Kako složiti svoju online edukaciju i ponuditi je svojoj zajednici?

by Ivana Deak
1K views

Što si zadnje bingeao? 

Pretpostavljam da je bila serija u pitanu, a možda i edukativan program. Danas, kada su nam sve informacije na dlanu, potrebno je i onaj, malo ”zamorniji” dio učiniti što – zabavnijim i zaigranijim. Zato se sve više mentora/edukatora/fitnes trenera odlučuje baš na ovaj korak. 

Kako i ti to možeš postići, ili kakvu korist od ovog pristupa možeš imati, saznaj u ovom članku gdje ćemo popričati o:

 • Modelu online edukacija
 • Kako i ti možeš sastaviti ovakav proizvod 
 • Kako pobuditi znatiželju kod tvoje publike unaprijed
 • Što još možeš ponuditi autentično svoje 

Edukativni Netflix 

Prije nego sam krenula uopće gledati Netflix, još 2015. sam upisala svoje prve online edukacije. Kako sam bila zadnja godina faksa, a zanimali su me znanstveni predmeti, pronašla sam platformu Coursera. To je bio moj prvi doticaj s tzv. MOOC (massive open online courses).  

Od kada je pandemije, ovaj model nam je svima dobro poznat. Sva poslovanja, kao i nastava su se preselili online. Ali do 2020. trebalo je educirati domaće tržište – što dobivaju s online programom. Danas, više manje, sve industrije koje se bave edukacijom, nude set video lekcija/modula na kojima se možeš educirati, vježbati, pokrenuti vlastite biznise…

Kako složiti paket video lekcija?

Da bi složili paket tvojih video lekcija, prvo moramo znati – što s njima želiš postići? Da li je to step by step kako postati produktivniji, fleksibilniji, kako pokrenuti svoje poslovanje, ili nešto treće. 

Jednom kada imaš cilj ispred sebe, vrijeme je da ga razdvojimo u korake – module. Neka od pitanja koja ti mogu pomoći, prilikom postavljanja prvog koraka su: 

 • S kojim se trenutnim problemom moj klijent nosi? 
 • Što ga trenutno koči (drži na mjestu) da postigne cilj koji mu ti nudiš? 
 • Kako ga mogu dodatno potaknuti na akciju? 

Nakon što saznaš koji je krajnji cilj, sada ti je jasnija i početna točka putovanja tvog klijenta. Jednom kada imamo točku A i B, potrebno je sastaviti – most. Pitanja koja ti mogu pomoći pri definiranju su:

 • Jednom kada smo privukli osobu na akciju, koji bi bio logičan sljedeći korak? 
 • Što bi mu još moglo biti potrebno na putu do cilja?
 • S kojim problemima će se susresti na svom putovanju i kako ih ja mogu riješiti?
 • Da li postoje unaprijed definirano dijelovi ove branše/niše? 

Kada je ovaj dio gotovo, upali kameru, namjesti rasvjetu i snimi niz videa! Ako želiš dodatnu produktivnost, sastavi i radne listiće, kako bi klijent mogao izvući maksimum iz onog što pričaš. 

Dobra platforma za lansiranje ovakvog formata sadržaja je – vimeo, kojeg osobno koristim. 

Pripremi svoju publiku unaprijed! 

Kada imamo gotov proizvod, u biznisu postoji nešto što se zove pre-launch faza. U ovom dijelu, pripremaš svoju online publiku na novinu koja je na putu, dajući joj male natuknice. S tim natuknicama, hraniš njihovu znatiželju. Ako imaš svoj profil na društvenim mrežama, mjesec dana prije lansiranja kreni s kampanjom ”bacanja udice”. To mogu biti objave, priče, serijal kratkih live-ova…   

Naravno, uz društvene mreže, uvijek je dobro imati i newsletter platformu. Kako si na svim društvenim mrežama sadržajno ograničen (kratki format), u newsletteru možeš  – predstaviti problem, riješiti ga i kao opciju predstaviti svoju online edukaciju. Praksu ponovi kroz nekoliko mailova. 

Što još možeš ponuditi autentično svoje? 

Kao što sam već spomenula, video lekcije dobivaju na svojoj popularnosti, te ih skoro svaki online biznis ima implementirane. Zato što, za razliku od 1:1 suradnji, te predavanja uživo, one donose i tzv. pasivni prihod; jednom kada snimiš module i zalijepiš cijenu, dostupni su svima, a ne zavise o tvom vremenu i angažmanu.  

Ovo nikako ne znači da ne možeš dodati materijala, ali i isti učiniti identično svojim, kako bi se izdvojio iz mase. Neki od primjera kako to postići su: 

 • Svim novim polaznicima pošalji na adresu personalizirani paket
 • Održi webinare, da se uvjeriš da su na dobrom putu 
 • Izumi svoj #
 • Dodaj sočni uvod za svaki video, koji te prikazuje baš onakvog kakav jesi 

Misao za kraj… 

Nadam se da si u ovih nekoliko paragrafa dobio ideju, što i kako ponuditi u paketu online edukacija, te koji su sljedeći potrebni koraci. Osobno izrađujem sličan program za svoje polaznike, a do tada sam ti dostupna 1:1! 

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More