Zrinka Janković: Najjača sam kada mi kažu – Ne možeš! Teško ćeš!

by Marina Biljak
654 views

Razgovarali smo sa Zrinkom Janković, mamom iza Maminog ručka. Zrinka Janković svakodnevno nam donosi jednostavne, fine, zdrave i brze recepte, a od nedavno nudi i personalizirane jelovnike. Pa, poslušajmo što Zrinka kaže o svom poduzetničkom putu!

Za početak, možeš li nam se ukratko predstaviti.

Ja sam Zrinka Janković. Mama trojice dječaka. Dalmatinka s karlovačkom adresom. Ovisnica o kavi i maslinovom ulju.  Obožavam boraviti u prirodi, tada sam najopuštenija. Volim otkrivati nove stvari, upoznavati nove ljude. Veselim se svakom novom danu i prilici da budem bolja!

Poduzetnica! Baš ne volim tu riječ. Nekako mi strogo zvuči, tim više što se ne smatram poduzetnicom. Još je veliki put do poduzetništva preda mnom. Imam ideju i idem polako. Ništa preko noći, ništa instant, ništa „preko veze“. Želim da taj put bude samo moj sa svim usponima i padovima.

Zaposlena sam u jednoj medijskoj kući i ideja da pokrenem blog Mamin ručak javila mi se dok sam bila na porodiljnom s trećim djetetom.


Otkud ideja za Mamin ručak?

Ideja je doslovno došla preko noći. Život svake mame je poprilično izazovan, pogotovo kada imaš tri dječaka. U tom mijenjanju pelena, pripremi kašica, čitanju priča, odlascima u park, pomalo izgubiš sebe, iako puno i dobiješ.

Htjela sam nešto svoje, nešto što će me veseliti. Htjela sam svoj „ispušni ventil“. Nekome je to odlazak u teretanu, nekome shopping, a meni je to Mamin ručak.

Jedne siječanjske večeri, djeca su rano zaspala. Nije mi se dalo gledati TV, niti skrolati po društvenim mrežama, pa  sam uzela papir i olovku i skicirala ideju.

Logo, ime, koncept sam složila u sat – dva, kao da o tome razmišljam godinama. Bio mi je nevjerojatan trenutak inspiracije. Umorna od cijelog dana, misli su se slagale poput lego kockica.

Od tog trenutka do dana današnjeg, Mamin ručak je postao moja svakodnevnica u koju svaki dan ulažem 5-6 sati svoga vremena. (dobro, ljeti u pola manje ?).

Zbilja uživam u kreiranju sadržaja, istraživanju i želja mi je da mi djeca odrastu uz „Mamin ručak“.


Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila pokrenuti Mamin ručak? Što ti je bilo najteže?

Ideju sam prvo rekla mužu, koji je bio oduševljen i rekao je „To si ti!. To je život koji živiš.“ Ujutro sam sve djeci ispričala, u biti starijima, jer je najmlađi tada imao 15 mjeseci. Pitala sam ih da li žele biti dio zajedničke priče i odmah su pristali. Ne silim ih na ništa, želim da bude sve spontano jer poanta Maminog ručka je da je realan, životan, bez uljepšavanja i filtera.

Na pokretanju bloga sam radila 4-5 mjeseci i zbilja je malo ljudi znalo što mi je u glavi. Sjećam se da se s prijateljicom našla dan prije pokretanja Maminog ručka, koje je bilo 12.5.2021. i na ono klasično pitanje – Šta ima?, sam odgovorila – Sve po starom. Klasika. Sutradan me nazvala i svašta mi izgovorila ?

Najteže mi je čuti kada mi kažu – Super si ti, ali teško je uspjeti u Hrvatskoj. Nisam neka osoba koja pati za uspjehom, imam svoje ciljeve i dalmatinski dišpet. Za mene dovoljno! Najjača sam kada mi kažu – Ne možeš! Teško ćeš!


Kako je tekao put od kulinarskog bloga do prvog proizvoda?

Jooooj jako sporo. Pratitelji su mi znali u inbox poslati poruku – Kada ćemo moći nešto kupiti od tebe?

Obzirom da Mamin ručak nisam pokrenula da „nešto zaradim“, nego da sebe nadogradim, da uložim u sebe, da educiram druge, da svojim primjerom budem poticaj drugima, kreiranje prvog proizvoda je stiglo kasno, ali u pravo vrijeme – točno na prvi rođendan Maminog ručka. Nisam uopće mislila da ću imati svoj proizvod, a sada već imam dva i četiri u glavi za budućnost. ?

