Karmen Kos: Moj racionalni, analitički, znanstveni um je vrištao iz sveg glasa: „Jesi li normalna?! Što je tebi?! Poludjet ćeš! To nije za tebe!“

by Vaše Priče
979 views

Ja sam Karmen Kos, hipnoterapeutkinja i regresoterapeutkinja, no i poduzetnica koja je svoju privatnu praksu i svoj Soul business pokrenula prije više od godinu dana.

Više od 23 godine radila sam u farmaceutskoj korporaciji kao doktorica znanosti kemije; prvih 7,5 godina kao analitičarka na HPLCu u laboratoriju, a zatim 16 godina kao specijalist za intelektualno vlasništvo proučavajući patente.

Odlučila sam se educirati za hipnoterapeutkinju i regresoterapeutkinju i svoju svrhu  i strast pronašla sam u pomaganju ljudima kroz terapeutski rad. Pomažem ljudima riješiti razne probleme koji se skrivaju na podsvjesnoj razini i teško ih je uopće osvijestiti ili riješiti snagom volje. Klijentice mi se vrlo često javljaju zbog manjka samopouzdanja, manjka samopoštovanja, jer ne znaju postaviti zdrave granice i zauzeti se za sebe. Također mnoge od njih imaju problema s anksioznošću, napadajima panike, raznim strahovima fobijama, bilo da se radi o strahu letenja avionom, vožnje automobila, strah od javnog nastupa, polaganja ispita ili fobija od životinja kao što su zmije.

U zadnje vrijeme sve više klijentica mi se javlja zbog problema u partnerskim odnosima, ali i zbog egzistencijalnih strahova, nesigurnosti da se odvaže pokrenuti svoj posao ili pronaći neki drugi bolje plaćeni posao.

Napustiti siguran posao i krenuti u poduzetništvo nikad nije lako. Jesi li imala podršku okoline kod te odluke?

Odluka o napuštanju sigurnog posla i kretanje u poduzetništvo, kao i bavljenje terapeutskim radom došla je iz srca i kroz osobnu transformaciju koja je trajala određeno vrijeme i nije bila preko noći. Gledajući godinama unatrag dolaskom iz male seoske sredine u Zagreb na Prirodoslovno-matematički fakultet na studij kemije, pa do današnjih poduzetničkih dana uvijek sam sama sebi bila najveće podrška. Znala sam da će odluke koje donosim imati najviše utjecaja na moj život i da ću se morati nositi s njihovim posljedicama, pa mi podrška okoline nije bila toliko važna koliko mi je bila važna sigurnost u sebe. Imala sam sreću da me roditelji kroz život podržavaju u brojnim odlukama i promjenama iako ih nisu shvaćali do kraja, no vjerovali su u mene. Imala sam podršku i prijateljica iako se u njihovim očima ponekad javljao strah i nesigurnost, ali i divljenje što imam hrabrosti napraviti tako veliki zaokret.   

Kako si prvi put došla u dodir s hipnoterapijom i regresoterapijom i što te potaknulo da se posvetiš ovoj terapeutskoj metodi?

Obzirom da je i u mojem životu bilo perioda kada su sigurnost u sebe, samopouzdanje i samopoštovanje bili poljuljani, a pojavljivale su se emocije srama, krivnje i straha uvidjela sam da je i meni potrebna terapeutska pomoć. Gledajući unatrag mislim da sam predugo donosila odluku da se obratim terapeutu misleći da situaciju mogu riješiti self-help literaturom, čitanjem i promišljanjem ili snagom volje. Kako nisam uspjela na svjesnoj razini doći do uzroka problema, uvidjela sam da moram potražiti uzroke na podsvjesnoj ili nesvjesnoj razini uma, a obzirom da se u hipnotičkom stanju najbrže i najlakše dolazi do te razine uma hipnoterapija mi se činila kao logično rješenje.

Potaknuta knjigama dr. Michaela Newtona i dr. Briana Weissa posebno me zanimala regresija u prošle živote i u vrijeme između života tako da sam u svoju transformaciju krenula tim putem. Otišla sam na jedan retreat i na hipnoterapiju prije oko 7 godina i tada sam osjetila treperenje u srcu i zov moje Duše da se educiram za hipnoterapeuta i regresoterapeuta.

Bilo je to iznenađenje za mene, tj. za moj racionalni, analitički, znanstveni um koji je vrištao iz sveg glasa: „Jesi li normalna?! Što je tebi?! Poludjet ćeš! To nije za tebe!“

No srce je znalo, Duša je znala da je to put kojim trebam krenuti. I nije bilo jednostavno i nije išlo glatko, ali sada znam da je vrijedilo sve uložene energije, vremena i novca. Bio je to poduži put spustiti se tih 30 centimetara od glave do srca, no sada znam da živim svoju svrhu i sada znam da mogu pomoći mnogima da se nose sa svojim emocijama, strahovima, nesigurnostima, ograničavajućim uvjerenjima i da ponovno izgrade sebe na najbolji mogući način. Sada sam terapeutkinja kakva je meni trebala prije 10-tak godina.

