iva kuštrak

Iva Kuštrak: Raspolaganje svojim vremenom mi je najdragocjenija prednost poduzetništva

by Blanka Horbec Davidović
291 views

Iva Kuštrak, poduzetnica i  vlasnica malog studija u kojem vodi svoj brend dječje ekološke odjeće Zekko Kids, bavi se nečim što je zapravo rijetkost na hrvatskom tržištu –  ručno šivanje dječje ekološke odjeće od 100% lana .


Iva Kuštrak

 Pozdrav Iva, možeš li nam se kratko predstaviti ?

Bok, ja sam Iva Kuštrak – „one woman bend“  iza malog brenda Zekko Kids. Živim u Zagrebu sa suprugom i naše dvoje dječice – 6 godišnjim Petrom i 4 godišnjom Koranom koji su moja vječna inspiracija. Uživam u toploj i pjenastoj ječmenoj kavi sa biljnim mlijekom, planiranju, sadnji i ubiranju plodova mog malog vrta te slušanju podcastova dok šivam. Također, strasni sam ekolog te nastojim živjeti, raditi i odgajati djecu u skladu sa prirodom.

Možeš li nam opisati čime se baviš i koji je koncept tvog brenda?

Zekko Kids je mali ekološki brend odjeće i modnih dodataka namijenjen bebama, djeci do 5 godina i mamama. Svaki komad je ručno šivan u mojem malom studiju u našem domu. Čvrsto vjerujem u održivu, sporu i etičnu modu te vjerujem da je handmade odjeća izrađena od kvalitetnog i ekološkog materijala lana upravo to.

Zašto si se odlučila osnovati svoj brend i krenuti u poduzetništvo?

Sve je krenulo rođenjem moje Korane. Bila sam silno uzbuđena šta imam tu malu živu lutkicu koju ću oblačiti u haljinice i raditi joj kečkice. Međutim, kada sam krenula u šoping na odjelima za curice zabljesnuo me sjaj šljokica i miris umjetnih materijala. To moja minimalistički i ekološki nastrojena duša nije mogla podnijeti J te sam odlučila da ću joj ja sašiti haljinicu od materijala koji je nježan prema osjetljivoj bebinoj koži, ali i našem planetu. A, kako sam u to vrijeme radila u turizmu i puno putovala, težila sam zamijeniti taj ubrzani život za neku sporiju varijantu koja će mi omogućiti veću prisutnost u životima svoje djece. I, nisam požalila…

Kako su izgledali tvoji počeci, što ti je bilo najteže, a što je bilo lakše nego što si mislila da će biti?

Ah, počeci…sjetim ih se sa smiješkom. Šivala sam na staroj Bagatici, koju mi je deda poklonio još kao curici…i koja je skupljala prašinu svih tih godina. Šivati u biti baš i nisam znala. Za vrijeme studija sam pohađala tečaj šivanja, ali moj domet u šivanju je bilo porubljivanje hlača i šivanje ukrasnih jastučnica. Sva sreća da sam cijeli život gledala baku kako šiva i da mi je ipak nešto ostalo u podsvijesti pa sam se ubrzo ufurala u taj šivači „mode“.

Kada sam počinjala nisam ni zamišljala koliko ću vremena trošiti na sve ostale stvari osim samog šivanja. Kako sve radim sama puno vremena mi otpadne na komunikaciju sa klijentima, izradu i održavanje web stranice, kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, nabavu materijala, pakiranje pošiljaka, izrada računa, odlazak u poštu, plaćanje računa…ali najteže mi pada pisanje postova za Instagram – ja sam više matematičarka kojoj izražavanje nikada nije bilo nešto što dolazi lako i prirodno.

Možeš li nam pojasniti svoj koncept slow fashion i zašto si se odlučila za održivu modu i šivanje dječje odjeće od prirodnog lana?

