Virtualna asistentica Ivana Žigić: Ne uspoređujte se i gradite svoj put na svoj način

by Vaše Priče
848 views

Ja sam Ivana Žigić, vlasnica tvrtke Town Sight pod kojom djeluju brendovi TS seminari i ŽIVA.  Svoj poduzetnički put započela sam prije devet godina otvaranjem tvrtke i istoimene turističke agencije Town Sight. Agencija je bila zamišljena kao startup marketplace za turističke vodiče jer sam i sama vodič. U kratkom periodu sam na stranici imala preko 500 različitih razgleda i izleta diljem Hrvatske no okolnosti, tajming i globalno tržište bili su preveliki zalogaj za mene samu te sam se nakon dvije sezone povukla s tržišta. 

Splet događaja doveo me do poslovnog partnera iz Njemačke s kojim sam osnovala news portal Kroatien-Nachrichten s hrvatskim vijestima na njemačkom jeziku kroz to partnerstvo sam postala i suradnik u njemačkom časopisu Lust auf Kroatien. 

Paralelno s portalom započela sam pod brendom TS Seminari s organizacijom prvo pravnih zatim financijskih radionica i seminara za zaposlenike u javnoj upravi. 

Za vrijeme korone odlučila sam stati na loptu, usporiti i baviti se razvojem sebe i svojih vještina. U tom periodu sam okrenula svoje poslovanje te sam kao većina prešla na online način pružanja usluga što mi je omogućilo više slobodnog vremena.

S viškom slobodnog vremena sam shvatila da ipak najbolje funkcioniram pod pritiskom te sam nesvjesno počela raditi kao virtualni asistent.  Kroz rad s klijentima stekla sam dodatno iskustvo u administrativnim, marketinškim, organizacijskim, dizajnerskim, tehnološkim i istraživačkim poslovima koje od prošle godine pod brendom ŽIVA pružam kao virtualni asistent. 

Kako si uspjela integrirati različite poslovne poduhvate poput turističke platforme, medijskog portala, organizacije seminara i sve ostalo čime se baviš?

Kad sam se odlučila na poduzetništvo logičan smjer je bio turizam jer sam još od faksa radila u turističkim agencijama i hotelima. Kroz turizam sam upoznala i poslovnog partnera a portal je bio isto nešto što je imalo veze s onim što sam radila i mojim izletom u novinarstvo. S druge strane izrada samog portala bila je izazov a kako su meni dizajn i webdizajn strast tako sam odmah pristala na suradnju. 

Organizacija seminara je slučajno došla no kako sam išla na specijalizaciju za PR i event management htjela sam se okušati i u organizaciji. Prvu radionicu sam organizirala 2017 pokazala se uspješnom tako da seminare još uvijek organiziram no u vidu webinara.  S vremenom sam prerasla neke od projekata i više mi nisu bili izazovni a prihvatila sam nove.

Trenutno se uz organizaciju webinara bavim virtualnom asistencijom i mogu reći da sam se napokon pronašla jer je svaki novi zadatak izazovan a samim time meni daje poticaj da se cijela dam da zadatke i iskoristim svoj potencijal.

Koje su bile ključne lekcije koje si naučila iz prvih poduzetničkih pokušaja, a koje su ti pomogle u razvoju novih poslovnih inicijativa?

Ključna lekcija je KRENI. Na samom početku sam izgubila nekoliko mjeseci na traženje idealnih boja za logo, proučavanje zakona, istraživanja nebitnih gluposti koje mi nisu bile vezane za posao i sl. i onda sam dobila najbolju poruku ikad…. “Kreni” jer dok ti proučavaš drugi rade.

Ako se bojiš hoćeš li nešto krivo napraviti – hoćeš ali ako kreneš raditi zaradit ćeš do tada da ispraviš grešku a ako stojiš izgubit ćeš vrijeme. I druga je ta da nije sve sjajno i bajno kako izgleda na društvenim mrežama. Kad upoznaš poduzetnice shvatiš da se svaka od nas bori s lošim danima, financijama i slično. 4 dana si super, 2 dana plačeš, 1 dan odustaješ i tražiš novi posao i tako u krug, ali bitno je ne odustati. A i ako odustaneš najgore što se može dogoditi je da odeš na biro a s iskustvom koje si stekla bit ćeš opet bolja nego što si bila kad si stupila u poduzetništvo.

Kako si se nosila s prelaskom na online način pružanja usluga tijekom razdoblja pandemije? Kako su se tvoji poslovni planovi i strategije promijenili u tom periodu?