Riječ je o personaliziranim jelovnicima i planerima kuhanja i dohrane. Volim reći da su mi inspiracija za post-ove djeca, a za proizvode mame. Oba proizvoda sam kreirala jer sam „slušala“ potrebe i probleme mama.

Volim razgovarati s mamama, osluškivati izazove. Majčinstvo nije šablona po kojoj  samo ideš, niti knjiga sa 100 pravila. Sve smo različite. No, došla sam do zaključka da mamama nije problem skuhati jelo, nego da je mnogo teže smisliti što skuhati i organizirati se u moru svakodnevnih obveza i žongliranja između posao – djeca – vrtić – kuhinja – škola – treninzi – kuća – muž – hrpa suđa i neispeglane odjeće – društveni život – 5 minuta mira..….i kao odgovor ovim izazovima nastao je personalizirani jelovnik i planer kuhanja i dohrane.

Oba proizvoda imaju isti cilj – olakšati život svakoj mami.

 
Koji su najveći izazovi s kojima si se dosad susrela?

Na početku nisam imala pojma koji je to proces. Od pokretanja bloga, kreiranja vizuala, objava na društvenim mrežama, pisanja newslettera, odgovaranja na poruke, kreiranja sadržaja…….još ako u veliku većinu toga djecu uključiš, to je zbilja proces i posao.

Najveći mi je izazov što se ne mogu zatvoriti u svoja 2 kvadrata i imati malo mira ? Uvijek pišem u buci, dok kuham, dok se netko svađa, dok se djeca igraju ili spavaju.


Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time?

Sada opet paradoks. Nikada nisam htjela imati „nešto svoje“, jer na neki način poduzetnici i mame jedni shvaćaju što znači 24/ 7. Mnogo lakše je raditi za nekoga od 8-16h i posao ne nositi kući. Ali opet druga strana poduzetništva je da sam kreiraš raspored i imaš veću mogućnost biti svoj i biti kreativan. I jedna i druga priča ima svoje prednosti i mane.

Prije porodiljnog, dok sam radila, moje razmišljanje o poslu je prestalo u 17h, a o Maminom ručku razmišljam od 0-24. Tako da……Razmišljam puno.

Kako organiziraš sve – djeca, rad od kuće…?

Ajme to bi trebalo snimiti?. Nekada se sama sebi smijem kakve sve kreacije izvodim, neka mi dođe da plačem. Kao i u svemu, ima dana kada vlada potpuni kaos, a ima dana kada ide sve po špagi.

Ako sam u nečemu dobra, onda je to – organizacija. Mnogo prijatelja mi kaže da sam najorganiziranija osoba na svijetu. Naravno da nisam, ali  danu uspijem svašta napraviti.

Znam iskoristiti vrijeme i odrediti prioritete. Sitnice me ne mogu izbaciti iz takta. Ne mora sve biti savršeno. Veliki sam pozitivac i svakoj situaciji i danu vidim nešto pozitivno. To je neki moj recept!


Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Za početak, za mjesec dana mi stiže nova kuhinja. Moja i muževa prva bračna svađa je bila oko kuhinje. Ispala je jako mala, ali zato je on dobio veliku kupaonicu. Tipično, muški. Nije uzeo u obzir da mu žena voli kuhati i da želi troje djece ? Nakon, 10 godina braka, izborila sam se za novu kuhinju i sada joj se veselim kao malo dijete.

Jako sam „loša“ u snimanju videa. Cilj mi je na tome poraditi. Jako me veseli raditi radionice zdrave hrane s vrtićkom djecom i u tom smjeru želim ići. Napamet mi pada jedna aplikacija….

Puno planova imam, ali još slažem kockice. Pomalo! ?


Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?
Slušajte sebe i svoju intuiciju. Mnogi će reći da je nemoguće, da je teško, da se ne isplati, ali nitko ne zna što je u vašoj glavi. Početni strah je normalan, ali nemojte da zbog njega vaše ideje ne ugledaju svjetlo dana.

I za kraj, recept za brzi i zdravi ručak? 🙂 

Koliko god izazovno bilo, nemojte nikada odustati od kuhanih obroka. Čak i ako mislite da niste spretne u kuhinji, da nemate vremena, mamin ručak je najbolji ručak koji možete ponuditi svojoj djeci.

Evo jednog jednostavnog recepta s lako dostupnim namirnicama, koje djeca vole.

Treba vam jedan sat pripreme i jedna posuda. Uživajte!

Piletina s krumpirom i graškom

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More