maja kuzmanović

Grafička i web dizajnerica Maja Kuzmanović – Malim koracima dolazimo do velikih stvari

by Vaše Priče
731 views

Za početak, možeš li nam se ukratko predstaviti?

Ćao, ja sam Maja Kuzmanović, grafička i web dizajnerica, mama dviju curica i ponosna vlasnica malog biznisa Despina lines. Moj cilj je pomoći ženama poduzetnicama koje su ili na početku svoga putovanja ili trebaju rebranding svog biznisa, a to znači da im pomažem kreirati logotip koji u dušu reprezentira njihov biznis. Uz njega strateški usklađujem kompletan brand identitet (odabir fontova, boja, fotografija) i dizajn online i tiskanih marketinških materijala. Prilagodbom vizualne prezentacije, unapređujem brandove i oblikujem vizualnu priču koja privlači idealne klijente.

Kako se kaže: “Poduzetnički put nije linearan”, doslovno sam slijedila svaku moguću krivulju na tom putu kako bih došla do ovoga danas. Završila sam Učiteljski fakultet u Zagrebu likovni smjer, radila u struci 2 godine i shvatila da ne želim sudjelovati u našem ograničenom školskom sustavu koji nikako da počne napredovati i pogodovati našim malenima. Čvrsto sam odlučila da je moj put slijediti kreativu u sebi i nastaviti educirati se i učiti u tom smjeru. U početku sam napravila hrpu besplatnih projekata kojih se i dan danas rado sjetim jer sam tada samo sanjarila da ću jednoga dana otvoriti svoj obrt.

Koji su bili ključni trenuci koji su te potaknuli da postaneš grafička i web dizajnerica?

Presudni trenuci koji su me inspirirali da se posvetim grafičkom dizajnu proizašli su iz moje stalne fascinacije reklamama i logotipovima različitih brendova, s kojima sam se svakodnevno susretala. U tim trenucima, osjetila sam potrebu da preoblikujem i prilagodim vizualne identitete prema vlastitom estetskom senzibilitetu. To otkriće nije bilo samo prolazna fascinacija, već duboko ukorijenjen poziv prema vizualnom izražavanju i transformaciji elemenata. Analizirajući reklame, logotipe te brandinge, shvatila sam da posjedujem prirodni instinkt za oblikovanjem, odnosno, kako bih to slikovito opisala, “žicu” za dizajn. Svijest o vlastitom talentu postala je ključna točka prekretnica u mom profesionalnom putu, potičući me da istražim i razvijem svoje vještine u području grafičkog i web dizajna.

Osim toga, razmišljanje o moćnom utjecaju vizualnih elemenata na percepciju i prepoznatljivost brendova dodatno me motiviralo. Vjerovanje da mogu doprinijeti stvaranju snažnih i prepoznatljivih vizualnih identiteta, te pomoći u napredovanju biznisa postali su glavni faktori koji se me potaknuli da krenem u svijet dizajna.

Svaki projekt postao je prilika za kreativno izražavanje i unapređivanje vještina. Kroz iskustva u različitim projektima, shvatila sam da grafički dizajn nije samo struka koju prakticiram, već i način života koji me neprestano potiče na istraživanje novih trendova, tehnologija i inovacija.

Danas, gledam na te ključne trenutke kao na temelje koji su oblikovali moju strast i profesionalni put u ovom dinamičnom polju. Spremna sam dalje istraživati, učiti i unapređivati svoje vještine kako bih nastavila doprinositi vizualnom jeziku i stvarati inspirativne dizajne koji ostavljaju trajni dojam.

Kako si se nosila s unutarnjim sukobom ili pritiskom iz okoline zbog odluke da promijeniš struku i kreneš u novom smjeru?

Naravno da jedna takva odluka nije bila laka, ali jako sam zahvalna što sam imala potporu svih oko sebe i poticali me da krenem za onime što “čuči” u meni. Poticali me jesu, ali onako bojažljivo gledali što ću napraviti i koji će mi sljedeći korak biti jer sam blizanac po horoskopu i s idejama sam posvuda! Uvijek mi je najveće veselje bilo vidjeti reakciju ljudi oko mene kada im pomognem i to mi je bio jedan od motivirajućih faktora da se ohrabrim i krenem sa svojim ciljem.

Što najviše voliš u svom poslu i što bi rekla da te izdvaja od konkurencije?

Ono što me zaista ispunjava u mom poslu je mogućnost suradnje sa ženama poduzetnicama. Svaka od njih nosi sa sobom jedinstvenu priču i strast prema onome što radi, stvarajući atmosferu suradnje ispunjenu pozitivnom energijom. Ta povezanost na osobnoj razini čini radnu suradnju ne samo produktivnom, već i izuzetno ugodnom. Raditi s divnim dušama koje dijele istu strast prema poslu nije samo profesionalni angažman, nego prava sreća, nema mi slađe od toga. Svaka nova suradnja otvara vrata različitim poduzetničkim pričama, koje su za mene izvor stalne inspiracije. Slušanje njihovih iskustava, izazova i uspjeha postaje dragocjeno iskustvo koje me motivira na daljnji razvoj. Međusobno ohrabrivanje i poticanje na rast, kako poslovnog tako i osobnog, čini rad u ovom okruženju iznimno ispunjavajućim.

