Planiranje godine – za buntovnice ili žene koje slušaju sebe?

by Iva Zaimović
465 views

Hej, kako je tebi krenula ova godina? Ako te muči planiranje iz bilo kojeg razloga – na pravom si mjestu!

Odmaraš li još uvijek ili si već analizirala i ostavila godinu iza sebe i punom parom radiš dalje? Kreiraš strategije, planove objava na različitim društvenim mrežama, snimaš podcast epizode ili pišeš kolumne? Planiranje radiš mjesec unaprijed, a ne kad smo već zakoračili u njega? U nastavku pročitaj za obje opcije nešto više.

Možda se pitaš što ja radim, osim što očito pišem, jesam li obavila svoje planiranje ove godine (skoro napisala naredne), imam li viziju kako će ova godina izgledati.

Proteklih dana sam se povukla u sebe. U knjige. U druženje. U povezivanje s meni dragim ljudima. Ispijala sam kave, čajeve i jela kekse. Uživala sam u trudnoći, u gledanju moje djevojčice kako se veseli bebi u trbuhu, a svako njezino „volim svog bracu“ (iako ne zna što je čeka i koliko će joj se život promijeniti, ona već voli) je bio melem za moje ispucale usne.

No, onda sam se zaželjela RADA, odnosno stvaranja, pisanja, djelovanja, služenja. Jer to mogu tek kad su mi baterije pune, a procjena za to je u meni samoj. No, najčešće je procjena negdje izvana, negdje gdje ne bi trebala biti. Sustav je rekao da nam je dosta 10 dana godišnjeg odmora i da dalje moramo nastaviti raditi. Rekli su i da na 40h rada i još oko 10h puta na posao i s posla dovoljan vikend za odmor.

Je li to zaista tako?

Vjerujem da nije. Vjerujem da nismo tako napravljeni. Da bismo stalno radili i radili čekajući vikend, odmor koji prekratko traje. S nekom drugom idejom smo se usudile (ili još uvijek polako koračamo s jednom nogom kod poslodavca) zakoračiti u poduzetništvo.

A onda. Vrag odnio šalu.

Jesmo li same sebi najgori šefovi? Stvaramo li same sebi različite pritiske, različita moranja i trebanja, posebno kad je u pitanju startna pozicija nove godine i planiranje? Imaš li osjećaj kao da kasniš? Jer neki su analizu napravili još u prosincu, a ti tek sad krećeš? Pa gdje ti je glava, trebala si to odavno napraviti, kakav odmor, to ćeš kasnije. Budi ispred svih, budi prva koja ćeš ponuditi nešto novo, nešto svježe. Baci se na planiranje!

Dakako, ovo nisu moji savjeti, ovo su tuđe riječi, ali ponekad moje misli. Nešto na čemu se radi, nešto što je nekima jako teško pobijediti jer moraju pobijediti same sebe, onog unutarnjeg kritičara koji je prečesto najglasniji.

Andrea Krkač je pisala “Zašto poduzetnice izbjegavaju poslovno planiranje i postavljanje ciljeva” pa dodatna objašnjenja na ovu temu možeš pročitati OVDJE

Osim njezinih korisnih savjeta i nešto s čime se treba uhvatiti u koštac (prije ili kasnije, na lakši ili teži način, sama ili uz podršku), moja prva kolumna ove godine je u znaku otpuštanja i odbacivanja svih moranja – od svega šo sam napisala želim da zapamtiš da zapravo ništa NE MORAŠ (sada).

Ne moraš imati plan za ovu godinu upravo sada, ne moraš definirati svoje ciljeve upravo sada, ne moraš ih sama definirati – možeš tražiti pomoć, ne moraš imati riječ godine (nikad, ako ti se to ne sviđa), ne moraš uopće sada imati osjećaj početka (posebno ne ako si ga imala u rujnu i obavila planiranje za pedagošku godinu), ne moraš ništa što ne želiš. Kod jedne kolegice vidjela sam da prošlu godinu uopće nije isplanirala – strateški, nego osjećajima – kako se želi osjećati u toj godini. I godina joj je bila sjajna! Ono što je drugačije je da kad imamo svoju viziju i misiju koju želimo ostvariti, ne moramo točno znati svaki korak, ne moramo sve isplanirati, nekad možemo i malo pustiti i otpustiti. Neće se ništa dogoditi.

Kako ti to zvuči? Kakvi osjećaji se pojavljuju u tvojem tijelu?

Olakšanja, oslobađanja, mirnoće i lakoće ili ipak još uvijek mali vražićak ne da mira?

Ako je tako, ono o čemu bi voljela da razmisliš je – ŠTO TI ZAISTA ŽELIŠ.

  • Znam da je možda teško, no, kakav osjećaj ovo pitanje budi u tebi?
  • Kako se želiš osjećati ovu godinu?
  • Što ti treba na svim područjima tvog života?
  • Kako želiš da tvoje majčinstvo izgleda?
  • Kakav odnos želiš sa svojim partnerom?
  • Kakav profesionalni razvoj priželjkuješ?

Zapiši svoje odgovore i neka ti budu nit vodilja kad ćeš krenuti u planiranje s lakoćom.

A ja, ja ti želim da sebe istražuješ s radoznalošću, bez srama i krivnje, bez moranja, bez opravdavanja. Iskreno i sa znatiželjom.

Želim da u svemu tome imaš i podršku. Ne srami se tražiti ju.

Nisi sama.

P.S. Znaš što sam još radila? Na kreiranju intuitivnog planiranja i postavljanja ciljeva za iduću godinu. Uživo u Zagrebu ili online probaj nešto drugačije, odmakni se od planera, papira i to-do lista te prodrmaj podsvjesno kroz različite kreativne tehnike i dođi do jasnoće u svom životu. Napokon osjeti mir i jasan smjer prema kojem ideš.

Majčinstvo može biti toliko preplavljujuće da uđe u sve pore tvog života, no s obzirom da nisi samo mama, probudi opet onu ženu u sebi – strastvenu, zadovoljnu i ispunjenu na svim životnim područjima.

Zato, ako ti nedostaje slobode odlučivanja i života po svojim pravilima, lakoće i sigurnosti u sebe, ako nisi postavila svoje ciljeve za ovu godinu ili pak ne osjećaš da su intuitivno tvoji dođi na 90min ugodnog rada i druženja i definiraj svoje prioritete i smjer kretanja u 2024. Tvoje ulaganje iznosi 127€, a do 11.2. možeš uhvatiti popust od 50%. Za prijavu mi piši na mail: iva@zaimovic.com.hr 🙂

Zagrljaji,

Iva 🙂

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More