Poduzetnica Natalija Štos, dizajnerica nakita i majka četvero djece: “Ponekad je kaotično i neorganizirano ali treba prihvatiti da ima i takvih dana”

by Paola Albertini
1.2K views

Nakon više od deset godina rada u turizmu i novinarstvu, Natalija Štos, kako sama kaže, našla se na prekretnici života.

Odlučila sam 2021. godinu posvetiti sebi. Kao majka četvero djece postigla sam najveći osobni uspjeh i taj segment života smatram svetim i najvažnijim. Iz tog razloga sam i dala otkaz u jednoj međunarodnoj kompaniji te napustila financijsku sigurnost koju je pružala kako bih se maksimalno posvetila odgoju. Uzela sam Status majke odgojiteljice koji je grad Zagreb nudio jer se činila kao najbolja opcija u to vrijeme.

Kako si krenula u vlastiti posao i koji?

Dugo sam se tražila i ono u što želim posvetiti cijelu sebe. Jako sam kreativna osoba i kroz život sam stalno nešto izrađivala. U jeku pandemije, otkrila sam epoksidnu smolu i počela izrađivati nakit od nje. Ljubav koja se rodila mi je pokazala vrata za koja sam mislila da se nikada neću usuditi otvoriti. Ima nešto čarobno u toj smoli koja ima mogućnost zamrzavanja vremena. Obično obrađujem smolu po noći, kada svi spavaju, u tišini i duljini mirnih sati koji me slijede. Miješanje, dodavanje boja, šljokica, kombiniranje, sve je to dio te čarolije. Svaki komad je unikat I neponovljiv što time i daje više na posebnosti. Najbolji dio svega je spoznaja da svojim radom uveseljavaš druge, a   memorijalnim predmetima daješ vječni podsjetnik na voljene.

Kako su reagirali tvoji bližnji, jesi li imala potporu?

Kada je odluka pala da svoj hobi pretvorim u posao, okolina je bila podijeljenog mišljenja zbog prekidanja statusa, zbog nečeg što je prerizično. Kritike su bile dobronamjerne no jako demotivirajuće. Iste prazne fraze poput “ne budi luda” ili “nemoj prekidati status”, “zašto obrt?” itd. Izuzev uže obitelji i dragih prijatelja, ostali nisu baš odobravali taj moj potez.

U međuvremenu se to pokazalo kao dobro odluka a status roditelj – odgajatelj se ionako ukida

Da, to se već dulje planiralo jer je mjera sama po sebi zapravo neodrživa. Nažalost, razviti će se dosta problema za puno obitelji koje su se oslanjale na nju. Problema poput pronalaska zaposlenja, mjesta u vrtićima, da ne spominjem ono očito, financije. Recimo da sam nekako ulazila u poduzetništvo pre romantično te se nisam dobro pripremila na moguće probleme. Prekinula sam status prerano, prijavila se na HZZ te tražila potporu za samozapošljavanje, u čemu nisam uspjela. Financijske zalihe su mi se istopile te sam potrošila dragocjeno vrijeme ganjajući “jednostavni” i “bezbolni početak”. No, da nije bilo tog procesa, ne bih prošla dodatnu edukaciju, upoznala divne ljude te se u potpunosti osloniti na sebe, svoje sposobnosti te nastavila svoj rast i razvoj. Teško je, ali nakon svakog poraza dolaziš jača i pametnija.

Je li bilo teško promijeniti mindset, jesi li imala problema s imposter sindromom?

Radno iskustvo koje sam dobila je neprocjenjivo i ne bih se sada mogla upustiti u poduzetništvo bez toga, no cijeli mindset sam zapravo okrenula početkom 2021. godine kad sam krenula rješavati svoje zdravstvene probleme, uz pomoć jedne izuzetne poduzetnice, “boss lady”, majke i fitness trenerice, Diane Hajdo. Sve što radim trenutno jest zahvaljujući njoj. Nije zapravo ni svjesna koliko je utjecala na mene i moj ostatak života i na tome sam joj vječno zahvalna.