Možeš li podijeliti primjer jednog značajnog trenutka u svom radu kada si vidjela zapanjujuće rezultate kod klijentice koja je koristila hipnoterapiju ili regresoterapiju?

Teško je izdvojiti samo jedan primjer jer svaka promjena na bolje je značajna u životu mojih klijentica, poboljšava im kvalitetu života, ohrabruje ih, osnažuje, vraća sebi, daje sigurnost i samopouzdanje, lakše donose odluke ili problemi odlaze iz njihovih života.

Prva mi pada na pamet klijentica J.P. koja se više od 10 godina borila s anksioznošću, napadajima panike, raznim strahovima od vožnje automobila, do leta avionom, do strahova da nema kontrolu nad sobom i vlastitim životom, a pri tome se osjećala bespomoćno, bez energije i životnog elana. Iako je više od godinu dana išla na psihoterapiju, čak joj je utvrđena neka vrsta PTSP-a, poboljšanje je bilo minorno, pa je odustala od psihoterapije i sumnjala je da ima prave pomoći za nju. No nakon samo 4 terapijska procesa u kojima smo otkrile uzroke njezinog stanja, napravile promjenu na podsvjesnoj razini, rezultat je da sada 4 mjeseci nakon terapije ona nije imala niti jedan napad anksioznosti i panike, osjeća se puna energije i novog elana, poboljšala je obiteljske odnose i živi zadovoljniji život, njezin posao ju ponovno više ispunjava.

Zatim tu je i klijentica V.K. koja je od djetinjstva imala veliku fobiju od zmija koja ju je sprječavala da ide u prirodu, šetnju, u šumu ili na planinarenje, a izbjegavala je sve dokumentarne filmove sa životinjama. Ona se doslovno bojala i fotografije zmije, a dok je išla u školu roditelji su doslovno iz njezinih knjiga i časopisa morali istrgnuti stranice i baciti ih ukoliko bi na njima bila fotografija ili crtež zmije. Javila mi se u dobi od 53 godine i problem smo riješile, ona se konačno osjeća slobodno da može ići u prirodu, brati ljekovito bilje, planinariti jer se više ne boji zmija i bez problema može pogledati dokumentarni film u kojem su zmije. Osim toga ona je od svoje 15-te godine bila strastveni pušač i kada je vidjela da se uspjela osloboditi straha, tj. fobije od zmija poželjela je vratiti svoju slobodu i ponovno biti nepušač. Nakon toga radile smo hipnozu za prestanak pušenja i godinu dana kasnije ona ne puši i sretna je zbog toga.

Na mojoj web stranici mogu se pročitati mnoga iskustva mojih klijenata što je njima značio rad sa mnom i hipnoterapija, pa pozivam čitateljice da pročitaju te priče, pa se inspiriraju i ohrabre da riješe neki svoj problem za koji misle da je nerješiv.

Radila si u farmaceutskoj kompaniji prije nego što si se posvetila hipnoterapiji. Kako je tvoje znanje iz kemije utjecalo na tvoj pristup terapiji i razumijevanje njenih mehanizama?

Moj analitični i znanstveni um, koliko god je u samom početku bio u otporu, prihvaćajući želju mojeg srca, tj. poziv moje Duše postao je moj saveznik. Kao što sam studiozno pristupala učenju kemije, analizi lijekova i proučavanju patenata, tako sam studiozno pristupila proučavanju hipnoterapije, proučila znanstvena istraživanja koja su rađena uglavnom u anglosaksonskom svijetu, a najviše u Americi i koja su dokazivala učinkovitost kliničke hipnoze i hipnoterapije. U anglosaksonskom svijetu hipnozu i hipnoterapiju u svojoj praksi koriste mnogi liječnici i psihoterapeuti na poliklinikama i u bolnicama. Posljednjih godina sve više je u fokusu znanstvenih istraživanje neuroplastičnosti mozga i epigenetika.

