Zašto mali poduzetnici ne delegiraju i koje su posljedice takve odluke za njihov biznis

by Irina Malogorski
880 views

Jedna od meni najdražih i najistinitijih izjava o nužnosti delegiranja posla je ona Anthee Turner, britanske televizijske novinarke, a koja glasi: „The first rule of management is delegation. Don’t try and do everything yourself because you can’t.“ („Prvo pravilo upravljanja je delegiranje. Ne pokušavajte sve učiniti sami, jer ne možete.“)

Ustvari, možda i možete sve odraditi sami, ali pitanje je koliko dugo ćete moći tako raditi i s kojim rezultatom?

Istraživanja su pokazala da je sposobnost delegiranja zadataka jedan od glavnih preduvjeta poslovnog uspjeha. Poduzetnici koji delegiraju posao i na taj način podijele svoje zadatke i smanje stres oko vođenja i razvijanja vlastitog biznisa imaju puno veće šanse da će doživjeti poslovni uspjeh, za razliku od onih koji su odlučili da će sve raditi sami i putem jednostavno „pregorjeti“.

Ovo se posebno odnosi na male obrtnike i poduzetnike. Naime, oni su često samozaposleni ili sa samo nekoliko zaposlenika i pokušavaju odraditi sve (ili većinu poslova) sami.

A to znači da se trude svoj primarni posao odraditi najbolje što mogu kako bi njihovi klijenti bili zadovoljni, ali znači i to da gube velike količine vremena na sve popratne, ali nezaobilazne poslove, poput administracije, računovodstva, marketinga…

Ali tu postoji jedna bitna razlika.

Svoj primarni posao, onaj zbog kojeg su pokrenuli svoj biznis i kojeg vole raditi, oni rade najbolje i bez njih ne bi bilo ni njihovog posla.

Ostali, popratni posao, ne moraju raditi sami. Vrlo lako ih može netko drugi odraditi umjesto njih i njima ostaviti vrijeme i energiju za razvijanje poslovanja, za rad na onome u čemu uživaju.

Pa zašto onda mnogi od njih još uvijek ne delegiraju?

Kroz razgovore sa malim poduzetnicima i obrtnicima, potencijalnim i sadašnjim klijentima, primijetila sam kako najčešće navode ove razloge zašto ne delegiraju:

RAZLOG 1: Ne vjerujem da netko drugi može obaviti posao tako dobro kao ja, ipak sam ja vlasnik svog biznisa i znam najbolje

Budimo iskreni – mnogi od nas misle da nitko drugi ne može odraditi posao tako dobro kao mi sami. Primijetila sam da mnogi poduzetnici nemaju povjerenja u druge prije nego su uopće probali ostvariti odnos suradnje i vidjeli kako će sve funkcionirati.

Ovdje je rješenje delegirati za početak male, jednostavne zadatke i dati detaljne upute kako da se ti zadaci obave.

Kada se uvjere da je posao obavljen na vrijeme i to dobro, mnogi promijene mišljenje i nastave s delegiranjem posla.

RAZLOG 2: Delegiranjem ću izgubiti kontrolu nad svojim biznisom, a to si ne mogu priuštiti

Ljudi jednostavno vole imati kontrolu nad svime, pa naravno i nad svojim biznisom. Posebno nad svojim biznisom.

To što ćete delegirati određene segmente posla, npr. administraciju, ne znači da više nećete imati kontrolu nad svojim poslom. Vi ćete uvijek biti vlasnik vašeg biznisa i donositi ćete konačne odluke, ali trebali bi se fokusirati na rezultat, a to je da posao bude napravljen.

Obrtnici i mali poduzetnici imaju toliko različitog posla u vođenju svog poslovanja, da si ne mogu priuštiti mikromanagement. Jednostavno moraju donijeti odluku o tome koje poslove moraju nužno oni odraditi, a ostale delegirati.

RAZLOG 3: Sve ja stignem sam/a, doduše malo se mučim i radim po cijele dane, ali stižem

Mislim da sam ovaj razlog čula najviše puta u razgovoru sa potencijalnim klijentima.

Vođenje biznisa zahtjeva puno ljubavi prema poslu, volje i želje da biznis uspije i puno, puno rada. Pogotovo ako ste mikro ili mali poduzetnik ili obrtnik, pa morate biti u i vlasnik biznisa, računovođa, voditelj financija, uz to i voditi društvene mreže, ali biti i administrator, ponekad voditelj ljudskih resursa….popis je predug. Čak i ako možete sve naučiti i odraditi sami, vrijeme u danu je ograničeno i patiti će ili vaš posao ili privatni život.

Došlo je vrijeme za delegiranje kada više ne možete naći vrijeme kako bi radili na svom biznisu, jer cijelo vrijeme radite u biznisu ili ako previše vremena provodite radeći poslove za koje niste educirani ili su van vaše zone komfora.

