Budi sebi najbolja šefica

by Vaše Priče
505 views

Draga poduzetnice,

Danas ću Vam predstaviti svoju praksu koja mi pomaže da uvijek budem vjerna sebi u poslovnom svijetu i da ne odgovaram nikome drugome kada su u pitanju moji snovi i način njihovog ostvarenja. Ovo je praksa koja me tjera i na odgovornost, što sam otkrila da je jedna od najzeznutijih stvari kada sam sama sebi šef.

Konstantno preuzimanje odgovornosti u početku može biti prilično zahtjevan zadatak jer uvijek je lakše svaliti odgovornost na druge i ne suočavati se sa svojim emocijama i mislima. Isto tako, kada znaš da je sve na tebi, odjednom počinješ razmišljati izvan kutije – jer moraš mijenjati perspektivu da riješiš situacije. I onda se iz te kutije rasprši jedan val kreativnosti na kojem lagano surfaš prema cilju.

Morate slijediti samo dva pravila:
1. Biti u potpunosti iskrena sa sobom
2. Ne kriviti se, već preuzeti odgovornost

Ovu praksu preporučujem da radite kvartalno, a u početku brzinsku provjeru i na tjednoj bazi.

Ono što Vi kao šefica trebate znati su Vaše životne vrijednosti i Vaša svrha u poslovanju. Bez toga možete zujati kao muha bez glave, a Vaše će poslovanje stagnirati.

Redoslijed pitanja kao i sama pitanja neka budu u skladu s Vama i s Vašim životnim vrijednostima. Moja najvažnija vrijednost je sloboda pa ću dati primjere pitanja za nju, ali  krećem s provjerom osnovnih potreba.

Prvi korak je provjeriti sa sobom jesu li ti zadovoljene osnovne potrebe prema Maslowljevoj hijerarhiji potreba: fiziološke potrebe i sigurnost.

Izvor slike: Simons, Janet A. et al.

Ja se u potpunosti slažem da ne mogu biti dobro, a s obzirom smo moj biznis i ja usko povezani – ni moj biznis ne može biti dobro ako nisu zadovoljene moje osnovne potrebe. I uvijek se prvo moram pobrinuti za njih.

– Kako se hranim u zadnje vrijeme? Ako se hranim dobro – kakva mi je probava?
– Kakva mi je kvaliteta sna?
– Pijem li dovoljno vode, kakva mi je seksualni život, jesam li fizički aktivna itd.
– Osjećam li sigurnost – sa sobom, u svojem domu, na radnom mjestu itd.

Zatim psihičke potrebe:

– Provodim li kvalitetno vrijeme s bližnjima, jesmo li u kontaktu koliko bih voljela da jesmo?
– Poštujem li ih i poštuju li oni mene – jesu li to odnosi kakve želim imati? Itd.
– Poštujem li samu sebe? Na koji način si to pokazujem – govorim li NE situacijama koje nisu dobre za mene?

Ako su odgovori negativni – moram se odmah posvetiti tome bez odgađanja. Zato što su mi fizičko i psihičko zdravlje i odnosi s bližnjima na listi prioriteta važniji od posla.

Zatim prelazim na moju najvažniju životnu vrijednost i ostale potrebe. Na sva ova pitanja je jako važno odgovarati iz perspektive zaposlenice/radnika. Najbolje je zamisliti si da te zaposleni kod nekog drugog.

Odabrala sam poduzetništvo jer mi daje slobodu i prostora i vremena i novaca.

Dakle:

– Imam li slobodnog vremena koliko sam željela kada sam ulazila u poduzetništvo? Iskreno? Zbroji sve sati rada?
– Uzimam li dovoljno slobodnih dana? Godišnjeg?
– Odmaram li kada sam bolesna ili me nešto boli – ili i dalje radim?
– Zarađujem li koliko želim? Želim li povišicu???
– Idem li na nova mjesta?