Umirivanjem uma u hipnotičkom stanju moguće je utjecati na strukturu mozga, kao i na nastajanje novih neuronskih puteva, pa čak i na umirivanje amigdale koja je kao tvornica straha u središtu mozga. Dok je osoba u hipnozi brzo i lako se poveže sa svojim podsvjesnim umom, lakše dođe do ključnih sjećanja u kojima je nastalo neko uvjerenje ili čak trauma, a koja kasnije nepovoljno utječe na čovjekov život. Reprocesiranjem traume ili reprogramiranjem nekog neželjenog uvjerenja, mijenjaju se emocije i misli, mijenja se pogled na problem i njegovo rješavanje, doslovno dolazi do strukturalne promjene u mozgu, a koja se onda očituje i kao konkretna promjena u emocijama, mislima, uvjerenjima i kvaliteti svakodnevnog života.

Koje tehnike ili pristupe koristiš kako bi pomogla klijenticama da osvijeste i prevladaju svoje podsvjesne probleme?

Osim što je znanstveno dokazana učinkovitost hipnoze i hipnoterapija, hipnoterapija je i vještina koja se usvaja radom, praksom, iskustvom, a radeći s brojnim klijentima već sam poprilično izbrusila tu vještinu o čemu govore odlični rezultati mojih klijenata. No svaki klijent je prilika da se nauči ili postigne nešto novo. Kao što ne postoje dva ista čovjeka na svijetu, ne postoje ni dva ista problema, pa za rješavanje problema koristim različite tehnike i pristupam individualno, a za svakog klijenta i za svaku terapiju se pripremam.

Hipnoza za prestanak pušenja se razlikuje od hipnoze za rješavanje anksioznosti ili za jačanje samopouzdanja. Da bismo došli do uzroka nekih strahova ili ograničavajućih uvjerenja često svoje klijente vodim u regresiju, tj. u sjećanja na neki raniji period ovog života ili u djetinjstvo. No ponekad je uzroke potrebno potražiti kroz regresiju u vrijeme prošlih života kada istražujemo dublje ili karmičke uzroke nekih problema, a tako je bilo i s već ranije spomenutom klijenticom V.K. koja je fobiju od zmija razvila u trećoj godini iako nije bila u opasnosti ili u doticaju sa zmijama niti u djetinjstvu niti kasnije u životu. Radeći s njom regresoterapiju u vrijeme prošlog života pronašle smo uzrok njene fobije i riješile ga.

Ja znam da sada neke čitateljice mogu pomisliti o čemu ja fantaziram dok spominjem prošle živote, osobito jer mi geografski i kulturalno ne pripadamo u svijet u kojem je vjerovanje u prošle živote uobičajeno, niti je do sada to 100% znanstveno dokazano, iako je i to istraživano, a najviše kroz istraživanja iskustava bliska smrti i kroz istraživanja, tj. ispitaivanja male djece koja se sjećaju svojih prošlih života.

No najzanimljivije je da ne morate vjerovati da prošli životi zaista postoje da bi ta vrsta terapije bila učinkovita. Može se tome pristupiti i na način da se radi o transgeneracijskim sjećanjima, možda o kolektivnim sjećanjima ili čak metaforama psihe, a koje pomažu klijentu da ipak riješi i nadiđe svoj problem. Regresoterapija klijentima daje drugačiji pogled na njihov problem, daje šire objašnjenje za njihovo stanje, a ono što je još bitnije da u takvom procesu dođe do oslobađanja teških emocija, neželjenih uvjerenja, strahova i fobija.     

Kako se nosiš s potencijalnim skepticizmom ili sumnjama koje neki klijenti mogu imati prema hipnoterapiji ili regresoterapiji?

Potpuno razumijem potencijalni skepticizam i sumnje neinformiranih ljudi jer sam prije puno godina i sama bila jedna od njih. Ali danas kada su nam informacije toliko dostupne, a internet na dlanu svatko tko je imalo zainteresiran za tu temu lako može istražiti da se hipnoza i hipnoterapija vrlo uspješno već desetljećima koriste i unutar zdravstvenih sustava, koriste ju brojni liječnici, psihoterapeuti i na tisuće hipnoterapeuta diljem svijeta. Objavljene su brojne knjige, dostupni su brojni znanstveni radovi koji govore o učinkovitosti hipnoze i hipnoterapije.

Nažalost postoje mnoge zablude o hipnozi koje su potencirane holivudskim filmovima.

Zbog neznanja kod nekih postoje strahovi da su ljudi u hipnozi nesvjesni sebe, da nemaju kontrolu i da se ničega neće sjećati. No to jednostavno nije istina jer osoba u hipnozi je svjesna sebe, svega se sjeća, komunicira s terapeutom i u potpunoj je kontroli, pa u svakom trenutku, ako to želi iz bilo kojeg razloga može sama prekinuti proces hipnoterapije svojom voljom.  