Ono što me, prema povratnim informacijama, izdvaja od konkurencije jest moj prepoznatljiv stil u kreiranju vizuala. Fokusiram se na stvaranje minimalističkih i elegantnih radova, bilo da se radi o logotipovima, brand identitetima ili web stranicama. Ova estetska orijentacija ne samo da odražava moj osobni umjetnički izraz, već i pridonosi prepoznatljivosti klijenata koje podržavam. Uz to, ističem važnost opuštene i otvorene komunikacije kao ključnog elementa uspješne suradnje. Vjerujem da iskren dijalog stvara plodno tlo za najbolje ideje, potiče inovacije i osigurava da krajnji rezultat odražava autentičnost brandova. Ova dinamika komunikacije često rezultira kreativnim rješenjima koja premašuju očekivanja i stvaraju dugotrajne veze s mojim klijentima.

Radiš li od doma? Kako ostaješ motivirana i inspirirana za rad?

Radim od doma, rame uz rame svoga muža programera! On je presretan zbog toga! Šalu na stranu, zaista jesmo u istoj prostoriji i međusobno smo si podrška kada zapne. Uvijek je radna atmosfera i s veseljem ujutro, nakon što curke odbacimo u vrtić, sjedam za laptop i krećem u kreativan svijet. Kada radim ono što volim, mislim da nema mjesta prokrastinaciji i trošenju vremena bezveze. Iskreno, uvijek mi nedostaje sati u danu i uvijek bi još i još!

Muž me često zna uloviti da se u slobodno vrijeme uhvatim projekta i samo me blijedo gleda s pitanjem: “Zašto sada radiš?, a ja mu objasnim da mi je moj posao kao relaksacija, kao njemu dok igra igrice!

Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica?

Rekla bih da je ključno dobro planiranje, prije kretanja u poduzetništvo, pobrinuti se da s financijske strane ima dovoljno sredstava za minimalno prvih 6 mjeseci jer nikad ne znaš kako će krenuti i razviti se cijela priča. Naravno da svi razmišljamo pozitivno, ali treba imati i realnu sliku cijele priče. Zatim kako volimo zamišljati da je to put gdje samo cvjeta cvijeće – nije. Ima tu i dobrih i loših dana što financijski, što psihički. Ponekad se nakupi svega i treba malo razbistriti glavu. Zato sam zahvalna za sve business besties koje sam na ovome putu upoznala i međusobno se podržavamo. Najvažnije od svega je sjesti i raditi čak i kada nisi raspoložena, pa barem da se riješi dio administracije, ako ništa drugo!

Koji savjet bi dala drugima koji se možda osjećaju ograničeno zbog svoje trenutne pozicije i žele krenuti prema nečemu što ih više veseli?

Ako osjećaš da te trenutna pozicija ograničava, a želiš krenuti prema nečemu što te stvarno veseli, prvo – diši. Osvijesti da je normalno osjećati se tako, ali važno je shvatiti da imaš moć napraviti korake prema promjeni. Prva stvar koju bih ti rekla je da se povežeš s onim što te zaista ispunjava. Razmisli o trenucima kad si bila zaista sretna u vezi s poslom. Što te tada ispunjavalo? To će biti tvoj kompas u ovom putovanju. Sada, kad imaš neku predodžbu, postavi si male ciljeve. Ne moraju biti ogromni i zastrašujući. Malim koracima dolazimo do velikih stvari.

Nadam se da si svjesna da imaš jedinstveni pristup stvarima, nešto što te čini posebnom u onome što radiš. Razmišljaj o tome kako to možeš iskoristiti i naglasiti u svom radu. Ako imaš neke strahove ili sumnje, slobodno ih iznijeti. Nije sramota imati ih, svi prolazimo kroz to. Ponekad je dijalog o tim stvarima prvi korak prema njihovom prevladavanju. I na kraju, ne boj se potražiti podršku. Razgovaraj s ljudima koji su prošli kroz slično.

Zamisli kako bi bilo raditi nešto što te stvarno veseli svaki dan. Iako put može biti izazovan, vjeruj mi, isplati se.

Imaš li kakve zanimljive projekte koje bi htjela podijeliti s nama?

U prosincu sam izbacila freebie: Je li vrijeme za rebrand? i objavila Guidebook: Kreiraj svoj premium brand koji pomaže novim poduzetnicama vizualno urediti svoje predstavljanje biznisa online. Putem guidebooka ih vodim korak po korak, kao što to radim sa svim svojim klijenticama 1:1 kada me angažiraju, od kuda krenuti, na što paziti. Od odabira svoga idealnog klijenta, pa prema tome kako odabrati odgovarajuću paletu boja, fontova i logotipova, kako bi se profesionalno predstavile i zadobile uz svoju kvalitetnu uslugu/proizvod, povjerenje potencijalnih klijenata.

I za kraj, gdje te mogu pronaći članice zainteresirane za tvoje usluge.

Jako se volim povezivati i upoznati s novim poduzetnicima na svom poslovnom Instagram profilu: despina_lines (grafički dizajn) i lunaire_digital (web dizajn), tu objavljujem sve svoje radove. Vezano za grafički dizajn imam web stranicu: www.despina-lines.hr i web stranicu posvećenu samo tematici dizajna i izrade web stranica u WordPressu: www.despina-web.eu.

Ako imate bilo kakvih pitanja, tu sam, javite se pa o detaljima vašeg projekta ćakulamo na besplatnim konzultacijama!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More