Vlasnica agencije za posredovanje u zapošljavanju Ana Malenica: Sanjaj, ali noge drži čvrsto na zemlji

by Vaše Priče
850 views

Pozdrav Ana, možeš li nam se ukratko predstaviti.

Prvo želim naglasiti da sam ponosna Bossica. 🙂 Moje ime je Ana Malenica (rođ. Hećimović), dolazim iz Zagreba, rođena sam Ličanka (iz Perušića) s dalmatinskim korjenima.

Po struci sam diplomirani komunikolog i magistra marketing managementa i svoj sam poziv usmjerila izvan sustava. Poduzetnica sam, konzultantica, ali prije svega mama, supruga i kći.

Nakon korporativne karijere odlučila sam pokrenuti vlastiti biznis. Otvorila sam agenciju za posredovanje u zapošljavanju, ASM Manpower Consulting koji danas posluje s nekim od najvećih agencija za zapošljavanje u Indiji, Nepalu, Egiptu… Stručne radnike pronalazimo i u Singapuru, a najveća mi je prednost poznavanje stranih jezika jer tečno govorim engleski, njemački i španjolski.  Također, partneri s kojima surađujem imaju svoje predstavnike u Hrvatskoj što olakšava posao: ukoliko se dogodi neki izazov, sjednemo, razgovaramo i odmah rješavamo. 

Što te inspiriralo ili potaklo da pokreneš vlastiti posao?

U početku je moram priznati motiv bio čisto financijske prirode tj. željela sam samostalno zarađivati svoju plaću, ali na svoj način. Posao u velikim i srednjim poduzećima ima svakako nekoliko prednosti; sigurnost, redovita primanja, osjećaj pripadnosti istoj tvrtci i slično. Međutim najčešće je posao u internacionalkama obojan raznim standardima, koji su ponekad dobri, ponekad ne, ali ih ne možemo promijeniti.

Koje su ključne karakteristike koje smatraš važnima za uspjeh u poduzetništvu?

Mislim da bi najvažnije bile organizacijske vještine, pa nakon toga „imati nos za novac“, optimizam i beskonačnu želju za radom. U malim i mikro poduzećima obično vlasnice vode prodaju pa bi svakako bile važne i izvrsne prodajne vještine. Vjerujem da je jako važna i sposobnost samokontrole i samo-motivacije jer za razliku od korporativnog okruženja žena poduzetnica to sve mora sama. Nema šefa koji će postavljati ciljeve već je ona ta koja sama sebi postavlja ciljeve.

Kako održavaš ravnotežu između osobnog života i vođenja posla?

Kažu da iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac, ali i roditelji koji čuvaju djecu. 🙂 

Na svakom putu nailazimo na prepreke i neuspjeh, pa tako i u poduzetništvu. Kako si se nosila s neuspjesima i kako su te ti trenuci oblikovali?

Neuspjehe doživljavam kao priliku za poboljšanje. Naravno da preispitujem sebe, ali ne na način što sam pogriješila već na način što sam mogla napraviti drukčije.  Ne treba žaliti za prošlošću, treba se okrenuti u budućnost.  

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? 

Moram priznati da sam ja tip koji ujutro odmah pali računalo i krećem s poslom, čim popijem prvu jutarnju kavu. Naravno, tu su i sastanci s klijentima, a i razni seminari koje pohađam obzirom da je za mene izuzetno važno biti u toku i cjeloživotno se obrazovati.  Kada su produljeni vikendi uvijek ih iskoristim za neko putovanje, jer sam ionako dostupna na mobitel, a klijentima nije važno jesam li u uredu ili negdje drugdje dok god dobiju svoju uslugu.

Uz to, najviše me odmara kuhanje i pečenje kolača, tada se napunim pozitivnom energijom. 

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Ponosna sam na sve svoje kolege s kojima sam tijekom godina surađivala, na poslovne partnere od kojih i danas učim kako se nositi s različitim aspektima globalne krize, a najviše na svoju “ludost”. 

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Pronađite svoje mjesto pod suncem i ne bojte se biti svoje. Samokontrola i samoorganizacija je važna.  I ono najvažnije: sanjaj, ali noge drži čvrsto na zemlji.  

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Kolegice Bossice koje me žele pronaći ili potrebuju moje usluge mogu me pronaći na www.asmconsulting.hr, kontaktirati me putem maila na: info@asmconsulting.hr ili pozivom na broj/Whatsapp: +38598723692

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More