Potom prelazim na posao:

– Osjećam li se zarobljeno na svojem poslu?
– Jesam li sretna na poslu?
– Jesam li pod stresom?
– Je l’ mi se da radit?
– Osjećam li se motivirano?
– Ispunjavam li svoju višu svrhu?

Ako je bilo koji od ovih odgovora negativan – prvo identificirati točnu ulogu koja nije zadovoljna i s kojim dijelom posla nije zadovoljna i onda samo kopati sa “zašto?” dok ne dođem do odgovora.

Zatim se održava sastanak svih mojih poslovnih uloga kako bi se problem riješio. Npr. Uloga šefice,uloga vođe, uloga marketinškog stručnjaka, uloga voditelja društvenih mreža, uloga prodavača, uloga radnika (tj. posao koji najviše obavljate)… Neke uloge volimo, neke nam idu na živce. Neke uloge ste delegirale na druge.

Najvažnija uloga je uloga vođe – dobar vođa ima jasnu viziju i misiju i sposobnost da ju prenese na sve druge uloge kako bi i one bile vođe svojeg odjela. Vođa zna svoju svrhu, viši cilj koji neće donijeti korist samo njemu nego i drugima. Ne zaboravite da je fokus uvijek na vrijednosti koju dajete klijentima – dakle svrha je da na svoj način pomažemo drugima.

“Na putu prema uspjehu svakako ostanite posvećeni uzdizanju života na kojeg utječete i nastojanju da ovaj svijet ostavite boljim no što ste ga zatekli. To je ono što čini vrijednost.” R.Sharma

Kada promotrite što ste zaključile postavljanjem pitanja, radite promjene u poslovanju.

Morate identificirati koja ili koje su uloge u zaostatku i pozabaviti se njima. I tu dolazi do velikog preuzimanja odgovornosti svake uloge.

Da l’ loše obavljaju svoj posao zato što ne znaju bolje ili zato što im se ne da?

Ako ne znaju bolje, idemo googlati rješenje, idemo pitati druge za savjet ili pomoć, idemo se educirati. **Svaki problem ima rješenje. Ako nema rješenje onda je činjenica.** Dakle, svaki se problem može riješiti – a prvo ga treba identificirati.

Ako neka uloga ne obavlja svoj dio posla kako treba jer joj se ne da – tu nastupa vođa. Vođa mora odlučiti u dogovoru s ulogom šefice i računovođe želi li i ima li mogućnosti delegirati posao nekome, ili će motivirati Vašu ulogu.

I same znate da je svaki dio posla bitan – da nije – ne bi ga obavljale.

Zašto je taj dio posla baš bitan? Što mi omogućuje? Kako služi mojem poslovanju? Vođa u Vama Vas mora motivirati da sagledate širu sliku i da promijenite perspektivu.

Ako je problem u zaradi, a sve ostale uloge dobro obavljaju svoj posao – vrijeme je da šefica napravi analizu tržišta, novu strategiju i digne cijene svojih usluga/proizvoda.  Beskompromisno. Cijenite svoj rad. I to ne samo ulogu sebe kao radnika, nego i sve druge uloge. Vi obavljate po nekoliko poslova – druge firme imaju različite osobe na svakoj od tih pozicija. Ne trebate zanemarivati ni jednu ulogu koju obavljate jer samoj sebi tako govorite: ovaj dio tebe nije vrijedan. Da ste kod nekog drugog zaposlene, a ne cijeni vas – promijenile bi posao. Dakle, zašto sebi dopuštati ponižavanje same sebe? Imam li poštovanja prema sebi – čime opet dolazimo do zadovoljavanja psiholoških potreba.

Moramo same sebi postaviti granicu i ispoštovati ju, ma kakva god će knedla u grlu biti i s kakvih god da se strahovima moramo suočiti pri, primjerice, podizanju cijena. Ali sjetite se, i to je samo problem koji ima rješenje.

Nađite uporište svakog problema koji vas sputava da budete najbolja šefica sebi koja možete biti i pozabavite se time.