Iako u Hrvatskoj hipnoterapija još uvijek nije toliko razvijena i prepoznata kao zaista moćna  terapijska metoda koja brzo daje rezultate i vrlo učinkovito rješava brojne probleme vjerujem da će se i to ubrzo promijeniti. Kroz svoj YouTube kanal „Snaga podsvijesti“ već sada dajem vrlo korisne informacije kako bih što više ljudi upoznala s tom temom i podigla svijest o učinkovitosti hipnoterapije. Sve više ljudi ima vlastita pozitivna iskustva koja dijele sa svojim prijateljima i poznanicima, a na mojoj web stranici imate iskustva mojih klijenata koji iz prve ruke govore na koji način i koliko im je hipnoterapija pomogla.  

Mislim da svojim životom i primjerom pokazujem koliko vjerujem u učinkovitost hipnoterapije jer sam iza sebe ostavila uspješnu dugogodišnju karijeru u farmaceutskoj kompaniji i posvetila se hipnoterapiji. Kao doktorica znanosti analitičke kemije vjerujte mi imam vrlo analitičan i racionalan um, volim strukturu, logiku i zdravi razum i vjerujem da baš zato mogu najviše dati svojim klijentima u području hipnoterapije i regresoterapije koju se često percipira kao nešto u zraku i neopipljiivo. Transformacija je moguća kada uz sebe imaš osobu da te vodi na strukturirani, a opet nježan i intuitivan način. Nema ništa mistično vezano uz hipnozu i hipnoterapiju i znanost to dokazuje.

Koje su najveće prepreke koje si naišla u procesu izgradnje svoje privatne prakse? Kako si ih prevladala?

Obzirom da svemu što radim pristupam vrlo posvećeno i s dobrom pripremom, tako sam krenula i u izgradnju svoje privatne prakse. Uložila sam jako puno vremena, energije i novaca u stjecanje znanja i iskustva da budem odličan hipnoterapeut i prije nego sam napustila sigurnost korporacijskog posla. Također sam se pripremila financijski i osigurala si ušteđevinu jer sam znala da vjerojatno u prvoj godini neću zarađivati jednako kao u korporaciji, a redovni životni troškovi i standard na koji sam navikla su i dalje prisutni.

Kada se u meni javila želja da krenem putem poduzetništva javili su se i strahovi, nesigurnosti i sumnje, no radom na sebi i kroz terapije sam ih nadišla i savladala. Sada imam povjerenje u sebe i u Život da je svaka prepreka tu ili da ju svladam ili da ju zaobiđem, da iz svake mogu nešto naučiti. Sada kroz hipnoterapiju mogu pomoći mnogim poduzetnicama i onima koje to tek žele postati da steknu sigurnost u sebe i samopouzdanje, da se ohrabre i krenu putem kojim ih srce tj. Duša zove. Ne trebaju sve same jer potražiti pomoć je snaga, a ne slabost.

I za kraj, gdje te mogu naći članice zainteresirane za tvoje usluge?

Prije samog kraja htjela bih reći da hipnoterapiju radim online i da nije važno u kojem dijelu svijeta živite. Da biste prošle kroz terapeutski proces sa mnom ne morate putovati dalje od svojeg dnevnog boravka i dalje od zaslona vašeg laptopa ili računala. Radim sa svima iz ovog našeg Balkanskog područja i koje govore naše jezike, a mnoge od njih su raseljene diljem Europe, tako da sam već radila s klijenticama koje žive u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, Irskoj i naravno iz raznih krajeva Hrvatske.

Sve zainteresirane mogu lako stupiti u kontakt sa mnom putem moje web stranice.

Na web stranici nalazi se i poklon za sve zainteresirane, pa prijavom na Newsletter mogu preuzeti besplatnu Meditaciju samohipnoze za povezivanje sa radošću unutarnjeg djeteta.

Također me mogu naći na mojem YouTube kanalu „Snaga podsvijesti“.

Putem videa mogu saznati brojne informacije o hipnozi i hipnoterapiji, ali također pronaći brojne meditacije i afirmacije uz koje se mogu opustiti, napuniti pozitivnom energijom i imati iskustvo bivanja u hipnotičkom stanju.

Prisutna sam i na Instagramu: https://www.instagram.com/karmenkos111/

I na LinkedIn-u: https://www.linkedin.com/in/karmen-kos-2ba21682/

I na Facebooku: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089909017603

Sa svima zainteresiranima napravim kratak Zoom razgovor (15-tak minuta) kako bih saznala koji problem ih muči i vidjela je li hipnoterapija pravo rješenje za njih ili ipak trebaju potražiti liječničku pomoć. Potencijalne klijentice na taj načim mogu me vidjeti, čuti, osjetiti i bez ikakve obaveze procijeniti jesam li ja prava osoba za njih. Tako da zaista nemaju što izgubiti ako mi se jave za taj kraći Zoom poziv… osim svojih strahova, sumnji i problema.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More