Danijela Ninić: Radim s puno strasti kako bih svaki buket pretvorila u čarobno sjećanje i cvjetnu umjetninu

by Vaše Priče
542 views

Za početak, možeš li nam se kratko predstaviti?

Moje ime je Danijela Ninić, vlasnica sam prvog Hrvatskog studia za prešanje vjenčanih buketa i izradu cvjetnih umjetnina od prešanog cvijeća. Od malena obožavam cvijeće i oduvijek mi je bio san raditi sa cvijećem na neki način. Također oduvijek sam voljela crtati i bojati što su mi i dalje najdraži hobiji u kojima uživam u slobodno vrijeme. No, tokom školovanja nisam voljela učiti, a to je rezultiralo i nižim ocjenama koje mi nisu dopustile školovanje u umjetničkom smjeru. Tako da sam odabrala frizersku školu koju sam završila u rodnome Samoboru. Nakon školovanja nikada nisam radila kao frizer već sam se zaposlila u prodaji i ostala u njoj sve do prošle godine kada sam donijela presudnu odluku, dala otkaz u prodaji luksuznih švcarskih satova i pokrenula svoju poduzetničku priču.


Kako je tvoja strast prema prešanju cvijeća evoluirala u brend “Cvjetni Put”? 

Obožavala sam izrađivati herbarije u osnovnoj školi, gdje sam već tada primjetila ljubav prema prešanom cvijeću. No, život je imao neke druge planove za mene, pa se desi tren da zaboraviš što si volio kao klinac. Sve do ljeta 2020. godine kada me prijateljica podsjetila na prešano cvijeće i ja sam poželjela ponovno oživiti te uspomene iz djetinjstva. Ubrala sam nešto cvijeća iz vrta, te se zaputila u proučavanje tehnika prešanja cvijeća i odlučila sam se za tradicionalnu drvenu prešu. Također, prijateljici sam predložila da isprešam buket kojeg je donjela sa vjenčanja i da ga pretvorim u zauvijek sačuvanu uspomenu. Sam proces se na prvu učinio tak jedntavan i lak, no to je bilo daleko od istine. Metodama pokušaja i promašaja sam najviše naučila kako posušiti odnosno isprešati cvijet da on zadrži i dalje svoju ljepotu. Iz tog procesa učenja se rodila ideja za moj brend Cvjetni Put koji označava zapravo taj moj put učenja o prešanju cvijeća koji je trajao dvije i pol godine dok nisam konačno otvorila svoj obrt. No, ja i dalje čitam tekstove, knjige, uzimam online tečajeve, a i komuniciram sa zajednicom žena koje su u istom poslu, a sve s ciljem da cvijeće očuvam, što je bolje moguće. Učenju nikada kraja, no sada učim sa voljom i veseljem jer je to ono što me istinski ispunjuje. Trenutno imam zavidno znanje o prešanju cvijeća, toliko sam samopouzdana da bih mogla i sama biti voditelj edukacije kako uspješno isprešati cvijeće.


Ideja sačuvanih vjenčanih buketa u obliku cvjetnih umjetnina zvuči predivno. Možeš li podijeliti s nama kako tvoji kupci reagiraju kad vide konačni proizvod? 

Oh, to je zaista čaroban trenutak! Kad moji dragi kupci prvi put vide svoj prešani vjenčani buket, izrazi oduševljenja i radosti jednostavno su nevjerojatni. Mnogi od njih se smješkaju od uha do uha i ne mogu skriti svoje uzbuđenje. Njihove oči sjaje od sreće, a ponekad čak zadrže dah od divljenja. Njihova sreća i zahvalnost osjećaju se u zraku, a često čujem riječi poput “predivno”, “nevjerojatno” i “tako sam zahvalana”. Reakcije su iskrene i ispunjavaju srce toplinom. Svaki buket ima svoju jedinstvenu priču koja odražava ljubav i sreću tog posebnog dana. To je prava privilegija za mene kao umjetnice da budem dio tog trenutka i donesem radost u živote mojih klijenata. Radim s puno strasti kako bih svaki buket pretvorila u čarobno sjećanje i cvjetnu umjetninu koja će im uvijek izmamiti osmijeh na lice.

Možeš li nam otkriti malo više o svom kreativnom procesu? Kako odabireš cvijeće za prešanje i kako pristupaš stvaranju slika od prešanog cvijeća?

