Ljiljana i Neda, osnivačice Digitalne prakse: Od ideje do realizacije prošlo je samo 40 dana!

by Vaše Priče
296 views

Kako ste se vas dvije upoznale i odlučile na zajedničku suradnju?

Ljiljana: Neda i ja smo se upoznale pre nekoliko godina, onlajn, kada je ona započinjala svoju avanturu sa Biznis Alhemijom, a ja se tek odvažila da počnem da razmišljam o treninzima u oblasti poslovne komunikacije i profesionalnog imidža. Dala mi je neki savet preko Instagrama, i to me je baš nedavno na to podsetila. Tek kasnije smo se upoznale i uživo, jer smo shvatile da smo susjede.

Neda: Meni se dopala ideja da neko piše o etici u poslovanju i da daje značaj stvarima koje su na Balkanu izumrle sa raspadom zemlje, a kako Biznis Alhemija ima za cilj  transformaciju, što joj samo ime govori, bilo je logično da je pozovem da mi bude gošća na jednoj od radionica. Iako smo susjede, najčešće se viđamo preko Zoom-a.

Možete li nam reći više o vašem prvom projektu, Digitalna praksa?

Ljiljana: Digitalna praksa je bila naš inicijalni projekat kojim smo želele da malim poduzetnicima pružimo konkretnu pomoć da budu što vidljiviji onlajn, bez obzira na to što su tek na početku svojih poduzetničkih priča. S druge strane, tu su početnici u digitalnom marketingu, koji su prošli silne edukacije, ali još uvek nemaju poligon da svoje ideje sprovedu u delo i obogate svoj portfolio.  

Neda: Projekat je nastao niotkud, kao posledica jednog telefonskog razgovora, u kom je Ljiljana pričala o svom glavnom utisku sa velike konferencije o ženskom poduzetništvu u Beogradu. Ja sam je sam registrovala kako bi bilo super da postoji jedna takva platforma, koja bi bila balkanski Upwork, jer se odlično razumemo, a ona je rekla: „Hajde da je napravimo“ I od ideje do realizacije i lansiranja je prošlo 40 dana.

Ljiljana: Platforma je još uvek besplatna za sve korisnike, ne stižemo u velikoj meri da se bavimo članovima, jer smo od samog početka insistirale da je reč o njihovoj proaktivnosti da sebi obezbede pravu osobu.

Neda: Ljiljana i ja smo bile oduševljene prvim rezultatima i povratnim informacijama koje smo dobile. Ovo iskustvo je postavilo temelje za naš sledeći veliki projekat – Brand me Hub.

Kako ste došle na ideju za novi projekt Brand me Hub?

Neda: Ja sam ideju o edukaciji za lični brending imala odavno, a čitav model sam dizajnirala za potrebe mog završnog master rada na koučing akademiji, jer sam želela da kreiram nešto što bi pružilo još dublji i personalizovaniji pristup ličnom brendiranju. Nakon sastanka u Zavodu za intelektualnu svojinu, ponosno sam ga pokazala Ljiljani i rekla da će to biti moj dalji pravac delovanja. Ubrzo posle toga sam krenula da se sertifikujem za NLP trenera i nisam stizala da pokrenem projekat u onom obliku u kom sam želela.

Ljiljana: Ja sam se oduševila dubinom programa koji mi je Neda pokazala. Nedugo posle toga sam se razbolela i kako sam imala fizičke manifestacije, nisam mogla da radim sa klijentima. Baveći se sobom, ali bez konstantnih prihoda, od edukacija, tražila sam način za „pasivni prihod“ i razgovarala sa Nedom. Ona mi je dala nekoliko ideja, koje su me usmerile na razmišljanja. Vrtela sam se u krug, jer je sve podrazumevalo jedan aktivniji rad na društvenim mrežama, a moje mreže su mrtve. Lično ih ne volim, a kako nisam ni sama za njih zainteresovana, još me je manje vuklo da na njima gradim bilo šta. I tako je došao intervju Sema Altmana, iz Open AI, koji je rekao da će 75% marketinških stvari (tada) preuzeti ChatGPT. Tada lrećem na intezivne edukacije iz oblasti prompt inženjeringa i AI i sve vreme mi je u glavi taj koučing model, ta kružnica koja nema početak i kraj, jer stalno evoluiramo. Shvatila sam da sam ja najbolja ciljna grupa za jedan takav program.

Šta je Alhemija mentorski program i kako funkcionira?

Ljiljana: Alhemija je sveobuhvatan mentorski program koji poduzetnicima pomaže da izgrade, promovišu i monetizuju svoj lični brend. Naš cilj da poduzetnicima pružimo alate i strategije koje će im pomoći da izgrade autentičan lični brend, koristeći napredne AI tehnologije. Program je osmišljen tako da kombinuje teoriju i praksu. Program se sastoji od osam modula koji pokrivaju sve aspekte ličnog brendiranja, od definisanja autentičnosti do implementacije naprednih digitalnih strategija. Zapravo, Alhemija je akronim od reči koje su nazivi za module. 

