Zašto preskočiti sljedeći krug mentorskog programa

by Klara Frančišković
1.4K views

Dok završava 5. mentorski program, biti ću slobodna dati vam super razloge zašto biste trebali preskočiti sljedeći krug mentorskog programa. No, da se prvo osvrnem na svoju prijavu: kada sam se prvi put prijavila, nisam bila izabrana od baš niti jednog mentora.

Ok, pomislila sam, njihov gubitak iliti kako mi to volimo na engleski: Whatever, their loss.

Kada je krenuo 4. krug pomislila sam: „e sad ćete vi vidjeti moju prijavu – neće mene nitko eliminirati samo tako“. I gle čuda, moja draga business bestie je otvorila još jedno mjesto za mene. Moguće da je razlog bio i moje svakodnevno kukanje kako me opet nitko neće izabrati.

I sada ono zašto pišem ovaj članak, a vi ga i dalje čitate.

 Preskočite prijavu u sljedećem krugu mentorskog programa!

Kada bolje razmislite, zašto biste trošili svoje i tuđe vrijeme na prijavu, kada nećete ionako osvojiti ništa.

Zar ste sad stvarno u sebi rekli: da, ima pravo?!

Postoji li negdje mjesto gdje vam se nudi toliki broj besplatnih edukacija, savjetovanja i nečijeg vremena samo za vas? Možda postoji, ali ne na jednom mjestu. Svi su vam programi zanimljivi i teško se odlučiti samo za jedan.

Super! Prijavite se na sve- da, baš sve! Ili jednostavno izaberite onaj koji najviše odgovara vašim interesima i potrebama.

Obrazložite zašto vam je potrebno nečije mentoriranje, pišite kao da razgovarate s tobom osobom uživo.

Papir trpi svašta, ali isto tako intepretira se na različite načine. Dajte si truda, kao kod prijave za super posao iz snova.

5 razloga zašto preskočiti prijavu u sljedećem mentorskom programu:

  1. Ne želite nova znanja
  2. Ne trebate nove ideje
  3. Imate dovoljno prijatelja, nema potrebe za još jednim
  4. Dosta vam je učenja, školovanje ste ostavili tamo gdje i treba biti – miljama daleko
  5. Besplatno je loše – nema vrijednost!

5 razloga zašto nije dobro biti mentor

Ako ste pak pomislili kako je super biti mentor, rado ću s vama podijeliti i svoju stranu priče.

Iako imam više od 15 godina radnog iskustva, od toga 12 u velikim kompanijama, odluka da se prijavim u programa kao mentor došla je preko noći. Pomislila sam: kad mogu svi idem i ja. Bez neke lude ideje u glavi što bi ja to mogla ponuditi nekome. Edukacije sam dosad vodila kolegama na svom prijašnjem poslu. Ali, to su bili ljudi koje poznajem duže vrijeme, znam kako „dišu“ i kako im trebam pristupiti.

Nakon dobivenih prijava bila sam na sto muka. Koga odabrati? Bila sam uvjerena da ću imati svega nekoliko prijava i onda ću bez problema odlučiti koga izabrati. Kakva zabluda!

Ako dvojite da li se prijaviti kao mentor u sljedećem krugu evo 5 razloga da odustanete odmah:

  1. Biti ćete tužni kada mentorski program završi – jer želite da traje vječno kada vidite rezultat koji je donio
  2. Feedback koji ćete dobiti je neprocijenjiv – ako ste pomislili da nešto ne radite dobro, netko će vam dati super savjete i ideje kako ćete biti bolji – ako to možete podnijeti
  3. Planiranih sat vremena trajanja odužiti će se na dva – za to treba neki keksić ili više vode nego ste zamislili
  4. Podijeliti ćete svoje znanje – nemojte to raditi, ono mora biti skriveno u najmanju kutijici koju imate
  5. Besplatno je – zašto biste molim vas nešto dali besplatno? Pa i vi ste na internetu dosta toga dobili besplatno, svatko može googlati.

Imam li ja na kraju ikakvu korist od toga da sam bila mentor? Da me sada vidite, onda bi vidjeli moj sarkastičan osmijeh. Ja sam upoznala jednu divnu osobu, koja ima super priču i u njoj sam vidjela sebe prije godinu dana. Gradeći svoje poslovanje, tražila sam ideje, prijedloge, savjete na sve strane. I tada bi voljela da je netko izdvojio vrijeme samo za mene. Ako sam dala upola od onog što sam zamislila onda ima smisla biti mentor. Feedback koji sam dobila na kraju dokazao mi je da se isplatilo. I tu priča ne staje – ovaj mi je program dao bezbroj novih ideja za sljedeći krug. I znam da ću imati toliki broj prijava da opet neću znati koga izabrati. To će mi biti najveći problem u tom trenutku. Vrijeme koje ću dati nekome će za mene biti neprocijenjivo – jer ima netko među vama tko ga zaslužuje i treba!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More