se mučila s njom. Financije, odnosno upravljanje financijama ima jako malo povezanosti sa matematikom. Financije i matematiku povezuju samo brojevi. 

Novac volimo (možda si to ne želimo priznati zbog uvjerenja koja imamo o novcu), zašto onda ne volimo brojeve? Iz iskustva u radu s klijentima i polaznicima radionica Financije u biznisu odgovor možemo pronaći u strahu od suočavanja i preuzimanju odgovornosti. Brojevi imaju moć jasno pokazati na pogrešne odluke, iskreni su, objektivni. 

Poduzetnici često vole tu odgovornost prebaciti na knjigovođu. Jedini posao koji tvoj knjigovođa obavlja je taj da tvoje dokumente sistematizira u kućice koje je država odredila kako bi mogla pratiti tvoj rad. Knjigovođa nema nikakvu moć nad tvojim biznisom. Knjigovodstvo je disciplina koja je orijentirana prošlosti. Ali upravo tamo se kriju vrijedne informacije koje ti mogu pomoći u vođenju biznisa.

Što znači upravljanje financijama?

Upravljanje financijama znači:

  • Razumijevanje uzročno-posljedične veze između tvojih odluka i tvojih brojeva, a u konačnici i novca na bankovnom računu
  • Korištenja informacija koje ti brojevi pružaju kako bi mogla donositi bolje poslovne odluke
  • Praćenje poslovanja i usklađivanje sa ciljevima koje smo si postavili
  • Pravovremeno reagiranje kako bi izbjegli potencijalne krize

Ako ti sve ovo nije dovoljan razlog za početi se baviti svojim financijama, ako imaš d.o.o. ili j.d.o.o. onda ću te podsjetiti da u bilješkama uz financijske izvještaje koje si obvezan predati jednom godišnje državnim agencijama potpisuješ izjavu o odgovornosti koja glasi ovako nekako:

„Uprava je odgovorna za pripremu financijskih izvještaja za svaku financijsku godinu, koja daju istinit i vjeran prikaz financijskog položaja Društva, rezultata poslovanja te novčanog toka u skladu s primjenjivim računovodstvenim standardima, i odgovorna je za vođenje vjerodostojne knjigovodstvene evidencije potrebne za pripremu financijskih izvještaja u bilo koje vrijeme. Uprava ima općenitu odgovornost za poduzimanje koraka u cilju očuvanja imovine Društva te u sprečavanju i otkrivanju prijevara i ostalih nepravilnosti.”

Što upravljanje financijama nije:

  • Ne moraš znati knjižiti, za to imaš knjigovođu (ali poželjno je razumijeti kako funkcionira PDV, što je bruto bilanca i bar ju znati pročitati)
  • Ne moraš znati sve zakonske propise o knjigovodstvu, za to imaš knjigovođu (ali poželjno je surađivati s njim kako se ne bi doveo u nepotrebne troškove)

Od kuda krenuti?

Za početak, odredi dan u tjednu kada ćeš odvojiti 30 – 60 minuta za financije. U tom vremenu se posveti svojim financijama, novcu i brojevima. Ja to zovem dejt s novcem. 

Provjeri svoje prihode od prošlog perioda, isplaniraj koliko želiš ostvariti u narednom periodu. Pogledaj gdje je sve tvoj novac odlazio, na što bi voljela da odlazi. Jesi li svjesno trošila svoj novac? Jesi li zadovoljna prihodima? Ako nisi, zašto nisi? Što si sve napravila da oni budu takvi, kakve si odluke donosila ili nisi donosila? Što možeš promijeniti? 

Na radionici FINANCIJE U BIZNISU koje održavam uživo u Zagrebu i online u jednom modulu zajedno radimo dejt s novcem na kojem uz moje vodstvo radiš svoj dejt s novcem kako bi stekla uvid u to kako je baviti se svojim brojevima i upravljati financijama. Naučiti ću te procesu koji i sama radim. Ovdje možeš saznati više o radionicama.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More