Nela Kačmarčik – Poduzetništvo je način razmišljanja!

by Marina Biljak
847 views

Pozdrav Nela! Možeš li nam se ukratko predstaviti.

Ponosna sam na svoje članstvo u klubu BYOB, jer mi se čini da sam cijeli život željela postati “sama svoja šefica”. Sa nedavnom promjenom na mom profesionalnom putu sam shvatila da sam oduvijek bila poduzetnica – jer smatram da  je poduzetništvo način razmišljanja i da za to nije potrebno imati vlastiti biznis. Po mom tumačenju, poduzetnica je žena koja u svakom izazovu vidi upravo to – izazov koji traži rješenje. Umjesto da očajavamo pred problemima koje nam život servira, učimo svaki dan

Odnedavno (od kraja 2021) radim “u svoje ime i za svoj račun”, nakon 25 godina profesionalnog iskustva u medijima i sa medijima, od čega 20 godina službe u UN-u, većim dijelom u Fondu za djecu – UNICEF-u. Većinu iskustva stekla sam u Bosni i Hercegovini, a od početka 2020 radim u Hrvatskoj, gdje je registriran moj obrt NKM online. Prava lokacija mi je zapravo – online, jer uživam u korištenju digitalnih alata, kreiranju sadržaja i virtualnom povezivanju sa cijelim svijetom. 

Moj novi dio života počeo je zapravo kad sam “zaokružila” 50 godina – tad sam se odlučila započeti samostalno raditi, napisati i izdati knjigu i graditi novi identitet, pod vlastitim imenom i prezimenom. Čitala sam, a i čujem od drugih žena mojih godina da se nešto u nama promijeni sa ovom okruglom cifrom, kao da se – nakon godina posvećenosti profesiji, obitelji ili društvu – probudimo i zapitamo – gdje sam tu ja?

Čini mi se da sam došla u fazu života u kojoj je moj prvenstveni zadatak da budem korisna tako što ću podijeliti sa drugima to što sam naučila do sad. Nikad nisam prestala da učim i obrazujem se i cijenim tu privilegiju, kao i iskustvo u velikom globalnom sistemu. Čvrsto vjerujem da je ženama upravo obrazovanje najbolji put do slobode i neovisnosti, a da je pismenost naša snaga – bilo da je u pitanju ekonomska, financijska, znanstvena ili medijska pismenost.  Te moje stavove i životne lekcije sam ugradila u knjigu “50 pisama ne-majke kćeri nerođenoj” i u eksperimentalni projekat “”Misija Moguće”

O čemu se točno radi u Misija: Moguće, i kome je namijenjena?

Misija Moguće je virtualni mozaik poruka “mlađima sebi”. Počela sam snimati kratke zoom interviewe sa prijateljima, kolegama i inspirativnim osobama koje sam sretala. Sad vidim koliko mudrosti svako od nas nosi, kroz male i velike životne pobjede. Od prikupljenih životnih lekcija skupljam materijal za drugu knjigu, a uskoro planiram pokrenuti Akademiju i Mentorski program namijenjem mladima koji traže ili kreiraju svoje prve poslove. Znam da se neke stvari ne uče u školama ni za ispite, nego upravo ovako – međugeneracijskom sinergijom. Za projekat  tražim partnere i sponzore i vjerujem da će biti inspirativno i drugima koliko i meni popravlja raspoloženje.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica?

Kad sam se odlučila za nezaštićeni izlaz u samostalnost umjesto sigurnog posla, s ugovorom  “na neodređeno”, okolina je bila u nevjerici. Pretpostavljam da su svi mislili da se šalim, ili da ću se brzo predomisliti. Jedna prijateljica je tužno uzdahnula “…ode nam Nela u biznis…”, kao da je to nešto strano i daleko, otkud povratka nema. Mama i muž me još uvijek čudno gledaju, ali ih ljubav sprječava da svaki dan pitaju kad ću više naći posao. Još sam svježa, i zasad mi najteže pada ta neizvjesnost – šta me čeka sutra. Kako to podnosim? Podsjetim se da je jedini pravi “ugovor na neodređeno” onaj koji imamo sa samima sobom. Odlučila sam vjerovati sebi, jer ako s mojim znanjem, kontaktima i sposobnostima, s doktoratom iz ekonomije, masterom menadžmenta, bezbroj edukacija  i 25 godina profesionalnog iskustva ne mogu sebi osigurati pristojan život, problem bi bio puno veći nego to što ja ne mogu sebi osigurati pristojan život. 