Kada sam na početku istraživala koji je najprirodniji ekološki materijal na svijetu stalno mi je iskakao prirodni lan kao jedna od opcija. Iako do tada nisam puno znala o njemu, osim što sam imala par lanenih ljetnih stvari u ormaru, nakon puno učenja naprosto sam se zaljubila u taj divan materijal. Lan je najčvršći prirodni materijal koji je istovremeno i ugodan na koži. Iako ga mnogi smatraju isključivo ljetnim materijalom, lan je ugodno nositi i zimi uz debele i tople vunene vestice i hulahopke. Izrazito je ekološki materijal, antibakterijski i propusni…hladi ljeti, a grije zimi. Stvarno savršen, a usto i jako lijep. Svakim pranjem i nošenjem postaje sve mekši i mekši. Smatram da je neopravdano zanemaren u dječjoj modi.

A, koncept slow fashiona i održive mode su se nekako podrazumijevali od samog početka. U mojoj idealnoj verziji svijeta to je nešto što će u budućnosti biti posve normalno ljudima. Nadam se da će fast fashion i taj ludi konzumerizam koji nas je zahvatio jednom postati stvar prošlosti te da će se svi kupovati količinski manje, kvalitetnije i od malih lokalnih obrtnika i umjetnika.

Tko su tvoji kupci, tko je najviše zainteresiran za kupovinu ekoloških proizvoda?

Najveći dio mojih kupaca su novopečene mame koje traže minimalističke i ekološke kombinacije za svečane prilike – najviše za krštenja ili prve rođendane. Tu na scenu stupa Christy haljinica napravljena od 100% prirodnog lana u prljavo bijeloj boji sa detaljem od lanene čipke. Sa unutarnje strane haljinice izvezujem stihove po želji klijenata što čini tu haljinicu svojevrsnim unikatom i vječnom uspomenom.

Također, sve više imam narudžbi za poklon pakete za novorođene bebice. Oni se sastoje od haljinice ili hlačica – ovisno da li je za curicu ili dečkića, slinčeka, Zekko tješilice, Zekaste vrećice za pelene i čestitke – sve personalizirano imenom bebe te upakirano u poklon kutiju sa mašnicom i poslano direktno na adresu primatelja.

Isto, Zekasti ruksaci su dosta traženi eko poklon za rođendane ili prve polaske u vrtić. Njih najčešće kupuju ponosne tete i bake.

Budući da sama sve ručno radiš, a ujedno si i mama dvoje djece, kako usklađuješ poslovnu i obiteljsku stranu? 

Nikako…hahahaha…zezam se. Kao i svaka druga mama – žongliram između pranja veša i odgovaranja na mailove, a i puno mi pomaže suprug te bake i djedovi.

Što su prednosti, a što  mane kada si zapravo „sama svoj šef“?

Raspolaganje svojim vremenom mi je najdragocjenija prednost ovog posla. Neprocjenjivo je imati slobodu da kada ti je dijete bolesno budeš ti doma s njim ili uzeti slobodno jutro tokom radnog tjedna pa otići sa djecom na snijeg na Sljeme kada nema gužve, a odraditi onda posao navečer dok oni spavaju.

Mane – radiš 24/7. Nema bolovanja i godišnjeg odmora ako imaš hrpu narudžbi za odraditi. Ali, kako postajem sve iskusnija poduzetnica 😉 i to polako dovodim u red… trudim se ne odgovarati na upite poslije 21h i vikendima.

Koji bi savjet podijelila sa drugima koji možda tek imaju ideju o poduzetništvu, a nikako da se odluče i stvarno krenu u to?

Jednostavno kreni! Iako nemaš već sve savršeno posloženo, što vjerojatno nikad ni nećeš, samo polako kreni i već će se iskristalizirati sve po putu. I, sretno!

Ako vam se svidjelo što vam je Iva Kuštrak ispričala – pročitajte i ostale priče žena poduzetnica.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More