Majčinstvo i rad od kuće

by Nikolina Brajković
518 views

Biti majka je jedno od najvažnijih i najizazovnijih zadaća koje imam. Zahtjeva konstantan rad na sebi, živce kada ih više nemam, bezuvjetnu ljubav bez obzira što djeca napravila, obaveze koje se moraju ispuniti bez obzira koliko snage i volje imala i postavljanje granica koje još uvijek učim postavljati. Kada uz to dodate i rad od kuće, koji je već sam po sebi izazovan, dobijete jedan lijepi miks u kojemu ja pokušavam plivati uz struju i držati glavu iznad vode.

Nisam nikada planirala biti poduzetnica. Pogotovo ona koja radi od kuće. Život i majčinstvo su me odveli u tom smjeru. Zasigurno sa 25 godina radeći nabavu u jednom malom poduzeću nisam planirala doći do toga da mi je radno mjesto moj radni stol iz djevojačke sobe u kuhinji u kojoj živim sa svojom djecom i mužom. Rođenjem dvoje djece uvidjela sam koliko se mi kao majke dajemo za djecu. Naravno, logično je da smo prvih mjeseci, čak i prve dvije godine, mi njihov cijeli svijet. Ali ja sam negdje trebala ostvariti i sebe.

U ilustraciju sam krenula tako što je trebalo napraviti ukrase za prvi rođendan mog sina. Nisam uspjela naći u trgovinama ono što želim i sama sam se dala u izradu. Naučila raditi u grafičkim programima, dobila za rođendan od muža grafičku tablu za crtanje i krenula. Zavoljela sam ilustraciju i grafički dizajn i željela sam da postane dio mog svakodnevnog života. Osjećaj kada svojim paketićem usrećiš dijete i mamu na drugom kraju Hrvatske je nešto što mi uvijek puni baterije. Volim biti dobra vila.

Rad od kuće – Kako zapravo izgleda moj dan?

Ili tjedan? Veoma kaotično i nikada ne znam kako će se na kraju zapravo dogoditi taj tjedan. Uspjeh je kada ostvarim sve sa popisa.  Počinjem sa planiranjem u nedjelju. Tu je i poslovni i privatni planer pa pokušavam uskladiti obaveze. Stavljam ciljeve i navike koje želim usvojiti i krećem. Problem nastaje kada ja sve lijepo isplaniram, a jedno se od djece razboli. Sav moj plan, ma koliko savršen bio, pada u vodu. Bolesno dijete zahtjeva punu pozornost i onda se rad odvija u džepićima vremena koje uhvatim dok ono spava. Što ne znači da imam inspiracije za rad, ali tko više mari za inspiraciju? Veseli me to što ove godine oboje imaju super imunitet i nisu bili puno bolesni. U ovo doba pandemije mislim da je dosta roditelja iskusilo kako je to biti po cijeli dan sa djecom i raditi, tako da su ljudi više toga svjesni da nije to kako na filmu ili serijama izgleda.

Rad od kuće ima i svojih prednosti i to moram naglasiti kao majka jer stvarno znači što:

  • Možeš raditi kada želiš. Ja se dižem u pet ujutro da bih uspjela obaviti najvažnije poslove u danu dok djeca započnu svoj dan. Problem nastaje kada imaš djecu ranoranioce koji se bude u šest i trideset.
  • Možeš uzeti pauzu kada god želiš i može trajati koliko hoćeš. Ako želiš prošetati sa djetetom oko podne, otići po kruh, u parkić. Naravno da možeš jer sama organiziraš svoje vrijeme. I naravno, možeš otići pokupiti dijete u školu, ako nije na cjelodnevnom boravku.
  • Možeš raditi koliko želiš. Sama možeš isplanirati obaveze za dan i tjedan. Za neke dane kada znam da ću biti zauzeta obavezama sa djecom neću isplanirati nego jedan bitan zadatak za rad. Ponekad ne bude ni to. Ali zato u dane kada su djeca u svojim obavezama vezane uz školu, vrtić i vanškolske aktivnosti tu nastupam i ja sa svojim popisom i to do listom.
  • Uz rad, možeš obaviti i hrpu stvari. Ponekad koristim pomodoro tehniku za rad. Onda vrijeme za pauzu koristim da napravim nešto sa popisa kućanskih obaveza. Bilo to pripremiti povrće za ručak, usisati, pospremiti na brzinu. Iako multitasking ne podržavam jer mi stvara previše stresa da sve moram, ovaj način omogućava da ne sjedim baš cijeli dan za kompjuterom.

Moj radni dan ne završava u četiri, kada curica dođe iz vrtića. Pomazimo se, ispričamo, družimo i onda tamo navečer kada nakon priče svi zaspu ja pripremam sve za sutrašnji dan. Djeca su ta koja mi često prekidaju aktivnosti i razbijaju fokus, ali ne bih mijenjala ovo nizašto. Ponekad se zamislim kao žongler sa lopticama koji ih uspješno drži u zraku i upravlja sa svima. Ali ne bih ovo mijenjala nizašto. Djeca su dio mene, moja najveća inspiracija i baš njima želim pokazati da se u životu sve može. To što sam majka samo je još jedan dodatni plus na mojem CV-u. Jer kada si majka, doslovno možeš sve. Pa čak i uskladiti majčinstvo i rad od kuće.

Svidjela vam se Nikolinina priča i htjeli bi pročitati još ovakvih tema – kliknite na našu rubriku ‘Vaše priče‘.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More