Ljetni “mood”

by Maja Lončarić
345 views

Svako godišnje doba ima svoje čari. Meni je najdraže proljeće i ljeto. Proljeće jer se sve budi, a ljeto jer putujemo i jer su dani jako dugački, sija sunce i sve ostale super stvari koje s time odlaze. Znamo i koje su dobrobiti ljeta. Vitamin D, više kretanja, druženja, aktivnosti, manje radimo (ako nam posao dozvoljava), idemo na godišnji, možda posjećujemo nova mjesta i slično.

Ljeto je pravo vrijeme za usporavanje, iako su dani dugački. Vruće je i javlja se taj ljetni “mood” kada smo psihički na godišnjem i prije samog godišnjeg. Sve je nekako usporeno i to je sasvim u redu. U redu je biti neproduktivan, svima treba pauza. Ljeto je pravo vrijeme za to jer su svi usporeni.

Ne opterećujemo se odjećom, prevruće je i gledamo da nam je što lakše i udobnije. Ne opterećujemo se prehranom, može se pojesti i sladoled za večeru. Možda popustimo djeci pa idu kasnije na spavanje jer su ljetne noći toliko divne i tople.

Svi osjećamo da nam nedostaje vremena, žonglirajući posao, obitelj i druge obaveze. Kako biste spriječili da se osjećate preopterećeno i kako biste si dali više vremena za stvari koje su vam stvarno važne, pronađite neke “nježnije” načine da budete produktivniji. Usmjerenijim korištenjem svog vremena možete stvoriti prostor za stvari koje vas čine sretnima.

Donosim vam par savjeta kako iskoristiti taj ljetni “slow down”, ljetni mood…

1. Probajte jutarnji “brain dump”.

To je koristan način za izbacivanje iz glave svih obaveza prije nego počne dan. Sve što trebate učiniti je odmah ujutro napisati sve što trebate napraviti taj dan, prije nego što učinite bilo što drugo. Ovo je sjajan način da razbistrite glavu od svih sitnih briga, stvari koje treba obaviti i ciljeva za dan.

2. Čitajte.

Ne mora to biti samo pronalaženje “knjige za plažu”. Ako želite provesti više vremena čitajući, ali nikako ne nalazite pravi trenutak, nosite knjigu sa sobom u torbi, kamo god idete. Na taj način, umjesto da listate društvene mreže dok čekate u redu ili sjedite u vlaku, možete čitati. Iznenađujuće je koliko ‘praznih’ trenutaka ima u danu, a često upravo te trenutke ispunjavamo telefonima. Umjesto gledanja slika naizgled savršenih života drugih ljudi, nekoliko minuta uronjenih u dobru knjigu moglo bi biti mnogo korisnije.

3. Isključite se.

Ako želite maksimalno iskoristiti prelijepe ljetne večeri, ostavite telefon kod kuće. Ozbiljno, izađite iz kuće bez njega i pogledajte kako vam se mijenja to iskustvo. Zamijenite stalnu povezanost, guglanje i provjeravanje vremena za priliku za istinsku povezanost s ljudima i svijetom oko vas.

4. Čistite manje posjedujući manje.

Zadnja stvar koju želite raditi preko ljeta je spremanje. Tjedno dvotjedno čišćenje puno je lakše bez nereda koji stvaraju suvišne stvari. Napravite reda i odite u svoj lokalni centar za donacije, tako ćete i nekome i pomoći.

5. Prošetajte.

Samo šetajte, ne pratite broj koraka na satu ii mobitelu. Umjesto da hodate radi tjelovježbe ili da biste negdje stigli, idite u običnu šetnju. Hodajte polako. Stanite i pomirišite cvijeće. Promatrajte svijet oko sebe. Kada imam vremena, odem pješke na posao i kada osvijestim tu šetnju, svaki puta primijetim nešto novo, iako sam tim putem već prola bezbroj puta.

I ne dajte se zavarati, ljeto nam traje još dugo u rujan, iako su u trgovinama već stigle jesenske stvari. U redu je pripremiti se za školu ili vrtić, ali za jesen se ne trebamo pripremati, barem ne usred ljeta. Neki još nisu bili ni na godišnjem. Radovat ćemo se jeseni kad stigne. Iako će tada već početi pripreme za Božić… Sve je nekako preuranjeno i zaista trebamo uživati u trenutku i ne obazirati se na ostatak svijeta. Barem ne preko ljeta. Ljetni mood je ok!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More