Leona Pejar: Kreativom se bavim još od malih nogu, a moja priča počela je izradom nakita

by Vaše Priče
180 views

Supruga, majka, poslovna analitičarka i kreativka – to su moje četiri glavne i najdraže uloge. Moje ime je Leona Pejar i ponosna sam vlasnica hrvatskog brenda LEART – malog obrta za izradu rukotvorina, umjetničke i ostale usluge. Kreativom se bavim još od malih nogu, a moja priča počela je s izradom nakita. Što je nekoć bila zabava za moje prste i odmor za moju dušu, 2022. godine preraslo je u moj obrt.

LEART proizvodi dostupni su u tri različite, ali veoma srodne kategorije – dekoracije za dom, svadbeni asortiman te nakit. Tako ćete u LEART asortimanu naći podmetače za čaše, etažere za slastice, pladnjeve za posluživanje, zahvalnice, ukrase za kosu, svadbene revere te mnoge druge dekoracije.

Većina proizvoda izrađena je od visokodekorativne (epoxy) smole koja omogućuje izradu unikatnih, funkcionalnih, i istovremeno, veoma umjetničkih predmeta.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica? Što ti je bilo najteže?

Moram priznati da sam od malih nogu imala tu sreću te sam tijekom cijelog svog kreativnog putovanja imala podršku obitelji i prijatelja. Roditelji su bili ti koji su me poticali na kreativno izražavanje te su dodatno pridonosili mom rastu i razvoju vodeći me na likovne radionice i ponosno pokazujući moje radove prijateljima i kolegama. Istu sreću sam pronašla i u svom mužu koji me dodatno ohrabrio na otvaranje samog obrta i ulazak u (polu)profesionalne vode.

Što te inspiriralo da pokreneš svoj posao?

Kao mnoge kreativne duše, tako sam i ja dugo eksperimentirala s raznim materijalima, tražeći nišu u kojoj mogu stvoriti nešto jedinstveno, nešto što će nositi moj potpis. Epoxy smola se ovdje pojavila slučajno. U procesu organizacije vlastitog vjenčanja dosta sam pozornosti posvetila upravo malim detaljima za koje vjerujem da čine veliku razliku, pa su mi se tako na listi želja našli kreativni i drugačiji reveri i zahvalnice. Kao i mnoge druge mladenke, htjela sam našim gostima pokloniti nešto jedinstveno, nešto ne-generičko, a opet, nešto što će predstavljati nas kao mladence. Rakije, začini, biljke, fotografije i slični pokloni kakvi su trenutno u trendu, nisu imali „ono nešto“ što smo u tom trenutku tražili i zamišljali. Tragajući bespućima interneta, naišla sam na ideju izrade dekorativnih proizvoda od epoxy smole. Svaki proizvod koji kreirate uz pomoć epoxy-ja u startu je jedinstven jer se epoxy izlijeva ručno, i nemoguće je ponoviti dva identična uzorka – samo ova spoznaja probudila je kreativku u meni. Naručila sam kalupe i prvo pakiranje epoxy smole, proučila tehniku, bacila se u izradu prvih podmetača, i to je bilo to, dogodila se ljubav na prvo izlijevanje!

Proces usavršavanja ove tehnike bio je dugotrajan, ali rezultati su bili fantastični. Naše zahvalnice su postale pravi hit, a ja sam konačno pronašla novi materijal s kojim mogu stvoriti nešto jedinstveno.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš? 

Premalo vremena, a previše ideja i želja!

Koje su ključne karakteristike koje smatraš važnima za uspjeh u poduzetništvu, pogotovo u proizvodnim biznisima?

Predanost, organizacija i disciplina – presudne su odrednice za uspjeh svakog poslovanja. Uz ove tri, čak i u najkaotičnijim trenutcima, postižu se čuda!

Moj osobni primjer: U trećem tromjesečju druge trudnoće, zaprimila sam i odradila dosad najveće narudžbe. Kako bih opskrbila čak 3 galerije (TAKE ME HOME – Croatian Design Shop, Galerija od spužava / Gallery of sponges, Lumbarda Travel) za nadolazeću ljetnu sezonu, pripremila sam gotovo 800 proizvoda. Izrada je trajala tjednima, a samo pakiranje proizvoda satima.

Ovo je moj osobni dokaz da se sve može kad se tome posveti. Tko hoće, nađe način. Tko neće, nađe izliku.

Kako održavaš ravnotežu između osobnog života i vođenja posla?

Teško, ali nastojim si postaviti jasne granice ‘radnih vremena’ kako ne bih krala vrijeme od onog provedenog s obitelji.

Na svakom putu nailazimo na prepreke i neuspjeh, pa tako i u poduzetništvu. Kako si se nosila s neuspjesima i kako su te ti trenuci oblikovali?

Svaki svoj neuspjeh predočila sam si kao igru i istraživanje uz pomoć kojih sam ‘polirala’ svoj zanat. Dugo vremena mi je trebalo da se opustim i dopustim si pogriješiti jer sam uvijek bila ‘ziheraš’. Jednostavno mi se nije sviđala ideja nesvrhovitog trošenja materijala. Moj muž je bio taj koji mi je puno pomogao u ovom području te me potaknuo na to da nekad treba riskirati i pogriješiti kako bi se iz toga razvilo nešto novo. Ako uvijek radite iste (provjerene) stvari, nikada nećete kreirati nešto novo. Iako mi je bilo teško pustiti se, sada sam svjesna da su moji najprodavaniji dizajni upravo oni koji su nastali ‘slučajno’.  

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Konstantno radim na razvoju novih proizvoda i tehnika kako bih uspješno oblikovala svoju nišu uz pomoć koje se diferenciram na tržištu. Tako na jesen planiram izbaciti novu liniju nakita, ali i neke nove proizvode. Stoga, nastavite/počnite pratiti moj profil i novitete koje izbacujem.

A što bi sljedeće napravila kad bi znala da je sve moguće?

U mom malom svijetu, sve se čini moguće. Stvar je samo prioriteta i vremena.

Svakako bih voljela proširiti svoj asortiman i u druge galerije, a velika mi je želja i plasiranje suvenira u duty free shopove hrvatskih aerodroma.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo i žele nuditi svoje proizvode?

Već sam ranije naglasila kako su predanost, organizacija i disciplina presudne odrednice za uspjeh svakog poslovanja. Uz to bih još dodala da je za početak poduzetništva svakako potrebno malo smjelosti te vjere u sebe.

Nemojte se bojati eksperimentirati i ciljajte visoko!

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje proizvode?

Svi LEART proizvodi unikatan su ručni rad, i većinu proizvoda stvaram prema narudžbi. Izdvojeni dio asortimana može se pronaći na prodajnim mjestima hrvatskih dizajnerskih proizvoda, u galerijama u Zagrebu – Take Me Home, na Korčuli – Lumbarda Travel te na Krapnju – Žitak Fina Dalmata. Cijeli moj asortiman, kao i galerija radova može se pronaći na web stranici www.leart.hr

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More