Kada se upustim u stvaranje cvjetnih umjetnina, prvi korak je branje cvijeća ili dostava buketa od klijentice. Ako su to nježni cvjetovi iz livade, pažljivo ih postavljam unutar preša od prirodna drva. Ako je riječ o buketu, tada dolazi proces razlaganja na najfinije dijelove. Ruže, ti predivni cvjetovi s mnogo latica, pažljivo se razlažu i postavljaju u preše, stvarajući pravo cvjetno blago. Moja tehnika prešanja cvijeća uvijek se oslanja na drvene preše. Iako postoje razne metode, ja sam se zaljubila u onu koja poštuje prirodni proces sušenja biljaka. U preši, svaki cvijet je pažljivo položen na papir i obložen kartonom, omogućavajući mu da zadrži svoj oblik i teksturu dok se suši. Taj šarmantan cvjetni svijet ostaje zapečaćen u preši tijekom razdoblja od 6 do 8 tjedana. Tokom tog vremena, pažnja je usmjerena na čuvanje njegove svježine dodavanjem suhog papira svakih nekoliko dana kako bi zadržao svoju prirodnu ljepotu. Sve cvijeće se tijekom tog razdoblja blago transformira – nijanse postaju intenzivnije, a to je upravo taj čarobni proces koji ga čini posebnim. Prešanje cvijeća zaista je umjetnost koja traži vremenski angažman i strpljenje. Osobno, taj proces osjećam kao duboku opuštajuću meditaciju. U izradu jedne umjetnine, od trenutka kada cvijeće ulazi u preše do trenutka kada ga postavljam u okvir, ulažem između 20 i 30 radnih sati. Kada napokon nježno izvadim cvijeće iz preša, postavljam ga u obliku umjetničkog djela, unutar drvenog okvira. Drvo kao okvir na neki način simbolizira sklad s prirodom cvijeća, stvarajući cjelovitu sliku koja oduzima dah.

Spomenula si da si učila prešati cvijeće metodama pokušaja i promašaja. Koje su bile najveće prepreke s kojima si se suočila i što si naučila iz tih izazova?

Bez sumnje, putovanje kroz prešanje cvijeća bilo je ispunjeno izazovima i nevjerojatnim spoznajama. Jedna od najvećih prepreka koju sam naišla bila je suočavanje s vlagom u cvijeću. U početku, nisam uvijek pridavala dovoljno pažnje ovom faktoru, što je često rezultiralo promjenama boje i teksture cvjetova tijekom sušenja. No, upravo kroz te situacije shvatila sam koliko je važno pažljivo pripremiti cvijeće prije prešanja kako bi se izbjegao gubitak autentičnosti. U svijetu cvijeća, naišla sam i na specifične izazove poput ljiljana i orhideja. Njihova osjetljivost i struktura često su činili prešanje izazovnijim. Raditi s takvim cvjetovima zahtijevalo je dodatnu preciznost i pažljiv pristup kako bi se očuvali njihovi prepoznatljivi oblici i ljepota. Kroz sve ove izazove naučila sam važnost prilagodbe i istraživanja, te kako svaki cvijet ima svoj jedinstveni karakter koji treba pažljivo razumjeti. Svaki neuspjeh postao je prilika za učenje, a kroz svaki uspjeh postizala sam dublje razumijevanje tehnike i cvjetnog svijeta općenito. U konačnici, svaki izazov me inspirirao da nastavim rasti i unapređivati svoju tehniku. Rad s cvjetovima kao što su poluput ljiljani i orhideje postao je dragocjen izvor znanja, a otkrivanje načina kako s njima postupati naučilo me vrijednoj lekciji o strpljenju, prilagodbi i beskrajnoj ljepoti prirode.

Tvoj životni put te vodio od frizerske škole preko prodaje luksuznog nakita do umjetničkog stvaralaštva. Kako se osjećaš kad pogledaš unatrag i vidiš različite faze svog života? Kako su prethodna iskustva oblikovala ono što radiš danas?

