Najbolji način za investiranje svog novca (za mirovinu)

by Anamarija Kovačić
895 views

„Što i kako da investiram, kad o tome ne znam ništa?“ – pitanje koje najčešće dobivam na konzultacijama. Odgovor nisam znala ni ja dok se nisam počela baviti financijama. I upravo to želim promijeniti – ne moraš se baviti financijama da bi ih razumio. Samo trebamo o njima pričati normalnim, svakodnevnim jezikom.

I to je moja misija-prenijeti sve što znam o planiranju financija i štednji jednostavnim, pitkim jezikom.

Iduće pitanje koje dolazi na red je: „Od kud još da sad i štedim?“. Poanta štednje nije da preko noći postanemo bogati, već da krenemo makar s malim iznosima, da budemo uporni i dosljedni. Da si ne uskraćujemo u sadašnjosti, već da brinemo za budućnost. To u početku može biti 10 kn, 10€, 500 kn ili 100€. Iznos je manje bitan kad krećemo. Bitno je stvoriti naviku. I dati vremenu da radi za nas.

Najbolji način za investiranje za mirovinu

Obzirom da sam prilično tradicionalna osoba i nisam sklona velikim rizicima, a opet volim izlaziti iz zone komfora… ja volim i preporučujem načine štednje koji su sigurni, provjereni i tradicionalni… a opet, da se naš novac oplođuje i radi za nas, bez velikog rizika.

Konkretno, za mene su to životno osiguranje i investicijska štednja.

Poanta životnog osiguranja nije da se obogatimo, već da financijski zaštitimo svoje bližnje u slučaju smrti. Također, to je način štednje gdje nam se nakon završetka ugovora (tzv. doživljenja) ugovoreni iznos, uvećan za dobit, isplaćuje.

Jedna od zabluda s kojom se često susrećem je izjednačavanje krajnjeg iznosa (tzv. osiguranje svote) s ukupnim uplatama u životno osiguranje. Želim razjasniti jednu stvar – životno osiguranje je usluga koju kupimo da bi naši bližnji bili osigurani u slučaju naše smrti. To je usluga koja ima svoje troškove i svoju cijenu. Kad kupimo parfem, ne raščlanjujemo trošak na: ambalažu, tekućinu, marketing, plaće zaposlenika i sl. Kupili smo parfem X, za Y novaca. Isto je sa životnim osiguranjem. Uplate, tj. premija je cijena koju plaćamo da naši bližnji budu osigurani u dogovorenom iznosu, tj. to je garantirana svota novca koju dobivamo po isteku ugovora.

S druge strane, postoji opcija kad ljudi nemaju potrebu za zaštitom već jednostavno žele štedjeti, ali tako da se novac oplođuje, da radi za nas, umjesto da propada na jednoj hrpi. U tom slučaju, investicijska štednja je odlična opcija. Investicija sama po sebi zvuči pomalo strašno i riskantno kada ne znamo ništa o tome. Međutim, postoje razne opcije investicija, investicijskih fondova i načina ulaganja.

Kod ulaganja u investicijske fondove trebamo odlučiti želimo li ulagati sami, voditi brigu o cijenama, ulaznim/izlaznim naknadama, angažirati brokera i sl. Ili ćemo se odlučiti za opciju investiranja s manjim iznosima, prepuštajući strategiju ulaganja „velikim igračima“ koji ulažu u naše ime. Na taj način možemo ulagati svaki mjesec, male iznose, ali duži broj godina kroz koje onda ostvarujemo prinos, uz minimalan rizik.

Za nekoga možda nije ovakav način štednje. Ima svoje načine. I to je OK.

Glavna stvar koju trebamo odlučiti na početku je – što nam je cilj štednje? Zaštita obitelji, štednja za treću životnu dob, otplata duga ili sve zajedno?

Glavni cilj koji bi svi trebali imati je: krenuti sa štednjom za treću životnu dob što ranije jer je neminovno da ćemo ju dočekati. A od čega ćemo tada živjeti? Od onoga što sami uštedimo. Živimo u kapitalizmu i vremenu kad više ne možemo računati na državnu mirovinu za 20-30-40 godina.

Osim toga, na umu treba imati situaciju na tržištu, visinu kamata, postotak inflacije i sl. Ako oročimo određenu količinu novca, na koju dobijemo npr. 0,5% kamate, a inflacija je 3% godišnje. Treba dobro razmisliti koliko je takva vrsta štednje isplativa (čitaj: nije isplativa). Ista stvar je s držanjem novca „u čarapi“. Inflacija je doslovno „mali čovječuljak“ koji nam svaki dan jednu novčanicu baci u smeće.

Neki tradicionalni načini štednje su stvar prošlosti. Vrijeme i situacija na tržištu se promijenila i to trebamo imati na umu prilikom odabira načina štednje.

Što sve podrazumijeva životno osiguranje, na koji način se štedi u investicijskom fondu, koji je najmanji iznos s kojim mogu krenuti štedjeti, koji je najbolji način za investiranje, na koliko godina je isplativo ugovoriti štednju, kako da planiram svoj budžet i pratim troškove..? Ako te zanima odgovor na bilo koje od ovih pitanja ili imaš neko koje nisam navela, a vrti ti se po glavi, slobodno mi se obrati na Facebooku ili Instagramu.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More