U tom period je u jednu ruku bio kaos a u drugu je meni bio najbolji period života. Moji predavači su svi mahom stariji ljudi koji nemaju previše doticaja s tehnologijom i prelazak na webinare je bio mukotrpan proces koji je trajao skoro godinu dana a u tom periodu se trebalo snaći. Turizam je isto bio pogođen tako da sam ostala u šoku jer sva stečena zanimanja su bila pogođena pandemijom. Do prvog webinara radila sam raznorazne honorarne poslove te sam se posvetila sebi i svom razvoju. A kada smo službeno prešli na webinare shvatila sam da mi za organizaciju treba nekih 4-5 sati a prije mi je trebalo 3 dana i da sam zavoljela posliće koje sam radila te sam ih jednostavno integrirala u današnji način rada. 

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Da, dobro mi je poznato da se teško odmoriti… Doživjela sam već tri burnouta i mogu reći da nisu ugodni no isto tako sam shvatila da trebam usporiti i poslušati sebe i svoje tijelo kada mi govori “dosta”. Isto tako sam počela izbjegavati projekte koji mi stvaraju stres.  Trudim se nakon svakog većeg projekta uzeti slobodan dan i posvetit se sebi, otići na masažu ili u prirodu i trudim se svaki dan izaći, prošetati, resetirati se.

Možeš li opisati i svoj rad kao virtualni asistent? Kako si razvila svoje vještine i ponudu usluga u tom području?

Kao virtualni asistent nudim kreativne usluge i usluge administracije. Kroz devet godina u poduzetništvu naučila sam mnogo i isprobala sam puno toga, pogriješila više puta i izvukla pouke iz grešaka. Uz to stalno ulažem u svoje znanje i vještine volim biti u toku s novim aplikacijama koje mi olakšaju život i povećavaju slobodno vrijeme. Dodatno sam shvatila da bi bilo dobro da imam nekakav zanat pa sam tako završila za grafičkog dizajnera. Kao virtualni asistent odlučila sam pružati usluge koje volim, u kojima sam dobra, koje su mi izazovne a ne stvaraju mi stres. Najčešći zadaci koje obavljam za klijente vezani su za obrade fotografija i videa te za izradu i editiranje web stranica kao i za izradu newslettera. Osim toga, za klijente obavljam i administrativne poslove kao što su ispunjavanje raznih formulara, istraživanja, izrade prezentacija i sl.

Kako vidiš svoj razvoj poslovanja u budućnosti? Imaš li neke nove ideje ili planove koje želiš realizirati?

Kroz pandemiju sam shvatila da ne mogu previše daleko planirati, mogu si postaviti neke ciljeve i raditi prema njima. Nekakva ideja za poslovanje je da od organizatora webinara postanem predavač. Nakon što sam bila mentor u osmom krugu mentorskog programa vidjela sam da izlazak iz zone komfora nije tako strašan i da mi je zabavno prenositi svoje znanje. Plan mi je i dalje raditi kao virtualni asistent jer mi taj posao pruža izazove koji me motiviraju da dam najbolje od sebe. Novih ideja imam i plan ih je realizirati no sve u svoje vrijeme.

Kako se osjećaš sada, gledajući unatrag na svoj poduzetnički put? Imaš li neke ključne trenutke ili lekcije koje bi voljela podijeliti s drugim poduzetnicima?

Gledajući na svoj poduzetnički put bilo je jako puno uspona i padova no svako iskustvo koje sam imala me oblikovalo i ojačalo. Da je put bio jednostavan nije, da je mogao biti drugačiji je, ali to je moj put i na njega sam ponosna. Sama sam ga stvorila i stvaram ga i dalje znam da će biti uspona i padova ali se ne predajem. Ono što bi poručila poduzetnicama: ne postoje prepreke – postoje izazovi, ne uspoređujte se – gradite svoj put na svoj način i nemojte odustati, a za sve ostalo tu je BYOB .

Koji savjet bi dala osobama koje razmišljaju o diversifikaciji svojih poslovnih pothvata a i istraživanju novih područja?

Diversifikacija poslovnih pothvata može biti izuzetno korisna strategija jer smanjuje rizik poslovanja. Poručila bi svima da razmisle o tome kako bi mogli iskoristiti svoje postojeće vještine, resurse i iskustvo u novom području jer diversifikacija može donijeti nove prilike, ali i izazove. Uvijek je dobro imati dodatan izvor prihoda a još bolje ako je taj izvor pasivan izvor prihoda. 

I za kraj, gdje te mogu pronaći osobe zainteresirane za tvoje usluge? 

Bez obzira jesu li zainteresirani za webinare ili za virtualnu asistenciju mogu me pronaći putem www.zi-va.net , maila: info@zi-va.net ili Instagrama https://www.instagram.com/_.zi_va._/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More