Gledajući unatrag, osjećam se iznimno zahvalno na različitim fazama svog života i profesionalnom putu koji me doveo do umjetničkog stvaralaštva danas. Svaka faza mog života donijela je svoje jedinstvene izazove i radosti, i svaka od njih je oblikovala osobu i umjetnika kakav sam danas. Moje iskustvo u frizerskoj školi pružilo mi je vještine u preciznosti i detaljima, kao i sposobnost da radim s različitim materijalima, što se pokazalo korisnim u mojem trenutnom umjetničkom radu. Prodaja luksuznog nakita naučila me cijeniti estetiku, kvalitetu i detalje, aspekte koji su od suštinskog značaja u stvaranju prešanih cvjetnih umjetnina. Svaka prethodna faza donijela je sa sobom i vrijedne lekcije o strpljenju, posvećenosti i istrajnosti. Shvatila sam da svaki korak na mom putu ima svoju svrhu i doprinosi mom osobnom i profesionalnom rastu. Na kraju, sada kroz umjetničko stvaralaštvo mogu kombinirati svoje kreativne strasti s tehničkim vještinama koje sam stekla tijekom godina. Sve to čini me bolje opremljenom da stvaram prekrasne prešane cvjetne umjetnine koje donose radost i ljepotu u živote drugih. Životni put je putovanje ispunjeno izazovima i blagoslovima, a svaka faza oblikovala je osobu koja danas sa strašću i ljubavlju stvara umjetnost od prešanog cvijeća.

Postoji li zajednica ili mreža umjetnika koji se bave prešanjem cvijeća? Jesi li uspostavila kontakte s drugim umjetnicima u svrhu dijeljenja znanja i iskustva? Koliko misliš da su bitne takve zajednice?

Definitivno, postoji zajednica i mreža umjetnika koji se bave prešanjem cvijeća. U svojoj umjetničkoj praksi, uspostavila sam kontakte s drugim umjetnicima iz ove zajednice kako bih dijelila znanje, iskustva i inspiraciju. Takve zajednice su izuzetno važne jer pružaju platformu za umrežavanje, učenje i međusobnu podršku. Surađujući s drugim umjetnicima koji dijele istu strast prema prešanju cvijeća, otvorila sam vrata razmjene kreativnih tehnika, savjeta o tehničkim izazovima i inovativnih pristupa. Kroz ove kontakte, naučila sam nove načine kako bolje očuvati cvijeće tijekom prešanja, eksperimentirati s različitim kompozicijama i bojama te dodatno unaprijediti svoj rad. Bitne su takve zajednice jer pomažu umjetnicima da rastu i razvijaju se, podupiru jedni druge u izazovima i dijele radosti uspjeha. Pored toga, osjećaj pripadnosti zajednici pruža inspiraciju i motivaciju, posebno kada se suočavamo s kreativnom blokadom ili nedoumicama. Ukupno gledajući, ta umjetnička mreža postala je vrijedan resurs za me kao umjetnika prešanog cvijeća. Pomoću nje, imam priliku rasti, razvijati se i pridonositi širenju ljepote prešane cvjetne umjetnosti.

Kakvi su ti planovi za budućnost? Ima li neka ideja koja čeka da je ostvariš? 

Jako sam uzbuđena zbog budućnosti i svega što dolazi. Neću mnogo otkrivatni no jedna od ideja koja me trenutno posebno inspirira je rastući trend prešanog cvijeća u modi. Vidim velik potencijal za suradnju sa hrvatskim modnim dizajnerima kako bismo stvorili jedinstvene i prekrasne komade odjeće i modnih dodataka. Zamislite prekrasne haljine s delikatnim prešanim cvjetnim motivima ili elegantne torbice ukrašene cvjetnim umjetninama. To bi mogao biti spoj prirodnih elemenata i umjetničke kreacije koji bi unijeli dozu ljepote i romantičnosti u svijet mode. Suradnja s kreativnim dizajnerima omogućila bi mi da istražim nove načine primjene prešanog cvijeća i da dodatno proširim svoju umjetnost. U konačnici, želja mi je spojiti prešano cvijeće s modnom scenom na način koji će donijeti radost, inspiraciju i originalnost svakom komadu odjeće ili dodatku. To je samo jedna od mnogih uzbudljivih ideja koja me čeka i jedva čekam vidjeti kako će se sve razviti u budućnosti.

I za kraj, gdje te mogu naći čitateljice zainteresirane za tvoje proizvode?

Svi zainteresirani za saznati više informacija, možete me pronaći na : Web stranica www.cvjetniput.com Instagram www.instagram.com/cvjetniput, Facebook www.facebook.com/cvjetniput, Pinterest www.pinterest.com/cvjetniput You Tube www.youtube.com/@cvjetniput

Tamo ćete pronaći moje najnovije kreacije, informacije o dostupnim proizvodima i možda pronaći nešto što će vas oduševiti! Veselim se vašem interesu i nadam se da ćemo uskoro moći podijeliti zajedničku strast prema prešanom cvijeću.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More