Da bih bila uspješna, trebam biti sama!(?)

by Tena Benić
342 views

Kako si pročitala ovaj naslov teksta? Kao upitnu ili uskličnu rečenicu?

U zadnje vrijeme uočavam pojačanu pojavnost jednog trenda. U pitanju su video uradci sa naslovom „be that girl“ , u većini tih videa imamo predstavljanje mlade žene koja u kratkim isječcima svog dana prenosi kako ona radi na sebi i razvija se. Videi obično započinju ranim buđenjem, pripremom moka kave, treningom u teretani i potom radom na poslu. Većina videa završava sa inspirativnim citatom o „stavljanju sebe na prvo mjesto“ i čašom vina i dobrom knjigom u ruci.

Ja sam svakako zagovornik rada na sebi i ubiranju najboljeg od svakog dana, ali ono što sam primjetila jest da u takvim prikazima ne viđamo baš partnerski/ljubavni aspekt života „the djevojke“.

Odmah da se ogradim, ne smatram da bi svi trebali željeti imati partnera/icu, smatram da je to izbor svake osobe. U tome i jest stvar. Smatram da je sasvim ok da imanje partnera proizlazi  iz želje svake od nas, a ne iz moranja. Isto tako smatram da je „biti solo“ sasvim ok, no da bivanje samom nije nužan preduvjet rada na sebi.

Bivanje „solo“ nije preduvjet rada na sebi

Jedan od razloga zašto sam odlučila pisati o ovoj temi jest što imam nekolicinu klijentica koje su se susrele upravo sa nekom inačicom ovog pitanja: „Mogli li raditi na sebi ako sam u vezi?“. Mislim da pojavi tog, sve češćeg, pitanja pridonosi i prikaz u javnosti koji se promiče već spomenutim videima na različitim platformama. Gdje se onda mlade djevojke, žene, mogu početi pitati je li uopće ok biti u partnerskom odnosu ili će joj to biti samo smetnja u njenom razvoju.

(Ovo pitanje može biti i puno dublje i ovdje nije cilj generaliziranja, već samo pružanja možda novog uvida).

Biti u partnerskom odnosu, kao i biti sama, ima različite prednosti i nedostatke, no ne smatram da jedno (biti u vezi ) isključuje drugo (biti najbolja verzija sebe)

Biti u vezi ne isključuje mogućnost da budeš najbolja verzija sebe

Ono na čemu ja radim sa svojim klijenticama kada se susretnemo sa ovim pitanjima, a možda će koristiti i tebi jest da istražiš odgovore na neka od ovih pitanja:

  1. Koja su moja uvjerenja o ljubavi?

Ovdje je zanimljivo istražiti kakva je za tebe „ljubav“? Da li ona postoji? Da li je precijenjena ili podcijenjena? Kakve sve vrste ljubavi postoje? Znaš li neki primjer lijepog partnerskog, ljubavnog odnosa? Tko je kome podrška u odnosu?

  1. Koja su moja uvjerenja o uspješnim ženama?

Kako to točno izgleda i ponaša se jedna uspješna žena? Ovdje možeš uzeti komad papira i pisati riječi koje ti padaju na um, poput: inteligentna, obrazovana, visoka, lijepo odjevena…? Ili ona ide u lijepe restorane, vozi mercedes, ide spavati u 21h, ima djecu, nema muža…?

  1. Kada napravimo ove dvije kratke vježbe, možemo ih probati usporediti.

Istraži da li za tebe „biti uspješna“ uključuje i mogućnost „biti partnerica“ ili „uspješna žena ne smije biti u odnosu“?

  1. Za kraj vježbe ono što se možeš zapitati jest, gdje sebe vidim? S kim se vidim? Kakav život želim živjeti?

Na ova pitanja isto možeš odgovoriti sama za sebe, sada dok čitaš ovaj tekst ili možeš odvojiti neko vrijeme kada ti je ok i zapisati svoje odgovore. Probaj zamisliti svoj najsavršeniji dan. Gdje si? S kim? Što radiš?

Ne postoji jedna verzija uspjeha

Cilj ovih pitanja jest otkriti vlastita uvjerenja o svojim željama, vizijama i potrebama. Neovisno o tome što nam javnost promiče i nameće.

Trendovi se mijenjaju, ali to ne znači da ti trebaš mijenjati sebe

Ti zaista možeš odlučiti živjeti život po svojoj mjeri i standardima i nitko ti ne bi trebao nametati svoju viziju uspješnosti. Ono što ti želim napomenuti jest da se nekada u našim uvjerenjima znaju skrivati i naši strahovi, naše općeprihvaćene istine koje nikada nismo propitkivali, a možda nisu naše, već su preuzete od bivših generacija. Ok je da znaš što nosiš sa sobom, kako bi znala odlučiti što od toga želiš uzeti za sebe.

Ako bi željela imati nekog s kim možeš proći kroz ova ili slična pitanja uvijek mi se možeš javiti.

Sretno 🙂

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More