Sanja Tot: Ritualom pisanja stvara se posebno vrijeme za sebe

by Paola Albertini
839 views

Poduzetnica Sanja Tot već 12 godina posvećena je kreativnom radu i ponosna je vlasnica brenda Nisha koji plijeni pažnju unikatnim, ručno rađenim dnevnicima, ali i drugim jedinstvenim proizvodima.

Sanja Tot i brend Nisha

Čime se sve baviš i kako si odlučila postati poduzetnica i osmislila svoj brend Nisha?

Nisam odrasla u poduzetničkoj obitelji i u poduzetništvo sam krenula bez nekog predznanja o poduzetništvu i najviše sam učila usput, na vlastitim greškama. Od kad se više otvoreno priča o poduzetništvu i sama se redovito educiram se i vjerujem da je edukacija izuzetno bitna.

Kad sam krenula u vlastiti posao, ono što me pokretalo bila je ljubav prema onome što radim, radoznalost i želja da prenesem poruku kolika je važnost kreativnosti u životu. 

Nije smisao i recept za uspješan posao samo raditi i biti u poslu od jutra do mraka, ono što je izuzetno bitno je vrijeme koje posvećujemo sebi i način na koji provodimo svoje slobodno vrijeme. Sve je to zaokružena priča, jer naš brend, naš posao, odraz je nas i našeg načina života, naših vrijednosti. Trebalo mi je vremena i godina da to shvatim. U tom periodu bilo je raznih izazova, uspona i padova, burnouta, ali sve je to jedno veliko i vrijedno iskustvo i ne žalim za ničim.

Prije Nishe, radila sam kao prezentator i voditelj kreativnih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, preuređivala namještaj uređivala prostore. A Nisha je nastala spontano, kako to već ide u životu. Oduvijek sam voljela pisati i zapisivati i htjela sam pisati u neke posebne bilježnice, posebno mjesto, zamislila sam ga kao moje tajno mjesto, prijatelja kojem sve mogu reći i tako je nastajao Nisha dnevnik, koji je prošao promjene i unapređivanja u materijalu i izradi i danas je zaista proizvod na koji sam izuzetno ponosna.

Odakle ideja za izradu planera tj. dnevnika?

Željela sam kupcima, uglavnom su to žene, ponuditi dnevnik koji kad drže u rukama, osjećaju se posebno i vrijedno, da znaju da njihove misli vrijede biti zapisane, jer vjerujem da svaka osoba, baš svaka od nas ima svoju priču koja vrijedi biti zapisana. Željela sam da stvaraju ritual pisanja kojim će stvarati posebno vrijeme za sebe. 

Izrađujemo i personalizirane dnevnike, gdje na koricama možemo izraditi natpis prema želji kupca, s imenom, logom  brenda i takvi personalizirani dnevnici zaista su predivno prihvaćeni od naših kupaca.

Nisha je zapravo obiteljski posao u kojem sudjeluju i tvoje kćeri, zar ne?

Obitelj mi je izuzetno važna i zaista se trudimo i suprug i ja, koji je isto poduzetnik, prenijeti svoja iskustva, znanja a i pogreške svojim kćerima. Da, starija kćer uključena je u jedan segment dizajna Nishe, isto tako pomaže mi oko marketinga, Etsy shopa, dok mi mlađa kćer često pomaže oko osmišljavanja fotografije, videa, tog vizualnog identiteta. Iako one imaju svoje interese u životu i svoje ciljeve, rado mi pomažu oko Nishe, jer kako i same kažu, to je i za njih neprocjenjivo iskustvo.

Svaki je dnevnik ručno rađen, oslikan a može biti i personaliziran, unikatan. Koliko vremena i strpljenja iziskuje njegova izrada? 

Dugo već radim s papirima, bojama i općenito dugi sam niz godina u kreativnom poslu i zaista sam puno radila na svakoj od faza procesa izrade, da bi danas već imali što manje grešaka pri izradi i „praznog hoda“.

Uz dobru organizaciju posla i naravno, poznavanja materijala, može se u tome uspjeti. Da, strpljenje je važno, ali zaista nije floskula, kad voliš to što radiš onda je i taj posao pravi gušt. Do sad sam radila uglavnom sama, ali uskoro proširujemo tim Nishe, tako da ću s radošću na društvenim mrežama dijeliti sve što vam još spremamo u budućnosti.

Kolika je važnost pisanja i na koji način ono može biti iscjeljujuće?

O važnosti pisanja puno pišem na Nisha Instagram profilu, blogu i tjednom newsletteru, jer meni je pisanje zaista neizmjerno puno pomoglo u životu i ne samo meni već tolikom broju ljudi, milijunima ljudi u svijetu. Vjerujem da pisanje ima terapijski učinak, jer kad staviš svoje misli, emocije na papir, već je samim tim drugačija perspektiva tvoje emocije, misli.

Pisanje nam pomaže i na putu prema ostvarenju naših ciljeva i želja, jer kad je zapisano, na dobrom smo putu da to krenemo i ostvarivati.  Kad zapišeš neku odluku, puno je veća vjerojatnost da ćeš to što si obećala sebi i ostvariti. Predivno je čitati stranice dnevnika unazad i pratiti svoj napredak. Isto tako mi žene često zaboravimo na dobre stvari koje smo postigle ili lijepe događaje, upravo su nam zapisi u dnevniku podsjetnik i način da jačamo i svoje samopoštovanje te budemo nježnije prema sebi.

Što sve nudiš od svojih proizvoda?