RAZLOG 4: Nemam ja vremena za objašnjavanje i upute, dok objasnim što treba napraviti, posao je već mogao biti napravljen

Sigurno je da ćete morati odvojiti neko vrijeme za davanje uputa za obavljanje određenih zadataka. Dapače, što detaljnije upute date, to bolje. Ali manje vremena će vam trebati da date upute i objasnite zadatke, nego što će vam trebati vremena da sve napravite sami i usput pokušavate balansirati sve preostale poslove koji se gomilaju.

Možete biti sigurni da će vaši napori koje uložite da nekome delegirate dio posla ili određene zadatke rezultirati time da ćete u konačnici imati više vremena. To je mudro ulaganje vremena i energije.

RAZLOG 5: Ne znam kako delegirati, bolje da onda ni ne krećem u to

Mnogi poduzetnici kažu da ne delegiraju poslove ili zadatke, jer ne znaju kako. To je i razumljivo, jer kada ste pokretali svoj posao, fokusirali ste se na ono što znate i volite raditi, ono u čemu ste stručni i ono u čemu uživate. Ali onda se posao počeo širiti i počeli su se pojavljivati svi oni popratni poslovi, koji se samo gomilaju, a često uopće ne zaslužuju vaše vrijeme i energiju.

Postoje načini kako uspješno delegirati, to je vještina koja se kao i sve ostalo, može naučiti uz malo truda i dobre volje.

Svi moji klijenti su, nakon početnih dogovora i uz par uputa i savjeta, uspješno delegirali posao. Za očekivati je da na početku suradnje bude malo više dogovaranja, usklađivanja i traženja najboljeg rješenja, ali na kraju se sve posloži kako treba i suradnja teče glatko i ugodno.

RAZLOG 6: Ne mogu si to priuštiti, pa jedva pokrivam sve troškove

Još jedan čest razlog koji poduzetnici navode kao razlog zbog kojeg ne delegiraju. Pogotovo ako su na samom početku poduzetničkog puta i bore se za svakog klijenta kako bi uspjeli podmiriti svoje osnovne financijske obaveze, a svaku kunu više ulažu opet u svoj biznis kako bi ga doveli na višu razinu.

Ali ako malo bolje razmislite, bi li uložili 100 kuna, ako bi vam se vratilo duplo?

Ako možete platiti nekome 10 sati mjesečno da radi poslove poput uredske administracije, a vi ćete zauzvrat dobiti 10 sati mjesečno više da radite na povećanju profitabilnosti, onda se delegiranje čini kao rješenje vašeg problema.

A koje su posljedice ne delegiranje za obrtnike i male poduzetnike i njihov posao?

Posljedica ima mnogo i niti jedna nije pozitivna!

Trošiti ćete puno vremena i energije na pokušaje da odradite sve poslove koji vam predugo stoje na to-do listi, a zbog konstantnog rada u biznisu, a ne na biznisu, vaš posao će stagnirati ili napredovati puno sporije nego što bi trebao, zbog čega, naravno, profitabilnost neće rasti.

Najteža posljedica koje se vrlo lako može dogoditi nakon dužeg vremena rada na način da sve radite sami je tzv. burnout, jednostavno rečeno – možete „pregorjeti“ te zaključiti da ovakav način rada i života nema smisla i odustati od svog biznisa, odnosno od svog sna da stvorite uspješan posao i uživate radeći ga.

Jasno je da je učinkovito delegiranje posla ključno za uspjeh u biznisu.

Zato probajte otpustiti kontrolu i počnite sa malim zadacima, koji vam oduzimaju vrijeme, ali za koje nije nužno da ih sami odradite.

Jednom kada se na svom primjeru uvjerite u benefite koje delegiranje posla ima, biti će vam lakše delegirati sve one poslove koje ne stižete, ne volite ili jednostavno ne želite raditi, a vi ćete se fokusirati na brži rast svog biznisa.

I uvjeriti ćete se da vođenje svoj posla ne mora biti teško i mukotrpno, praćeno beskonačnim to-do listama, stresom, nervozom i pokušavanjem u pretrpani raspored ugurati i privatne obaveze, obitelj i prijatelje ili hobije.

Uživati će u svom poslu, a pri tome mislim da ćete uživati u samom radu, ali i u cijelom procesu razvoja poslovanja i rasta profitabilnosti.

A zbog toga ste i donijeli hrabru odluku da pokušate ostvariti svoj san, zar ne?

I za kraj ovog teksta, još jedna, meni draga, izjava o delegiranju, o kojoj bi također trebalo razmisliti:

“If you really want to grow as an entrepreneur, you’ve got to learn to delegate.” („Ako zaista želite rasti kao poduzetnik, morate naučiti delegirati“)

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More