Moram priznati da se prvi put susrećem s pojmom imposter sindrom. Pronalazim sebe u tome i priznajem da i dalje imam taj problem.  Sumnjam u sebe svaki dan i mislim da nisam dovoljno dobra niti da mogu uspjeti, ali se i podsjećam da mogu i da sam to tražila cijeli život. Moje je vrijeme. Trudim se još jače u svojem planu kako bih dokazala i onima koji su sumnjali u mene no najviše želim dokazati sebi.

Ovo je moj početak. Kao i svaki, nailazi na zapreke no znam da okruživši se snažnim, hrabrim i pametnim ženama mogu biti na korak poslovnog uspjeha. Najveća mi je hvala za moj pothvat kada mi moja Bela kaže: “Mama, kad narastem želim biti kao ti.”

Natalija Štos i Perfectly Imperfect Bela

Odakle ti inspiracija?

Inspiraciju crpim posvuda no najviše upravo od svoje sedmogodišnje kćerkice Bele koja je jedno posebno biće te možda još kreativnija od mene. Nakit i razne privjeske za ključeve izrađujemo zajedno. Čak posjeduje svoj maleni alat. 😉 Naziv “Perfectly Imperfect Bela” smo MI, nas dvije, apsolutno Savršeno Nesavršene. Cijela naša veza je borbena i puna emocija jer smo iste i jedine žene u našoj obitelji no zato smo i snažne i apsolutno nesavršene u svakom pogledu. To nesavršenstvo ne bih mijenjala nizašto.

Kako usklađuješ posao, majčinstvo i ostale obaveze kojih, nama ženama, ne manjka? Kako organiziraš svoj dan?

Uf, ponekad priznajem da je kaotično i neorganizirano. To je proces koji i dalje trebam stabilizirati no uz četvero djece, od kojih je jedan ADHD-ovac, a k tome svakodnevno imamo izvanškolske aktivnosti, jednostavno traži malo kaosa. Posao radim usput, kada uhvatim vremena od kuhanja, kućanskih obaveza i školskih obaveza no najčešće u večernjim satima kada svi spavaju i kada se mogu fokusirati. Ako si postavim jasne zadatke dan prije i uspijem se motivirati rano ujutro, tada do popodneva uspijem sve riješiti i imam prostora za druženje s obitelji, no ako se dogodi neki kaotičan dan, vrlo često i sljedeći bude takav. Jednostavno neke stvari ne mogu predvidjeti i zaustaviti s obzirom na to da postoje i elementi na koje ne mogu utjecati tako da si moram dozvoliti mogućnost takvih dana i prihvatiti ih kao dio naših života. To je taj dio “savršeno nesavršenog” života.

Što bi poručila ženama koje se tek planiraju okušati u poduzetništvu?

Definitivno se dobro pripremite. Imajte financijske zalihe jer bez toga startanje bilo kakvog posla je skoro pa ravno nemogućoj misiji. Okružite se pozitivnim ljudima i onima koji imaju iskustva u poduzetništvu. Spoznajte sebe, svoje mane i vrline te učite iz dana u dan. Imajte vjere u sebe i svoje znanje! Također, vrlo bitno, a to je da upoznate svoju konkurenciju i ne bježite od nje već ju prihvatite jer vam ona može pomoći da budete bolje i uspješnije. Ne bojite se konkurencije. Svaka promjena nosi i neizvjesnost, strah i nadu. Držite se nade, strah nek’ vas vodi, a neizvjesnost izbrišite stalnim edukacijama i praćenjem trendova. Samo hrabro i dajte si priliku!

Ukoliko vam se svidjelo što nam je ispričala Natalija Štos, slobodno pročitajte i ostale intervjue s poduzetnicama.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More