8 relacijskih potreba – jesu li ti sve zadovoljene?

by Vaše Priče
273 views

Relacijske potrebe često su temeljne i neophodne za naše psihičko blagostanje i dobrobit, oblikujući našu sposobnost za povezivanje s drugima, razvoj intimnih odnosa i osjećaj podrške i ljubavi. Dok se poduzetnice trude izgraditi uspješne poduzetničke pothvate, često se susreću s izazovima vezanim uz interpersonalne dinamike, komunikaciju i brigu o sebi. Adresiranjem relacijskih potreba, može se potaknuti zdravije odnose, poboljšati suradnju i razviti otpornost pred izazovima. Relacijske potrebe kako ih opisuje Richard Erskine predstavljaju temeljni element u razumijevanju naših općih međuljudskih odnosa i emocionalnog blagostanja. On izdvaja osam takvih potreba.

1.           Sigurnost u odnosu – biti u nečijem prisustvu i znati da te osoba neće udariti, poniziti, posramiti i slično, iako se i ne slaže oko nečega s nama. Sigurnost je mogućnost istovremene ranjivosti i sklada s drugom osobom. Sigurnost znači odsustvo bilo kakve opasnosti od druge osobe. Kao terapeut poručujem klijentu da su njegove potrebe i osjećaji normalni i prihvatljivi za mene.

2.           Validacija, afirmacija i značaj u odnosu – da nam neka druga osoba potvrdi naše introspektivne procese, afekte, mišljenja i osobna stvaranja značenja. U terapiji to može biti terapeut.

3.           Prihvaćanje pouzdane osobe – dobivanje informacija i vodstva od osobe od povjerenja. U terapiji klijenti trebaju pouzdanu, konstantnu osobu na svom putovanju kroz psihoterapijski rad, ali i zaštitu od vlastitog kriticizma, obrazaca ponašanja itd.

4.           Potvrda osobnog iskustva – potvrda životnog iskustva kroz podijeljeno iskustvo i uzajamni doživljaj, biti u društvu nekoga tko je sličan i tko razumije jer je imao isto ili slično iskustvo. Terapeuti to na starohrvatskom zovu “self disclosure”.

5.           Samodefiniranje – izražavanje svoje posebnosti i jedinstvenosti te primanje prihvaćanja od druge osobe, samodefiniranje je komunikacija identiteta kojeg smo sami izabrali, kroz izražavanje ideja, interesa i preferencija, a bez ponižavanja ili odbacivanja. Ovu potrebu lako primjećujem u terapijskom procesu.

6.           Imati utjecaj – iskusiti osjećaj (opet malo anglizama) agency i efficacy, utjecati na drugoga na neki željeni način, utjecati na promjenu u drugom.

7.           Da druga osoba inicira – da druga osoba bude odgovorna i preuzme inicijativu za kontakt.

8.           Izražavanje ljubavi – pokazati zahvalnost, privrženost ili zahvalnost radeći nešto za drugoga. Kad se osjećamo sigurni, validirani, prihvaćeni, potvrđeni, samodefinirani, utjecajni i traženi, onda možemo izraziti ljubav.

Vrijednost psihoterapijske seanse leži u tome što pruža siguran prostor za izražavanje, istraživanje i razumijevanje vlastitih misli, osjećaja, ponašanja i – potreba. Terapeut pruža podršku, empatiju i stručno vođenje klijenta u procesu samorazumijevanja i osobnog rasta. Kroz terapiju se može postići emocionalno olakšanje, promjena nezdravih obrazaca, razvoj novih vještina te bolje funkcioniranje u svakodnevnom životu. Terapijska sesija može pomoći klijentu da stekne dublje razumijevanje sebe, poboljša međuljudske odnose i postigne veću dobrobit i zadovoljstvo u životu.

Kroz psihoterapiju, koristeći principe Transakcijske Analize (TA), pomažem klijentima da prepoznaju, razumiju i zadovolje svoje relacijske potrebe kako bi izgradili ispunjujuće odnose koji su temelj zdravog i sretnog života. Istovremeno, neke od tih potreba zadovoljavaju se kako direktno, tako i indirektno tijekom terapijskog procesa. Relacijske potrebe često su temeljne i neophodne za naše psihičko blagostanje, oblikujući našu sposobnost za povezivanje s drugima, razvoj intimnih odnosa i osjećaj podrške i ljubavi. Jesu li ti sve potrebe zadovoljene i kako ih možeš zadovoljiti?

Autorica: Azra Imširović
Specijalizantica sam psihoterapijskog pravca Transakcijska analiza te radim s klijentima uživo u centru Zagreba i online. Neke od tema s kojima najviše radim su: anksioznost, burn out, trauma, poremećaji hranjenja, neplodnost, samopouzdanje itd. U radu kombiniram znanja iz drugih terapijskih pravaca kao što su Integralna tjelesna terapija (trenutno sam u edukaciji), logoterapija, DBT itd. Radim relacijski, iznimno mi je važan odnos terapeut – klijent. Veselim se upoznati te!

Web www.dobrobit.net, Instagram https://www.instagram.com/centardobrobit, FB https://www.facebook.com/centardobrobit, LinkedIN https://www.linkedin.com/in/iazra/, E-mail centardobrobit@gmail.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More