Sedam lekcija koje sam više puta pala 

by Dragica Marjanović
973 views

U jednom trenutku svog života ulovila sam se u razmišljanju da nikad neću saznati što je još sve za mene moguće ako jednostavno ne krenem i ne probam. A nije da nisam probala! Provela sam preko 20 godina na managerskim pozicijama u korporativnom okruženju, vodila timove i projekte, ispenjala neke od najviših planinskih vrhova, završila “brdo edukacija”, apsolvirala majčinstvo i posvećenost obitelji – i onda sam odlučila svoj hobi life coaching pretočiti u biznis. Jedno pitanje koje sam si postavila je bilo za mene ključno; Jeli to sve što možeš – pa život je igra, ima još toga što trebaš napraviti?! Ovdje dijelim životne lekcije koje sam po putu naučila, a danas učim svoje klijentice da brže i bezbolnije ovladaju njima!


1. Ne zaboravi da je krajnji cilj svake od nas da bude sretna, voljena i ispunjena!

Stoga, prije nego postaviš svoje ciljeve i kreneš u njihovu realizaciju uskladi svoje emocije s uspjehom, bogatstvom, popularnošću i postignućima koja priželjkuješ. Jednostavno se zapitaj kako se želiš osjećati kad ostvariš svoj cilj i kreni vježbati tu emociju svaki dan.
Tako ćeš „utjeloviti“ emociju koju misliš da će ti ostvarenje tvog cilja donijeti. A to će ti onda pomoći da ne odustaneš po putu kad izgubiš motivaciju i usput ćeš moći uživati.

2. Nikad nećeš znati gdje se točno nalaziš na svom putovanju! 

Nitko od nas sa sigurnošću ne može znati do kuda je stigao na svom putovanju. Ima dana kad mislimo da smo daleko od cilja, još uvijek na početku, a onda jedna ideja, jedan događaj, jedno novo poznanstvo, jedan novi klijent i već si korak do cilja. Slušaj svoj unutarnji glas i svoju intuiciju. Ne odustaj jer mali koraci vode do velikih uspjeha. 

3. Put do uspjeha je popločan neuspjesima! 

U školi su nas naučili kako je samo odlično – dovoljno dobro i mi smo im povjerovali. Ali stvarni život tako ne funkcionira. Stvarni uspjeh sastoji se od jako puno neuspjeha. Ti neuspjesi su ustvari samo povratne informacije koje nam govore što trebamo unaprijediti i korigirati kako bi se pomaknuli u pravom smjeru. 
Oni ne govore ništa o nama i našim sposobnostima.
Odličan primjer je malo dijete koje uči hodati. Koliko je puta palo, ustalo, probalo ponovno, palo, rasplakalo se,…. prije nego što je prohodalo. Djetetu nikad nije palo na pamet kako je nešto krivo s njim, ne brine ga „umjetnički dojam“, a odustajanje ne postoji kao opcija. Ono je fokusirano na rezultat!

4. Budi otvorena biti u krivu! 

Kad si spremna biti u krivu, onda si otvorena za drugačija mišljenja i perspektive i time daješ sebi priliku da stvari vidiš drugačije i nešto promijeniš. 
Biti u krivu; npr. o svojoj percepciji sebe, onome  što je za tebe moguće, o načinu kako stvari funkcioniraju, ne govori ništa o tebi i tvojoj inteligenciji. To je samo znak da si naučila i povjerovala u krivu informaciju. Kako bi napredovala u životu i mogla bilo što promijeniti trebaš biti spremna biti u krivu!

5. Najvažniji odnos je onaj koji imaš sama sa sobom! 

Ljudi će odlaziti i dolaziti u tvoj život. Ali to neće biti toliko važno ukoliko naučiš voljeti sebe u njihovoj odsutnosti. Briga o sebi ne znači iznevjeriti nekog drugoga, nego staviti svoje želje i potrebe na prvo mjesto. Jer kako bi mogla nekome drugome pomoći prvo „masku s kisikom“ trebaš staviti sebi.

6. Ne žuri u vezu!

Veza bi trebala doprinijeti tvom životu, a ne biti tvoj život. Prvo trebaš naučiti biti sretna i zadovoljna u svom društvu, kako bi u bilo kojoj vezi dobro funkcionirala, uživala i rasla. Ako ti nisi dobro „posložena“ onda ćeš odgovornost za svoju sreću delegirati svom partneru, a vaš odnos će trpjeti.

7. Kreni prije nego što si spremna! 

Previše razmišljanja je ubilo više inicijativa nego bilo što drugo u životu.
Za početak izbaci iz svoje glave i iz svog vokabulara sabotirajuća uvjerenja;
nisam spremna, ništa mi ne ide od ruke, ne znam kako ću, ne mogu to ja, ne znam od kuda krenuti, nemam vremena/novaca, nikada neću uspjeti, nitko me neće podržati, nitko me ne razumije, nije to za mene…..
Uvjerili su nas kako za postizanje velikih ciljeva treba uložiti jako puno truda, energije, vremena i znanja. Uopće se ne slažem. Promjena može biti mala, divna i snažna – sve u isto vrijeme.
Jedan mali korak može stvoriti domino efekt, otvoriti nebrojene nove prilike i odvesti te na predivno životno putovanje. Ali nikad nećeš saznati što je za tebe moguće, ako jednostavno ne kreneš!
 

You may also like

2 comments

Sedam lekcija za bolji život - Dragi Marjanovic March 4, 2022 - 2:55 pm

[…] članak je objavljen na stranici https://www.beyourownboss.hr/sedam-lekcija-koje-sam-vise-puta-pala gdje sam stalna autorica i ovdje ga prenosim u […]

Moja uvjerenja - Kome rentaš prostor u svojoj glavi? April 14, 2022 - 8:28 am

[…] nešto novo u svom životu, kreirati bolje rezultate, vrijeme je za biranje i vježbanje novih misli koje će onda biti tvoje pogonsko gorivo za nova […]

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More