Gordana Klindić: Biti ili ne biti (poduzetnica)

by Gordana Klindić
742 views

Zovem se Gordana Klindić, a za mene je poduzetništvo poput zraka koji udišem. A kad to kažem onda mislim da sam u svojih skoro trideset godina rada svega nekoliko mjeseci radila za nekog drugog. 

U prve poduzetničke vode moj suprug (tad još dečko) i ja, krenuli smo sa nešto više od dvadeset godina. Taj put je trajao manje od dvije uspješne godine, propao je zbog ratnih okolnosti, a mi smo se otisnuli u svijet. Nakon nekoliko godina boravka u inozemstvu, vratili smo se u nepoznatu sredinu sa dvoje male djece i opet se odlučili za poduzetništvo. Kad gledam iz ove perspektive, bilo je to zbilja hrabro. Moj put nije klasičan poduzetnički put žene, ovo je obiteljski biznis, a suprug i ja jedno drugom smo podrška kad zagusti.

Čime se bavim

Preko dvadeset godina bavimo se ženskom modom. Imamo dva butika, i do nedavno smo radili i distribuciju dva branda iz Srbije, te snabdijevali druge dućane po Hrvatskoj.

Usred pandemije koja je narušila poslovanje mnogih u ovoj branši, u Sisku se još dogodio i potres. Prostor u kojem smo poslovali se oštetio, i svu zalihu robe bili smo prinuđeni odvesti u skladište. Nakon dvadeset godina rada i statusa dućana koji je u gradu bio brand, u Sisku smo prestali s radom. Grad je u to vrijeme bio potpuno mrtav i djelovalo je da se uskoro ništa neće pokrenuti. 

Nakon dva mjeseca traženja odgovarajućeg prostora (jer nismo bili jedini kojima je prostor trebao), opet smo počeli s radom u četiri puta manjem lokalu. Pandemija je ugrozila i partnere za koje smo radili distribuciju, tako da se naš poslovni model potpuno promijenio. Nekim suradnjama smo tako zatvorili vrata, a nekima otvorili.                                                  
U poduzetništvu kao i u životu, odustajanje nije opcija.

Kako nastavljamo dalje

Dućani sad rade puno manjim kapacitetom, a za distribuciju robe više nema interesa. Smanjivanjem angažmana, otvorio se prostor za realizaciju novih ideja i projekata. 

Kako se godinama unatrag educiram na polju osobnog razvoja, te radim s ljudima individualne coachinge, iskoristila sam svoje znanje i iskustvo i uz to počela s jednim izvrsnim mrežnim marketingom. Gradim tim i krećem se prema cilju, a suprug je na korak do realizacije novog biznisa.

Ide li uvijek glatko

Što se tiče uspona i padova, bilo ih je i bit će. Od visokih kamatnih stopa, poteza koji nisu urodili plodom, skupih poslovnih prostora, te brige i straha kod pokretanja novih projekata.   Sa svakom novom preprekom učite i rastete, prihvaćate situacije i idete dalje. Nekad sa suzama, nekad sa smijehom. Ako niste u stanju prihvatiti, onda neka to bude prvi korak.     Neprihvaćanjem samo produžavate agoniju i ne možete vidjeti rješenje. A rješenje uvijek postoji.

Ima li odmora u poduzetništvu

Možda će moj odgovor što se tiče odmaranja biti neuobičajen za poduzetnika, istovremeno mogu reći da nisam nikad bila ni blizu burnout-a. Iako se tad nisam bavila osobnim razvojem, nekako sam prirodno živjela u skladu sa svojim vrijednostima. Naravno da je bilo dana kad sam sama sebi sjedala na kičmu i mislila da treba drugačije, bolje i više. To srećom ne bi trajalo dugo i vraćala bih se u ritam koji mi odgovara.

Kako to izgleda

Suprug i ja smo razvijali biznis odmjeravajući koliko će naš život, naš odnos i naša djeca „ispaštati“ zbog toga. Često smo odustajali od nekih projekata, jer bi zaključili da ćemo time izgubiti ono što nam je važno. I to je upravo ono što radim s ljudima u coachingu. Kad slušaš svoje srce, vjeruješ u to što radiš putevi se otvore, a život nam pokaže kud trebamo ići. Uvjerenja su ta koja nas sprečavaju da stignemo tamo gdje stvarno želimo.

Naravno da je potrebno planiranje i analiziranje, i da to nismo radili ne bi sve ove godine opstali u poduzetništvu.

Šta se usput može dogoditi

Kad pogledam oko sebe, vidim poduzetnike koji su napravili „velike biznise“, istovremeno su izgubili puno u drugim oblastima života. Neki su narušili partnerske odnose, neki izgubili zdravlje, a neki svoju djecu nisu uspjeli ni upoznati jer za njih nisu imali vremena. Mnogi od njih usprkos svim poslovnim uspjesima, iza zatvorenih vrata nezadovoljni su i nesretni.                                                        
A zadovoljstvo je u stvari ono čemu težimo, zar ne?

Potpuno je razumljivo da je za ostvarenje ciljeva potrebno platiti cijenu, samo je važno znati koliku ste cijenu spremni platiti. Idete li zbilja prema svojim ciljevima ili su to nečiji tuđi?              
Šta time gubite, a šta dobivate?                                                   

A šta bi to bila moja poruka

Sklapajte poslove i suradnje s ljudima i kompanijama koje vam pored poslovnog modela odgovaraju i vrijednosno. Neka vam razlog za pokretanje poduzetništva bude zadovoljstvo, a ne samo financijska dobit. To je način na koji ćete dati istinski doprinos.

Ako imate zaposlenike, ljude u timu, budite tu za njih. Pokažite im da ih cijenite i da ste im zahvalni. Ne umanjujte njihovu poziciju i ne uzvisujte svoju, koja god ona bila. Podržite ih. Bez zadovoljstva s obje strane nema dugoročne suradnje. Ni u poduzetništvu, ni u životu. 

Prava cijena koju plaćate da bi bili poduzetnik uglavnom nije nijedna valuta. Sagledajte koju cijenu ste spremni platiti i da li su vaši potezi vrijedni toga? Kad idete iz tog stanja i iz te energije, rješenje će se pojaviti. Tad poduzmite akciju.

Nisu svi rođeni da mijenjaju povijest i nisu svi rođeni kao veliki vizionari. Ima i malih koji svojim radom i doprinosom prave razliku. Pronađite svoju mjeru poduzetništva i modelujte ljude čiji način života vam se sviđa, i tako ćete ostaviti svoj trag. Provjerite da li je to što radite vaš izbor, ili to radite da biste se s nekim uspoređivali, uklopili i bili prihvaćeni. 

Nešto za kraj

Nekako mi se čini da je biti žena poduzetnica postalo trend. Iako ja tu opciju svim srcem podržavam, primjećujem da neke žene osjećaju da su manje vrijedne, ako nisu poduzetnice i ako im to uopće nije cilj. Ako ste vi u miru s tim da radite u korporaciji, radite. Ako želite biti samo majke, budite. 

Iskreno same sebi odgovorite da li želite postati poduzetnica jer se to danas nameće kao trend, ili vas sva čula tamo zovu. Taj odgovor samo vi znate.

Za mene je biti poduzetnik radeći ono što voliš i pri tome njegovati ono što je važno, čisto zadovoljstvo i stil života. To ne znači da je to jedini ispravan put.                                       
Budite ono što u vama izaziva taj osjećaj zadovoljstva, i sretno vam u tome.

Ljubav & Radost

Goga

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More