Poduzetništvo nas tjera na osobni rast kako bi mogle rasti profesionalno. Nije ugodno – ali je tako.

Ako niste više sretne na svojem poslu u ulozi radnika i vođe jer Vas to više ne ispunjava – preporučujem da napravite dublju samorefleksiju (ako ne možete same uz pomoć stručnjaka) i otkrijete čime se zapravo želite baviti.

Provođenjem ove prakse će većina odgovora s vremenom biti pozitivna, a Vi ćete biti zadovoljnija poslovna žena.

Ukoliko je puno odgovora trenutno ne, moj savjet je da ne mijenjate sve odjednom – nego prema svojim životnim vrijednostima. Ne želim da se osjećate preplavljeno promjenama i onda odustanete od svega. Gasimo jednu po jednu vatru. Međutim, nemojte zaboraviti da ne morate sve vatre gasiti sami. Zajedno smo jače, a uz pomoć je sve lakše.

Uvijek budite nježni prema sebi. Jedno je preuzeti odgovornost (što JA mogu učini da riješim ovu situaciju?), a drugo je kriviti se (zašto sam to napravila ovako, ja sam takva i onakva, meni ništa ne ide…). Nemojte se kriviti kada nešto ne ide jer na taj način ostajete u ulozi žrtve, zakopate se u mjestu kao noj i ne vidite dalje od svoje glave. Umjesto toga, potapšaj se po ramenu za trud, motiviraj se i sagledaj situaciju iz drugog kuta.

Vi ste sebi jedina konstanta svojeg poslovanja, budite ponosni na sebe koliko ste toga već ostvarili, koliko ste hrabro ušli u poduzetništvo, možda i bez podrške bližnjih. Pišite na papir svoja postignuća svaki dan. Jer ovo nije lak put, ovo je svijet kojeg su krojili muškarci generacijama i naravno da ih mi ne možemo pratiti ako se igramo po njihovim pravilima. Zato gradimo svoja, u kojima ste Vi ispred svojeg biznisa, koji će kada slušate sebe, procvasti na svim poljima.

Hvala Vam na čitanju, ovo je moj način da ostanem na zvjezdanom putu, a nadam se da ćete ju i Vi provoditi na svoj način i da ste naučili nešto novo danas.

Ako trenutno imate puno negativnih odgovora na postavljena pitanja te želite vodstvo i podršku u izgradnji biznisa koji će biti u skladu s Vama – pridružite mi se na Poduzetničkom izazovu – zabavnom programu osobnog i poslovnog razvoja za poduzetnice. Kroz 5 tjedana ćemo proći bitne teme poduzetništva, raditi na oblikovanju pravog poduzetničkog mindseta i naučiti kako biti nježna prema sebi na svakom koraku. Sve informacije i prijave nalaze se na linku: https://forms.gle/VXhyMs6ZxPoJUNyt7

O autorici: Ja sam Monika Bakalović – kreativka i veliki sanjar. Oduvijek sam si sama stvarala poslove u kojima sam ja bila šefica. Započela sam instrukcijama u osnovnoj školi što se nastavilo sve do sredine fakulteta, kada sam se odlučila okušati u digitalnom crtanju i krenula s radom 2018. godine. Po završetku fakulteta i stjecanju diplome magistre naftnog rudarstva odlučujem slijediti svoj san da budem umjetnica i otvoriti obrt. Prvi put predajem zahtjev za poticaje za samozapošljavanje 2021., a drugi put početkom 2022. kada ih dobivam i napokon otvaram svoj obrt. Paralelno počinjem s aktivnim radom na poduzetničkom mindsetu. Početkom ove godine sam pomoću ove prakse shvatila da sam kroz 5 godina i više od 1000 zadovoljnih klijenata uspjela razviti predivan i uspješan biznis i da želim podijeliti svoje znanje i olakšati put drugim ženama koje se muče s problemima i izazovima koje sam i ja nekada imala. Odlučila sam se prekvalificirati i tako stekla titulu Business coach practitionera.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More