Kako si došla do prvih klijenata?

Očekivano, do prvih poslovnih partnera, klijenata i ugovora sam došla preko postojećih kontakata – preko ljudi koji me znaju “iz prethodnog života”. Srećom, svi poslovi koje sam imala i sve što sam radila povezivalo me s velikim brojem stručnjaka, koji takođe imaju odlične profesionalne veze. Inače mi je prvi princip da budemo nekome korisna, pa razmišljam i povezujem se svakodnevno s ljudima od kojih mogu učiti, s kojima me povezuju zajednički interesi, ili kojima mogu biti od koristi. 

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećeš?

Za početak, u inicijalnoj fazi uspostavljam sistem, učim pravila i rado bih da mogu angažirati više mladih koji bi mogli raditi i učiti sa mnom. Za tako nešto ću uskoro početi kampanju prikupljanja sredstava koju sam takođe nazvala Misija Moguće. Inače uživam u izazovima, pa tako i cijeli proces prihvatam otvoreno i s puno entuzijazma.

Nekad nas taj entuzijazam može dovesti i do burnouta. Stigneš li nekad i odmoriti?

Sad kad to pitaš, sjetila sam se da već nekoliko godina nisam imala odmor sa isključivanjem od realnosti. Čak i kad sam putovala radi odmora, bila sam prisutna online, i pretpostavljam da se to odrazilo i na moje zdravlje. Za sad se odmaram promjenom fokusa, aktivnosti i lokacija. 

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama? 

Radujem se mom članstvu u grupi za poslovne edukacije Eduza.hr gdje krajem ljeta spremam petodnevni program uživo za one “koji nisu baš dobri u marketingu”. To nije teoretska edukacija, nego pomoć svima koji žele uštedjeti i vrijeme i novac, a postati prepoznatljivi, doći do klijenata i komunicirati vrijednost za novac svoje ponude. Vidjela sam da mnogo sjajnih ideja i dobrih stručnjaka nikad ne dobiju podršku upravo jer imaju neopravdan otpor prema marketingu. Planiram naravno i promociju svoje knjige i dalji razvoj Misije Moguće, ali dopuštam da sve ide svojim tokom – ja samo poduzimam sve što je u mojoj moći i rješavam probleme usput 🙂

Spomenula si da ideš u Španjolsku na poslovni retreat The Break. Što očekuješ dobiti od tog iskustva?

Prvo što moram reći je da sam upravo zahvaljujući tvojoj grupi BYOB saznala za tu priliku i prijavila se. Očekujem sve ono što stoji u opisu projekta – edukacije, mentorstvo i povezivanje sa ženama poduzetnicama iz cijele Europe. Veselim se što ću u Španjolskoj provesti mjesec dana, raditi na svom projektu i planirati – može li se nešto slično organizirati i kod nas! Svakako ću rado podijeliti svoja iskustva i impresije kad se vratim. 

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Budući da i sama tek počinjem, mogu podijeliti svoje razmišljanje – da se i u poslu, poduzetnišvu, karijeri ili ljubavi zapravo radi samo o načinu razmišljanja. U tom smislu,ako je prikladno mogu citirati razmišljanje iz moje knjige “50 pisama ne-majke kćeri nerođenoj”: “Isto kao što ti nisi dužna ispunjavati svačije želje ili odgovarati svim očekivanjima, tako i tebi niko ništa ne duguje. Niko ti ne mora dati ocjenu, priznanje, posao, pohvalu, čak ni ljubav. Ti si savršena, kompletna i dovoljna i bez svega toga. Mnoge mlade žene iz tvoje okoline mnogo puta će se razočarati prije nego što ovoga postanu svjesne. Da sam te imala priliku oblikovati, ovo bih ti ugradila u samosvjesnu i zahtjevnu milenijalsku suštinu. Znala bi da ljubav, prijateljstvo, kolegijalnost, pa čak i uljudnost dolaze samo iznutra, nikako spolja. Mene su iskrene veze s ljudima zapravo održale u životu.”

You may also like

1 comment

Maja Provic ZDRAVE MISLI September 27, 2022 - 5:00 am

divna priča, mudri savjeti, inspiracija i hrabrost . Hvala Nela.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More