U ponudi Nishe, osim dnevnika, izuzetno sam ponosna na Nisha poklon kutiju, koji je jedna zaokružena priča o brizi prema sebi, jer se u njoj nalazi Nisha personalizirani dnevnik, dva bookmarka od ručno rađenog recikliranog papira koje sami izrađujemo sa sjemenkama cvijeta od kojih se jedan može posaditi.

I kako brinemo  o biljci, ta briga, ljubav i pažnja, simbolika su koliko je važnosti odvajanja vremena, strpljenja, nježnosti i ljubavi prema sebi bitno da bi i mi rasle kroz pisanje i svakodnevnu brigu o sebi. U kutiji se nalazi jedna fantastična kemijska olovka, s kojom svi obožavamo pisati, zatim personalizirano pismo i čestitka Nisha dizajna.

U ponudi imamo i Inspiracijske kartice s inspiracijskim porukama i na svakoj poleđini kartice nalazi se i tjedni planer, u koji možete zapisivati kratke bilješke i li inspiracije za taj dan. Kartice su jednostavnog, profinjenog dizajna i dolaze u kompletu s malim zlatnim metalnim stalkom, da mogu biti podsjetnik na radnom stolu ili polici.

U ponudi još imamo čestitke za razne prigode i zidne plakate s inspiracijskim porukama i citatima.

Nisha proizvodi su u potpunosti ekološki. Zašto ti je to važno?

Da, svi naši proizvodi izrađeni su od recikliranog i ekološki prihvatljivog papira. 

Tako živim najviše što mogu, vrlo sam povezana s prirodom i priroda mi je velika inspiracija.

Vjerujem da je dogovornost na svakome od nas, da smanjimo ekološki otisak, jer promjene kreću od nas samih, od naših navika, naše obitelji, svi smo mi mali kotačić u procesu velikih promjena za očuvanje naše divne prirode.

Kroz Nishu na ovaj način dajem svoj mali, a zapravo veliki doprinos tome.

Općenito vjerujemo u ljudsku energiju, ljudsku dobrotu, velikodušnost, empatiju i podršku i to nastojim putem Nishe svakodnevno i prenositi.

Koji su najveći izazovi s kojima si se susrela tijekom godina rada i plivanja u poduzetničkim vodama?

Najveći izazovi za mene bili su spojiti tu moju ljubav i strast prema ovome što radim, sa svim onim svakodnevnim zahtjevima koji se postavljaju pred nas poduzetnice, od marketinga, prodaje, cijele poslovne strategije. Spojiti tog kreativca u sebi s poduzetnicom, jer nije dovoljno imati samo dobru ideju i dobar proizvod, to je tek početak. 

Pronaći tu žensku energiju u poslu, prepoznati svoje snage, jer trčeći od obaveze do obaveze, popunjavati „to-do“ liste i hvaliti se kako stalno radiš, kao neki statusni simbol stalne zauzetosti i mene je dovelo do burnouta.

Odnos s novcem i prema novcu, također je bio moj ogroman izazov i tek kad sam krenula raditi na svojim negativnim uvjerenjima koja sam imala i još ponekad imam s novcem, koji je puno dublja tematika nego što se mnogima čini, jer se na kraju uopće ne radi o novcu, već o uvjerenjima koje nosimo možda još i iz djetinjstva, tek tada su se kod mene i u mom poslu počele događati velike promjene. I zato bih istaknula da je poduzetništvo jedna ogromna životna škola i da nam upravo „rad na sebi“, između ostalog i pisanje i vrijeme koje posvećujemo sebi, uvelike pomaže da postižemo željene rezultate.

Danas zaista uživam u svakom danu i mogu reći da me izazovi po putu čine boljom osobom u svakom segmentu života.

Držiš i radionice za poduzetnice. Reci nam više o tome. Kakva su iskustva?

Da, trenutno pripremam i program za žene poduzetnice u kreativnom poslu, ali i one koje imaju bilo koju vrstu fizičkog proizvoda, koji kreće na jesen.

Dosadašnja iskustva kroz program i individualni rad s klijenticama koje su poduzetnice, pokazuju da ženama zaista treba podrška i poticaj na akciju. Radom na sebi, svom samopoštovanju i samopouzdanju, odvažiti se krenuti, ne brinuti previše o tuđem mišljenju, zajedništvo, dijeljenje iskustva i iskrenost, sve je to ono što nas povezuje i čini nas boljima. U konkurenciju ne vjerujem jer vjerujem da svaka od nas ima taj poseban dio sebe, ono po čemu je drugačija i zašto je ovdje, da prenese tu svoju poruku, svoju priču i iskustvo.

Koji bi savjet dala mladim poduzetnicama? Kako da usklade posao i obitelj, izbjegnu burnout..?

Teško mi je dijeliti savjete, ali neka moj poruka bi bila, kreni prije nego si spremna, jer ako čekaš taj pravi trenutak da kreneš, proći će godine a ti ćeš možda još uvijek čekati. Da, griješit ćeš, ali budi blaga prema sebi, ohrabrila si se, krenula, naučila, iskustvo je doista neprocjenjiva valuta koju ništa ne može zamijeniti.

Mislim da je važno i biti iskrena prema sebi i postaviti prioritete u životu i u svakom danu dati najbolje što možeš od sebe. Ako su ti trenutno djeca mala, vjerojatno ti je prioritet obitelj i možda ne možeš biti 100 posto posvećena poslu. Reorganiziraj se, delegiraj poslove, ali održavaj obećanja dana sebi. I brini o sebi, odvoji vrijeme za sebe u danu, pa makar i 15 minuta, jer kad si ti dobro i svi oko tebe će biti dobro.

Budi nježna prema sebi, poštuj sebe i slušaj svoju intuiciju, ženska intuicija i u poslu, ogroman je alat kojeg možemo svakodnevno koristiti.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More