Neda: Ja sam bila onih koji nisu verovali da AI može kreirati našu autentičnost. Jedna od onih koja veruje u moć čoveka i ličnosti, i moji pokušaji korišćenja ChatGPT su se svodili na to da dobijem ideju, a da kasnije napišem, uglavnom, sve sama, jer nisam bila zadovoljna rezultatima. Kada mi je Ljiljana pokazala promptove za naš prvi modul kroz koje me je sprovela, ja sam u čudu samo ponavljala: „Ovo daje onu jasnoću, koju mi nemamo, jer smo previše u celoj materiji. Pogled spolja koji menja perspektivu, to je game changer!“ Tu se moje poverenje prema mogućnostima ChatGPT alata drastično promenilo, jer sam sebi na svom primeru pokazala da može. Svaki modul uključuje teorijske lekcije, praktične vežbe i polaznici dobijaju specijalno dizajnirane promptove upravo za koučing model na osnovu kog je i nastao i vodimo ih od toga da razumeju ko su oni, ko im je ciljna grupa, šta prodaju, koji formati im odgovoraju za promociju toga. AI alati koje koristimo omogućavaju našim polaznicima da brzo vide rezultate i prilagode svoje pristupe u realnom vremenu. 

Kako AI tehnologije mogu pomoći u osobnom brendiranju? Zar takav sadržaj nije generički?

Neda: AI tehnologije nude brojne prednosti u procesu ličnog brendiranja. Na primer, mogu analizirati velike količine podataka kako bi identifikovale trendove i preferencije vaše ciljne publike. Ovo omogućava poduzetnicima da kreiraju sadržaj koji je relevantan i prilagođen specifičnim interesima njihove publike. A mnogi od nas, uključujući tu i mene do skoro, su roboci svojih uverenja i otpora prema promeni, jer će AI promeniti sve, a na nama je da već danas to prihvatimo i budemo prvi koji će na tom talasu krenuti da osvajaju nova tržišta.

Ljiljana: To je bio i Nedin stav dok nismo raspakovale njenu ličnost, na osnovu koje je posle krenula da koristi svog bota. Sad mi kaže: „Ovaj moj piše sve bolje.“ Poenta je da je ovo svosmerno učenje, jer je komunikacija dvosmerna ulica, a vi ovde komunicirate sa mašinom. I koliko je dobro nahranite podacima, toliko kvalitetan rezultat dobijate. Ja često kažem da nema lošeg rezultata, već lošeg prompta. Još uvek dobijamo utiske sa našeg prvog vebinara, kada smo pokazale na konkretnim primerima učesnika kako mogu da kreiraju nedeljni plan objava i samu bojavu da zvuči kao oni.

Zašto je osobni brend važan za poduzetnike danas i kakva je njegova budućnost?

Ljiljana: U današnjem digitalnom svetu, lični brend postaje sve važniji, jer pomaže poduzetnicima da se izdvoje u moru sličnih ponuda. Jak lični brend gradi poverenje i kredibilitet, što je ključno za privlačenje i zadržavanje klijenata. Ja sam to najbolje osetila na svojoj koži, jer me nije bilo onajn.

Neda: U budućnosti, lični brend će biti još važniji kako digitalna prisutnost postaje dominantna. Poduzetnici koji budu uspešno integrisali AI tehnologije u svoje strategije ličnog brendiranja moći će da ostanu korak ispred konkurencije, prilagođavajući se brže promenama na tržištu i bolje razumevajući potrebe svoje publike. Verujem da će autentičnost postati ključna valuta u digitalnom svetu.

Kakvi su vaši planovi za budućnost?

Ljiljana: Naš plan je da nastavimo sa unapređivanjem Alhemija programa i uvođenjem novih AI tehnologija kako bi naši učesnici imali pristup najnovijim alatima i strategijama. Takođe, planiramo širenje na međunarodno tržište i pokretanje novih inicijativa za poduzetnike.

Neda: Fokusiraćemo se i na kreiranje dodatnih resursa i materijala koji će pomoći našim polaznicima da još efikasnije koriste AI u svom poslovanju. Naš cilj je da Alhemija postane sinonim za uspešno lično brendiranje uz pomoć veštačke inteligencije.

Koju poruku biste poslale ženama poduzetnicama koje razmišljaju o pridruživanju vašem programu?

Ljiljana: Verujte u sebe i svoje ideje. Sa pravim alatima i strategijama, možete postići velike stvari. Alhemija je tu da vam pomogne da otključate svoj puni potencijal i izgradite brend koji će vas predstavljati u najboljem svetlu. Budite AI Pioniri i pridružite nam se u toj misiji.

Neda: Ne bojte se inovacija i novih tehnologija. AI može biti moćan saveznik u vašem poslovanju. Pridružite se našem programu i dozvolite nam da vam pokažemo kako možete koristiti AI za postizanje vaših ciljeva.

Imate li neku generalnu poruku za sve preduzetnice?

Ljiljana: Da, želimo da poručimo svim preduzetnicama da nikada ne prestanu da uče i razvijaju se. Svet se brzo menja, a sa njim i načini na koje poslujemo. Iskoristite svaku priliku da unapredite svoje veštine i proširite svoje znanje.

Neda: Takođe, važno je da se povežete sa zajednicom i pronađete podršku među kolegama preduzetnicima, što ova grupa i radi. Deljenje iskustava i učenje jedni od drugih može biti izuzetno korisno. I zapamtite, svaki korak ka unapređenju vašeg ličnog brenda je korak ka dugoročnom uspehu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More